Drie keer levenslang en een vrijspraak voor verdachten neerschieten vlucht MH17

Twee Russen en een Oekraïner zijn donderdag in Nederland tot levenslang veroordeeld voor het neerhalen van vlucht MH17 in 2014 boven Oost-Oekraïne. De Rus Oleg Poelatov is vrijgesproken. Bij het drama kwamen 298 inzittenden om. Vooral Nederlanders maar ook een gezin uit Brasschaat.

Bron: BELGA

De Boeing 777 van Malaysia Airlines was op 17 juli 2014 opgestegen op Schiphol met bestemming Kuala Lumpur. Maar boven Oost-Oekraïne stortte het neer. Even werd aan een ongeval gedacht, maar getuigen zagen een witte rookpluim die wees op een raketaanval.

Op het moment van de ramp vochten in het gebied door Rusland gesteunde rebellen tegen het Oekraïense leger en onderzoek wees uit dat een Buk-raket het passagiersvliegtuig uit de lucht haalde.

Alle 298 inzittenden kwamen om. Het ging vooral om Nederlanders, maar ook vier Belgen. Jan Noreilde, Annemieke Hakse en hun zoon Steven uit Brasschaat waren bij de slachtoffers.

Na jaren van internationaal onderzoek, besloot het Openbaar Ministerie (OM) vier mannen te vervolgen: Girkin (51) was de minister van Defensie in rebellenrepubliek Donetsk (DPR). Hij stuurde eenheden aan en hield contact met Rusland. Doebinski (60) was het hoofd van de inlichtingendienst in Donetsk. Zijn plaatsvervanger Poelatov (56) was de coördinator van de rebellengroep in het gebied, terwijl Oekraïner Chartsjenko (50) commandant was van de strijdende rebellen.

De verdachten hebben zich het hele proces niet in de rechtbank laten zien. Alleen Poelatov liet zich vertegenwoordigen door een advocaat. De voorzitter noemde hun houding dan ook ‘respectloos’ naar de nabestaanden toe.

©  ANP

Zo’n 240 familieleden van slachtoffers hoorden in de rechtbank (of in een apart zaaltje) Igor Girkin, Sergej Doebinski en Leonid Chartsjenko donderdag tot levenslang veroordelen.

Oleg Poelatov, die net als de drie anderen alle betrokkenheid en verantwoordelijkheid ontkende, werd vrijgesproken. Volgens de rechtbank is er onvoldoende bewijs dat hij een bijdrage heeft geleverd aan de inzet van de Buk-raket, afgevuurd vanaf een landbouwveld bij Pervomaisky.

“Alleen de zwaarst mogelijke gevangenisstraf is voldoende als vergelding voor wat de verdachten hebben gedaan”, oordeelde de rechtbank. “Ook al zullen de straffen het leed van de nabestaanden niet wegnemen, het kan misschien enige verlichting bieden”, zei voorzitter Steenhuis.

De meeste familieleden reageerden na de uitspraak eerder gelaten. Onder hen onder meer Piet Ploeg. Hij verloor drie familieleden bij de ramp met de MH17. Zijn schoonzus en neef werden geïdentificeerd, maar zijn broer Alex is nooit teruggevonden.

Hier staat ingevoegde content uit een social media netwerk dat cookies wil schrijven of uitlezen. U heeft hiervoor geen toestemming gegeven.

De Oekraïense president Volodymyr Zelensky reageerde direct na het vonnis en noemde de veroordeling een “belangrijke beslissing” van de rechtbank in Schiphol. “Het gevoel van straffeloosheid leidt tot meer misdaden. Daarom is het cruciaal dat ‘meesterbreinen’ ook verantwoording moeten afleggen. “Bestraffing voor alle wreedheden van de Russische Federatie is onvermijdelijk”, zei hij.

Schadevergoeding

De rechtbank kreeg 306 vorderingen van nabestaanden voor schadevergoedingen. De drie veroordeelden zullen meer dan 16 miljoen euro moeten ophoesten. Maar of de families van omgekomen passagiers ooit een euro zullen zien, is maar de vraag.

Het Oekraïense ministerie van Defensie heeft intussen wel een prijs van 100.000 dollar gezet op het hoofd van ‘de Russische oorlogsmisdadiger Igor Girkin.‘ Maar de kans dat Rusland hem ooit uitlevert, is miniem.

©  rr

Daarmee is de zaak niet definitief afgelopen. De drie veroordeelden kunnen nog hoger beroep aantekenen. Ze hebben daarvoor 14 dagen de tijd. Het Openbaar Ministerie overweegt dat alvast te doen tegen de vrijspraak van Oleg Poelatov. Dat hoopt ook Silene Frederiks, zei ze bij het verlaten van de rechtbank. Zij verloor haar zoon Bryce (26) en diens vriendin Daisy (20).

Aangeboden door onze partners

Hoofdpunten

Aangeboden door onze partners

MEER OVER