Aantal studenten mag niet verder studeren aan KU Leuven na "onverantwoorde doop": "We zijn ons ervan bewust dat dit niet zover had mogen komen"

Enkelen van de 13 studenten tegen wie op dit moment een tuchtprocedure loopt bij de KU Leuven, zullen hun studies niet mogen voortzetten aan de KU Leuven. Dat zegt hun advocaat. De aanleiding is "een risicovolle en onverantwoorde doop", waarbij een student het maar net overleefde. "We zijn ons er allemaal van bewust dat dit niet zover had mogen komen", klinkt het bij de betrokken studenten. 

De feiten dateren van november 2021. Tijdens een doop die drie dagen duurde en buiten Leuven plaatsvond, zou een student het bewustzijn verloren hebben en met spoed in het ziekenhuis opgenomen zijn. Volgens rector Luc Sels had de student op dat moment 5,14 promille alcohol in het bloed. "Dat is levensbedreigend", aldus Sels. De doop vond plaats buiten Leuven, maar de universiteit geeft geen details over waar precies. 

De KU Leuven spreekt over een "risicovolle en onverantwoorde doop". Een combinatie van weinig slaap, weinig voeding en voeding die niet bestemd is voor menselijke consumptie, fysieke uitputting en veel alcohol zou ertoe geleid hebben dat de student in het ziekenhuis belandde. De student zou het ziekenhuis zonder blijvend letsel verlaten hebben.

BEKIJK - "Opnieuw feiten van extreme fysieke uitputting en voeding geven die de naam voeding niet waard is", zegt Luc Sels:

Videospeler inladen...

"De student heeft bijzonder veel geluk gehad dat hij het overleefd heeft", zegt toxicoloog Jan Tytgat. "Meer dan 5 promille alcohol in het bloed is niet alleen toxisch, maar ook dodelijk. Amy Winehouse stierf nadat ze 4,3 promille in het bloed had, maar van haar is geweten dat ze een drankverslaving had."

Was de student niet met spoed opgenomen in het ziekenhuis, was hij wellicht overleden, denkt de toxicoloog. "Bij deze concentraties van alcohol kan een alcoholische coma optreden. In het ziekenhuis heeft men allicht een infuus met fructose toegediend: door de suiker wordt de afbraak van ethanol versneld. De snelle opname van de student heeft er wellicht voor gezorgd dat hij geen blijvende letsels aan het voorval overhoudt."

BEKIJK - Toxicoloog Jan Tytgat: "Hij mag blij zijn dat hij op spoed terechtgekomen is, want anders was hij overleden":

Videospeler inladen...

Gerechtelijk onderzoek

Meteen nadat de KU Leuven in december 2021 vernam dat studenten van de universiteit hadden deelgenomen aan een doopactiviteit met een bijna noodlottige afloop, heeft de universiteit het parket ingelicht. Vervolgens is een opsporingsonderzoek gestart dat vorige maand is afgerond. Dat onderzoek leverde volgens de universiteit voldoende feitelijk bewijs om een tuchtprocedure op te starten.

Een nieuw drama is gelukkig vermeden, maar slechts nipt

Luc Sels, rector KU Leuven

“We tillen als universitaire gemeenschap zeer zwaar aan de feiten", zegt rector Luc Sels. "Een nieuw drama is gelukkig vermeden, maar slechts nipt. Een inspannend doopritueel met weinig slaap, geen voedzaam eten en veel alcohol bracht één van onze studenten in levensgevaar. Dit is iets waarvan we hoopten dat het nooit meer zou gebeuren. Dit was een levensbedreigende situatie, waarvoor alle aanwezigen verantwoordelijk zijn."

De rector zegt dat het gedrag van de aanwezige studenten in strijd was met het vernieuwde tuchtreglement en het doopcharter van de universiteit. "Dit had veel erger kunnen aflopen. Het doopcharter, overleg en bewustmaking blijven nodig, ook al weten we dat de overgrote meerderheid van onze studenten zich bewust zijn van hun verantwoordelijkheden en zich respectvol gedragen. Maar de excessen moet een halt toegeroepen worden."

Sanda Dia

"Dit voorval raakt ons erg diep en roept bij velen van ons herinneringen op aan de zaak-Reuzegom en de dood van Sanda Dia", aldus Sels. Er zijn meerdere gelijkenissen tussen de twee dopen, erkent de rector. "Het ging ook om een meerdaagse doop buiten Leuven, ook om een regionale studentenclub, ook om het toedienen van voedsel dat die naam niet waardig is, ook om het aanzetten tot buitensporig alcoholgebruik. 

De feiten bewijzen voor Sels dat de universiteit haar werk rond inclusie en respect op de universiteit moet blijven verderzetten. "Dat is een inspanning die nooit zal eindigen, we moeten elk jaar opnieuw aan de slag met de nieuwe generatie. Er zitten elk jaar nieuwe jongeren op onze universiteitsbanken en zij moeten telkens opnieuw meegenomen worden in een verhaal van een zo veilig mogelijke stad en universiteit."

Studentenclub weigerde doopcharter te ondertekenen

De betrokken regionale studentenclub Zuid-Oost-Vlaamse (ZOV) weigerde vorig academiejaar het doopcharter van de KU Leuven te ondertekenen. Ze nam ook niet deel aan het traject met de universiteit en andere hogeronderwijsinstellingen, de stad Leuven, de politie Leuven en de studentenorganisaties over het nieuwe charter voor doop- en welkomstrituelen. 

"ZOV is een onafhankelijke vereniging waarmee de universiteit geen enkele band heeft", klinkt het bij de KU Leuven. "De universiteit kan de club zelf dus niks opleggen of verbieden, maar de deelnemende KU Leuven-studenten wel. Elke student die zich inschrijft aan de KU Leuven, verklaart zich akkoord met het tuchtreglement en de naleving ervan." 

Dit academiejaar is het doopcharter van de KU Leuven overigens vernieuwd en heeft de club het wel ondertekend. De universiteit gaat voorlopig niet in op welke sancties de betrokkenen hebben gekregen, want de studenten kunnen nog beroep aantekenen bij de tuchtcommissie. 

Aantal ZOV-studenten zal studies wellicht niet kunnen voortzetten aan KU Leuven

Een aantal van de studenten die betrokken zijn in de tuchtprocedure mag zijn studies niet voortzetten aan de KU Leuven. Dat blijkt uit een persoonlijke boodschap, die vanavond via hun advocaat naar de media is verstuurd. Het is nog niet duidelijk om hoeveel studenten het gaat. 

Morgen nemen de studenten een definitieve beslissing of ze al dan niet in beroep gaan tegen de opgelegde sancties, maar in hun boodschap schrijven ze alvast dat ze die "accepteren". 

De jongeren drukken ook hun spijt uit. "Tijdens het doopritueel heeft zich een gevaarlijke situatie voorgedaan voor één van onze leden. We zijn in de eerste plaats dankbaar en opgelucht dat we tijdig de nodige medische hulp hebben kunnen inroepen. We zijn ons er allemaal van bewust dat dit niet zover had mogen komen. Dat was een falen naar onze leden, onze ouders en de universiteit toe, en dat spijt ons."

"Wij begrijpen en accepteren dat de KU Leuven ons hiervoor een straf oplegt", gaan de studenten verder. "Voor enkelen onder ons betekent die dat zij hun lopende studies niet kunnen voortzetten aan de betrokken instelling. Dat valt zeer zwaar. De gebeurtenissen en de nasleep van de doop zijn voor ons allemaal een harde levensles, die ons nog lang zal bijblijven."

Meest gelezen