Belga

Tekort aan opvangplaatsen treft ook Oekraïense vluchtelingen: sommigen komen terecht in daklozenopvang of in Brussel-Zuid

Ook Oekraïense vluchtelingen voelen, ondanks hun beschermd statuut, het tekort aan opvangplaatsen voor asielzoekers in ons land. Zo hebben verschillende Oekraïners de nacht al moeten doorbrengen in de daklozenopvang of in het Zuidstation in Brussel. Staatssecretaris voor Asiel Nicole de Moor (CD&V) zegt dat de noodopvang van Fedasil vol zit en wijst erop dat het de gewesten zijn die instaan voor de huisvesting van Oekraïense vluchtelingen.

Van de 100 Oekraïners die zich dagelijks registreren, vinden tegenwoordig ongeveer 40 mensen geen opvangplaats, klinkt het bij Magali Pratte van de Brusselse daklozenorganisatie SamuSocial. "Gelukkig is de Oekraïense gemeenschap wel heel actief en solidair, dus de meeste mensen trekken hun plan en vinden een oplossing. De anderen overnachten helaas vaak in het stationsgebouw van Brussel-Zuid of in onze daklozenopvang."

Het zijn de gewesten (Brussel, Vlaanderen en Wallonië) die instaan voor de huisvesting van de Oekraïense vluchtelingen in ons land. "En de oriëntatie verloopt nu nog te stroef", volgens de woordvoerster van SamuSocial. "Zo zijn er in Wallonië blijkbaar nog plaatsen vrij, maar veel vluchtelingen zijn daar te weinig van op de hoogte en gaan daarom naar Brussel."

Oekraïense vluchtelingen die geen opvang meer krijgen bij een gastgezin, kloppen bij ons aan

Magali Pratte van SamuSocial

Van in het begin van de oorlog in Oekraïne gebeurt het al dat mensen de nacht doorbrengen in het Brusselse Zuidstation, bevestigen de spoorwegen. Maar dan gaat het over mensen die laat zijn aangekomen en zich nog niet konden registreren. "Recent zien we dat ook mensen die zich wel al hebben geregistreerd, geen opvangplek meer vinden. En daar zijn ook vaak kwetsbare mensen bij."

SamuSocial ziet dat ook meer mensen, die ooit opvang kregen bij een gastgezin, terugkeren naar Brussel. "Als een gezin beslist om de opvang te stoppen, wat we zeker begrijpen,  komen ze vaak bij ons aankloppen", legt Pratte uit.  "Maar wij kunnen hen niet altijd helpen."

Reactie de Moor

Staatssecretaris voor Asiel Nicole de Moor (CD&V) geeft toe dat de noodopvang van Fedasil vol zit. "Maar het zijn de gewesten die bevoegd zijn voor de opvang van Oekraïense vluchtelingen", klinkt het. "Als dat niet gebeurt, stroomt die noodopvang natuurlijk vol. Vooral in Wallonië waren aanvankelijk onvoldoende plaatsen, maar daar is nu wel een engagement om meer opvangplaatsen te creëren." Volgens de staatssecretaris is er wat dat betreft verbetering in zicht.

Meest gelezen