AFP or licensors

Graanakkoord tussen Oekraïne en Rusland met 4 maanden verlengd, tegelijk nieuwe Russische aanvallen op "kritieke Oekraïense infrastructuur"

Het graanakkoord om de export van Oekraïens graan via de Zwarte Zee te regelen, is verlengd. Het akkoord moet de export van graan vanuit Oekraïne garanderen om zo een tekort op de wereldmarkt te voorkomen. Tegelijk zijn er vanmorgen opnieuw Russische aanvallen geweest op Oekraïense infrastructuur. De Oekraïense president Volodomir Zelenski liet weten dat hij "niet weet wat er gebeurd is" bij de raketaanval in Polen. 

Oekraïne is wereldwijd een van de belangrijkste exporteurs van graan. Door de Russische inval in het land is die export stilgevallen, dreigt er een tekort op de wereldmarkt en dus een grote voedselcrisis. Om die af te wenden, is een tijd terug lang onderhandeld om tot een graanakkoord te komen tussen Rusland en Oekraïne. Turkije en de Verenigde Naties hebben daarbij bemiddeld.

Alle scheepvaartverkeer van en naar Oekraïne vaart via de Bosporus, een zeestraat in Turkije. Het graanakkoord bepaalt dat Turkije verantwoordelijk is voor de inspectie van die schepen, om na te gaan dat die geen wapens vervoeren. Die deal liep dus normaal gezien morgen af, maar is volgens Oekraïne en de VN verlengd met 120 dagen. Zowat 4 maanden dus. Dat meldt de Oekraïense regering en wordt bevestigd door de Verenigde Naties. 

"Ik ben tevreden over het akkoord dat alle partijen bereikt hebben", meldt VN-secretaris-generaal Antonio Guterres in een mededeling. "Zo kunnen we op een veilige manier graan, voedsel en meststoffen uit Oekraïne exporteren via de Zwarte Zee." Guterres voegt eraan toe dat de VN "zich ten volle inzet om obstakels te verwijderen die export van voedsel en meststoffen uit Rusland bemoeilijken", een deel van het akkoord dat essentieel is voor Moskou.

Nieuwe aanvallen op infrastructuur

Vanmorgen zouden er volgens de Oekraïense autoriteiten nieuwe Russische luchtaanvallen zijn geweest in verschillende delen van het land. Daarbij zouden twee mensen om het leven gekomen zijn. Onder meer in Dnipro en Odessa werd infrastructuur geviseerd. Het zou gaan over gasinfrastructuur, maar ook een fabriek waar raketten worden geproduceerd, werd onder vuur genomen. In de hoofdstad Kiev heeft de Oekraïense luchtafweer naar eigen zeggen twee Russische kruisraketten onderschept.

De Russische president Vladimir Poetin wil met deze vriestemperaturen miljoenen mensen zonder stroom en verwarming zetten

De Russische luchtaanvallen viseren de laatste tijd geregeld burgerinfrastructuur zoals water- en elektriciteitscentrales. Het land kreunt daardoor onder de stroomonderbrekingen, het uitvallen van communicatielijnen en verwarming. Volgens persagentschap AFP is intussen ook de eerste sneeuw gevallen. Volgens de gouverneur van de regio rond Kiev staat er een "moeilijke week" voor de deur, met temperaturen tot min 10 graden Celsius.

"De Russische president Vladimir Poetin wil met deze vriestemperaturen miljoenen mensen zonder stroom en verwarming zetten", zegt een woordvoerder van het Oekraïense ministerie van Buitenlandse Zaken, die meteen ook om bijkomende westerse militaire hulp vraagt. "Oekraïne heeft meer luchtafweer nodig om deze tragedie af te wenden. Verder uitstel kost mensenlevens."

Ik weet niet wat er gebeurd is in Polen
Volodomir Zelenski - president van Oekraïne

Ondertussen heeft ook president Zelenski gereageerd dat hij niet weet wat er gebeurd is in Polen bij de raketinslag die dinsdag aan twee mensen het leven kosten. Die woorden staan is scherp contrast met de toon van de president na de explosie. Toen wees hij met de vinger naar Rusland. Ondertussen vermoedt men dat het Oekraïens afweergeschut was dat neerkwam in het grensdorp. "We weten het niet met zekerheid. Niemand weet het", zo staat in een verklaring van de Oekraïense president. "Maar ik weet zeker dat het een Russische raket was, ik weet zeker dat we met luchtverdedigingssystemen hebben geschoten."

Oekraïense politie ontdekt graven en martelkamers in Cherson

De Oekraïense politie heeft in de stad Cherson martelkamers en graven gevonden na het vertrek van de Russische soldaten. Volgens de Oekraïense minister van Binnenlandse Zaken Denis Monastirski zijn er elf locaties gevonden waar Russen mensen gevangenhielden, in vier daarvan zouden mensen zijn gefolterd.

We weten dat de zoektocht pas is begonnen en er mogelijk nog meer martelkamers en graven worden gevonden

Oekraïense minister van Binnenlandse Zaken Denis Monastirski

De politie doet nu onderzoek naar de locaties. Zo worden getuigen ondervraagd en lijken onderzocht. De minister zegt dat er 63 lijken in de regio Cherson zijn ontdekt na het Russische vertrek. "We weten dat de zoektocht pas is begonnen en er mogelijk nog meer martelkamers en graven worden gevonden."

Ook in andere gebieden waar de Russische militairen werden verjaagd, zoals Charkov, zijn dergelijke martelkamers gevonden. Onafhankelijke bevestiging van het bestaan van de martelkamers is er niet. Het Oekraïense leger heeft Cherson begin november weer overgenomen van de Russen.

In grote delen van de stad zijn mijnen achtergelaten door het Russische leger:

2022 Kyodo News

Meest gelezen