Overleg tussen politievakbonden en ministers achter de rug: "Constructief gesprek"

Nadat vorige week een agent werd doodgestoken in Schaarbeek hebben de politievakbonden vanochtend samengezeten met premier Alexander De Croo (Open VLD), minister van Binnenlandse Zaken Annelies Verlinden (CD&V) en minister van Justitie Vincent Van Quickenborne (Open VLD). De belangrijkste eis van de bonden? Effectieve nultolerantie voor geweld tegen de politie. 

Een week geleden werd een agent tijdens een patrouille doodgestoken in Schaarbeek. Dat nieuws stuurde een schokgolf door veel politiekorpsen. Maar de discussie over wat er was gebeurd en hoe de zaak werd aangepakt verzandde in een welles-nietesspel met minister van Justitie Vincent Van Quickenborne (Open VLD) over de vraag of er nu al nultolerantie wordt gehanteerd voor geweld tegen de politie of niet. De bonden vonden dat Van Quickenborne de verantwoordelijkheid voor het incident van zich afschoof en eisten zijn ontslag.

Om de gemoederen te bedaren, hebben de politievakbonden samengezeten met premier De Croo, minister van Binnenlandse Zaken Verlinden en Van Quickenborne zelf. "Het is belangrijk om rechtstreeks met elkaar te spreken", stelde De Croo daarover bij het binnengaan. "In de voorbije dagen is er vooral over elkaar gesproken in de pers."

"Ik wil ook duidelijk aangeven dat de politie voor 100 procent onze steun heeft en welke maatregelen we al genomen hebben. Maar ik wil ook luisteren wat we nog meer voor hen kunnen doen. We voeren wel degelijk een nultolerantiebeleid rond geweld tegen de politie. Maar als er af en toe zaken zijn waar die nultolerantie niet is uitgevoerd, moeten we kijken hoe we ervoor kunnen zorgen dat dat wel het geval is."

BEKIJK - Onze reportageploeg sprak met de betrokkenen aan de poort van het overleg:

Videospeler inladen...

Verlinden verdedigt politie over gebrek aan info voor ziekenhuis: "Gedeeld beroepsgeheim bestaat niet"

Een vraag die blijft opduiken: waarom lichtte de politie het Saint-Luc-ziekenhuis niet in over het risicoprofiel van de geradicaliseerde Yassine Mahi, toen die daar voor opname werd afgeleverd? Mahi vertrok kort nadien uit het ziekenhuis en om dan later op de dag een politieagent dood te steken. Minister van Binnenlandse Zaken Annelies Verlinden zegt dat onderzoek uitsluitsel zal brengen, maar ze wil nu vooral de politie verdedigen.

"De politie kan niet zomaar alle informatie delen met derden, ook niet met de medische wereld. We kennen namelijk niet zoiets als gedeeld beroepsgeheim. Binnen die context hebben de politiemensen gehandeld. We zullen dat uiteraard in detail onderzoeken. Maar ik zal niet aanvaarden dat men op basis van voorlopige conclusies wijst naar politiemensen. Ik ga ervan uit dat zij er alles gedaan hebben om dit te vermijden. Ik zal dan ook voor hen gaan staan om hen te beschermen."

Beluister hier het hele gesprek met Annelies Verlinden in "De ochtend" op Radio 1:

"Van verdriet naar woede"

Ook de vakbonden onthielden zich van grote verklaringen. Geen van hen wil de eis tot ontslag weer herhalen. "Het is belangrijk dat we sereen blijven", stelde Carlo Medo van NSPV. "Het vertrouwen is zoek en uiteraard zijn we boos. We moeten kijken hoe we hiermee verder moeten. We willen dat geweld tegen de politie nog meer kunnen aanpakken. We zijn daar al van 2009 mee bezig. We hopen dat we nu weer een stap verder kunnen gaan en zo drama's kunnen vermijden."

Joeri Dehaes van ACV Politie noemde het overleg een goede zaak. "Ik denk dat men moet beseffen dat er voorbije week heel veel emoties waren. Door de uitspraken die er geweest zijn bij parket, justitie, ministers, is die emotie van verdriet veranderd in woede bij de politie. Dat moet effectief een plaats krijgen." Ook Vincent Houssin (VSOA) zei eerst te willen te luisteren. Maar, zo benadrukte hij, "de regering heeft nultolerantie beloofd voor geweld tegen de politie: dat verwachten wij".

"Constructief"

Na afloop was te horen dat het "een constructief gesprek" was. "We hebben een constructief en goed gesprek gehad met de politievakbonden" "We hebben ook onze tijd genomen, meer dan twee uur. We beseffen allemaal dat Justitie en politie partners moeten zijn", zegt Van Quickenborne.

Beide partijen zien elkaar terug op het einde van de maand. Dan zullen ze verder praten over de verbetering van de procedures om incidenten zoals in Schaarbeek te vermijden. "We hebben beslist om in het nieuwe strafwetboek zwaardere straffen op te leggen voor geweld tegen politie, want we beseffen dat we nog meer en beter kunnen doen. Daarom hebben we afgesproken om tegen 28 november ook andere feiten van geweld, zoals weerspannigheid die leidt tot geweld en gewonden, beter aan te pakken", stelt Van Quickenborne.

Ook minister Verlinden erkent dat veiligheid een topprioriteit is. "Met dat gedeeld engagement gaan we de komende tijd samen verder aan de slag. Zo leggen we, in overleg met de vakbonden, de laatste hand aan de omzendbrief 'geweld tegen politie'. Mijn boodschap is duidelijk: aan onze politiemensen wordt niet geraakt."

Meest gelezen