Swift heeft alvast haar shows uitgebreid.

Ticketverkoop Taylor Swift draait in de soep en laat honderdduizenden fans gefrustreerd achter: vraag om monopolie Ticketmaster te breken

"Een dag vakantie om zeep", "8 uur lang in de wachtrij", "ik heb gefaald als vader", "Wat?! 21.000 euro voor een tweedehands ticket?" ... de reacties na de voorverkoop van tickets voor concerten van Taylor Swift in de VS zijn niet bij te houden. De stormloop zwengelt opnieuw het debat aan over de monopoliepositie van ticketverkoper Ticketmaster.

De Amerikaanse popzangeres Taylor Swift is onnoemelijk populair en haar nieuwe (tiende) album "Midnights" breekt wereldwijd records. Een stormloop op tickets voor haar tournee van 52 optredens in tal van Amerikaanse steden is dan ook niet verwonderlijk.

Echter, honderdduizenden mensen bleven met lege handen achter. Ticketmaster spreekt over een "historisch ongekende vraag", met bij benadering miljoenen geïnteresseerden die zich klaar hadden gezet voor de voorverkoop online.

Gevolg: urenlange virtuele wachtrijen en een site die om de haverklap crashte. Frustratie alom. En dan is er nog het debat over een speciale ticketstrategie waarbij "verified fans" een betere plaats in de wachtrij kunnen bekomen. Fans kaarten aan dat een rush op de tickets te voorzien was en Ticketmaster zich beter had kunnen organiseren.

Congresleden: "Splitsen die handel"

Opnieuw rijzen ernstige vragen bij de marktpositie van ticketverkoper Ticketmaster die in 2009 voor 2,5 miljard dollar fusioneerde met Live Nation, de grootste concertpromotor ter wereld. Icoon Bruce Springsteen was een van de eerste artiesten die toen zijn bezorgdheid uitte. Maar de Amerikaanse mededingingsautoriteiten zagen geen enkel juridisch probleem en keurden de samensmelting goed.

Gisteren lieten Democratische politici hun ongenoegen horen en willen de fusie terugdraaien. "De buitensporige wachttijden en toeslagen van Ticketmaster zijn volkomen onaanvaardbaar", tweet David N. Cicilline die in het Amerikaanse Huis van Afgevaardigden zit. Hij noemt Live Nation/Ticketmaster een ongecontroleerd monopolie. Ook Congreslid Alexandria Ocasio-Cortez eist een splitsing. 

Het ministerie van Justitie dat bevoegd is, heeft nog niet gereageerd. Ticketmaster staat al sinds 2010 onder overheidstoezicht en die controle werd enkele jaren geleden verlengd, nadat er voorwaarden werden geschonden.

Taylor Swift zelf heeft 25 nieuwe shows toegevoegd aan haar tournee, in de hoop de teleurgestelde fans ergens tegemoet te komen. Voorlopig houdt ze de lippen op elkaar.

Meest gelezen