Levenslang en meer dan 1.000 jaar cel voor man die inreed op kerstparade in Wisconsin

In de Amerikaanse staat Wisconsin is een man veroordeeld tot levenslang omdat hij, bijna een jaar geleden, was ingereden op een kerstparade. Er vielen 6 doden en meer dan 60 gewonden. Bij de slachtoffers waren veel kinderen, die meeliepen in de optocht. De man reed op de stoet in na een ruzie met zijn ex-vriendin. Naast levenslang zonder de kans om vervroegd vrij te komen, voegde de rechter symbolisch nog meer dan 1.000 jaar celstraf toe.

Na een ruzie met zijn ex-vriendin reed Darrell Brooks (40) op 21 november vorig jaar met zijn SUV-wagen in op de traditionele kerstparade die door de straten van Waukesha, niet ver van Milwaukee, trok. Hij veroorzaakte daarmee een ware tragedie: 6 mensen, waaronder een jongen van 8 stierven, meer dan 60 anderen raakten gewond.  

Vorige maand oordeelde een jury al dat Brooks schuldig was aan alle 76 aanklachten, waaronder moord. Voor elk van de 6 dodelijke slachtoffers kreeg Brooks woensdag van rechter Jennifer Dorow levenslang zonder dat hij vervroegd kan vrijkomen. Volgens Dorow is Brooks een voorbeeld van "slechte mensen die kwaad doen" en had hij "de weg van het kwaad" gekozen. Daarom voegde ze daar nog een symbolische extra straf van 1.067 jaar aan toe. De zaal reageerde met applaus op de straf. 

BEKIJK- Op 21 november 2021 rijdt een auto in op een kerstparade in Wisconsin met zes doden tot gevolg:

Videospeler inladen...

Voordien hadden de moeder en grootmoeder nog voor enige mildheid gepleit, omdat Brooks in zijn jeugd al kampte met een bipolaire stoornis en psychologische problemen. Dat zou de reden zijn geweest waarom hij in de parade inreed. Brooks zelf pleitte eerst niet schuldig op basis van die psychologische problemen, maar trok dat later in. Een verklaring voor zijn daad kon hij niet geven, hij zei enkel dat het niet zijn plan was geweest. 

In elk geval wilde rechter Dorow niet meegaan in Brooks verleden om enige mildheid te tonen. Zijn psychologische problemen konden geen excuus zijn voor wat hij heeft aangericht, vond de rechter, die nog zei dat Brooks geen enkele spijt en empathie had getoond. "Deze gemeenschap kan enkel veilig zijn als u voor de rest van uw leven achter de tralies zit." Brooks hoorde het vonnis via een videoverbinding aan, omdat de rechter hem uit de zaal had laten zetten wegens zijn voortdurende onderbrekingen van de zitting. 

Meest gelezen