Videospeler inladen...

BEKIJK - Gewezen vicepresident Mike Pence rekent af met zijn president: "We gaan in 2024 betere keuzes hebben dan Trump"

De gewezen Amerikaanse vicepresident Mike Pence heeft in verschillende interviews afgerekend met zijn vroegere baas Donald Trump. Hij doet dat wellicht niet toevallig een dag nadat Trump zich kandidaat heeft gesteld voor de volgende presidentsverkiezingen. "We gaan in 2024 betere keuzes hebben", zei Pence daarover. Of hij zelf ook kandidaat is, laat hij nog in het midden.

Zoals verwacht heeft Donald Trump gisteren aangekondigd dat hij in 2024 opnieuw een gooi zal doen naar het presidentschap voor de Republikeinse partij. De Republikein was al president van de Verenigde Staten van januari 2017 tot begin 2021. Zijn rechterhand en vicepresident was toen Mike Pence, maar sinds de beruchte bestorming van het Capitool botert het niet meer tussen die twee.

"Ik blijf trots op wat onze regering bereikt heeft", zegt Pence daar nu over in een interview met onder meer persagentschap AP. "Meer dan vier jaar lang was Trump niet alleen mijn president, maar ook mijn vriend. Alleen is het niet goed afgelopen. Die tragische dag in januari zal altijd een droevige dag voor mij zijn. Triest hoe het met onze relatie gelopen is."

BEKIJK - Mike Pence heeft het moeilijk om over de bestorming van het Capitool te vertellen:

Videospeler inladen...

Op 6 januari 2021 bestormde een woedende groep Trump-aanhangers het Capitool in hoofdstad Washington DC. Opgestookt door Trump zelf omdat ze er - onterecht - van overtuigd waren dat de Democraten verkiezingsfraude hadden gepleegd. Op dat moment werden binnen in het parlementsgebouw de verkiezingsresultaten bekrachtigd onder het voorzitterschap van vicepresident Mike Pence.

De president besliste om deel van het probleem te zijn, ik was vastberaden om deel van de oplossing te zijn

Oud-vicepresident Mike Pence

Terwijl de aanhangers binnendrongen in het Capitool en parlementsleden vluchtten en zich moesten verbergen, gooide Trump olie op het vuur door Mike Pence op Twitter aan te vallen. "De woorden van de president waren roekeloos en hebben mezelf, mijn familie en iedereen in het Capitool in gevaar gebracht", zegt hij. "De president besliste om deel van het probleem te zijn, ik was vastberaden om deel van de oplossing te zijn."

De intussen onbeschikbare tweet van Trump waar Pence naar verwijst:

Bij de bestorming, die door veel waarnemers gezien wordt als een poging tot staatsgreep, zijn uiteindelijk 5 doden gevallen. Hoewel Pence aangeeft dat hij als christen geen andere optie heeft dan Trump te vergeven, heeft de bestorming duidelijk diepe wonden geslagen. "In een mededeling achteraf heeft Trump de juiste dingen gezegd: de bestorming veroordeeld en zich toegelegd op een vredevolle machtsovergang. Maar eerlijk gezegd was ik razend."

Pence: "Betere keuze dan Trump"

Intussen zijn we bijna twee jaar na die bestorming van het Capitool en is de Democraat Joe Biden al bijna twee jaar president. Gisteren heeft Trump zich, zoals gezegd, kandidaat gesteld om de Republikeinse presidentskandidaat te worden. "Het is zijn goed recht om dat te doen", zegt Pence daarover. "Het Amerikaanse volk verlangt na de mislukkingen van Biden naar het succesvolle beleid van de regering-Trump-Pence."

Ik ben er zeker van dat de Republikeinse kiezers een wijze beslissing gaan nemen

Oud-vicepresident Mike Pence

Tegelijk geeft hij aan dat "het Amerikaanse volk op zoek is naar nieuwe leiders die ons land kunnen verenigen rond onze idealen". "Leiders die het beleid van de regering-Trump-Pence kunnen voortzetten, maar dan op een manier die de beleefde en respectvolle omgang van het Amerikaanse volk onder elkaar weerspiegelt." Pence lijkt hiermee afstand te nemen van de communicatiestijl die Trump hanteert.

Als hem gevraagd wordt of hij vindt of een tweede ambtstermijn van Trump een goed idee is, noemt hij dat eerst "een keuze die het Amerikaanse volk moet maken", om daarna te benadrukken dat hij ervan overtuigd is dat er "betere keuzes zullen zijn in 2024". "Ik ben er zeker van dat de Republikeinse kiezers een wijze beslissing gaan nemen bij de voorverkiezingen."

Of hij zelf van plan is om de handschoen op te nemen tegen zijn voormalige baas, wil hij (nog) niet gezegd hebben: "Ik hou jullie op de hoogte".

BEKIJK - "Ik denk dat we betere keuzes zullen hebben in 2024", zegt Pence:

Videospeler inladen...

Meest gelezen