Radio 2

2 kinderen van 5 en 8 jaar gedood in Waardamme, vader opgepakt

In Waardamme bij Oostkamp zijn woensdagavond twee kinderen om het leven gebracht. De politie heeft de vader van de kinderen kunnen oppakken na een lange zoektocht. Het parket van West-Vlaanderen, afdeling Brugge, voert een onderzoek. 

Het is op een boerderij in de Sijslostraat in Waardamme dat de twee kinderen gedood zijn. Het gaat om een meisje van 5 en een meisje van 8 jaar. Ze verbleven op dat moment bij hun vader. Hij en de moeder van de kinderen gingen enkele maanden geleden uit elkaar. De man bleef in het huis, de moeder woonde ondertussen ergens anders. Wat er precies is gebeurd, moet nog onderzocht worden. In ieder geval kwam de politie woensdagavond al massaal ter plaatse.

Na de vondst van de twee lichamen was de vader verdwenen. De politie heeft dan samen met de brandweer een zoekactie opgezet. De hulpdiensten hadden het vermoeden dat de man na de feiten zelfmoord wilde plegen. Ze vonden hem en hebben hem meteen gearresteerd. De man wordt later verhoord over zijn motieven. Het onderzoek loopt volop.

BEKIJK - "Het is hartverscheurend, je kunt dat niet verstaan", zegt een buurtbewoner:

Videospeler inladen...

Gemeenschap in rouw

Jan de Keyser (CD&V), burgemeester van Oostkamp, reageert aangeslagen. "De Oostkampse gemeenschap is heel hard geschrokken. Twee weerloze kindjes zijn uit het leven gerukt, het is gewoon onwezenlijk. Ik heb deze nacht de mama ontmoet, dat zijn schrijnende toestanden. Het is heel moeilijk om deze emoties een plaats te geven, maar we zullen er als gemeenschap door moeten. Ik ben ervan overtuigd dat we dat kunnen als we elkaar helpen en naar elkaar luisteren", zegt hij. 

Op de school van de meisjes probeert de directie en het leerkrachtenteam de leerlingen zo goed mogelijk op te vangen. "Deze morgen stonden alle leerkrachten de leerlingen in hun klas op te wachten. Ze deelden het nieuws mee aan hun klas en gaven de kinderen de tijd om het nieuws op hun eigen manier te verwerken", zegt directrice Machteld Van Asbroeck. De school maakte ook twee rouwhoeken. Eén waar de kinderen tekeningen kunnen achterlaten en even stil kunnen staan bij hun emoties. In de andere rouwhoek ligt een rouwregister waarin de ouders een boodschap kunnen achterlaten. 

Radio2

De school werkt ook met rouwkoffers om de leerlingen zo goed mogelijk te begeleiden bij al hun vragen. "Er zullen ongetwijfeld veel vragen opkomen bij de kinderen rond het verlies van hun twee vriendinnetjes", vertelt de Keyser. Daarnaast worden de ouders vanavond na school uitgenodigd om even stil te staan bij het nieuws en het verdriet te delen. Ook de moeder van de meisjes kreeg woensdagavond al bijstand van zorgteams.

BEKIJK - "Er waren relationele problemen en mogelijk ligt dat aan de basis van het drama", zegt Helen Goedgebeur:

Videospeler inladen...

Wie met vragen zit over zelfdoding kan terecht op de Zelfmoordlijn, op het gratis nummer 1813, of op zelfmoordlijn1813.be. Nood aan een gesprek? Dan kan u 24/7 terecht bij Tele-Onthaal op het nummer 106. U kan ook chatten via www.tele-onthaal.be. Jongeren kunnen terecht bij Awel op telefoonnummer 102, of via chat op awel.be.

Meest gelezen