Wordt de Limburgse vlaai eindelijk een streekproduct?
Na 15 jaar wachten is het eindelijk zover: Vlaanderen en Nederland dienen vandaag bij de Europese Commissie een aanvraag in om de Limburgse vlaai officieel te laten erkennen als streekproduct. Volgens bevoegd minister Jo Brouns is de kans op slagen daarbij heel hoog. Al zal de Limburgse vlaai dan aan enkele heel strenge voorwaarden moeten voldoen. Maar om welke eisen gaat het precies? Wij zochten het uit.
Met abrikozen, kersen of pruimen. De Limburgse vlaai is al eeuwenlang een bekende lekkernij, die geliefd is bij jong en oud. Vlaanderen en Nederland willen de traditie dan ook officieel laten erkennen bij Europa. Daarvoor startten ze begin dit jaar een procedure op om de ronde taart officieel te laten erkennen als Beschermde Geografische Aanduiding (BGA). Vandaag is het een belangrijke dag daaroor, want de Europese Commissie buigt zich op dit moment over de aanvraag.
Limburger en bevoegd minister van Landbouw Jo Brouns heeft er in ieder geval alle vertrouwen in. “Ik ben heel blij met deze aanvraag tot erkenning. Een erkenning als ‘Beschermde Geografische Aanduiding’ zal ongetwijfeld zorgen voor een nog ruimere bekendheid van onze heerlijke Limburgse vlaaien. Het toont dat voeding zoveel meer is dan enkel een product, het gaat ook over cultuur en beleving. Typische gezelligheid in dit geval”, vertelde de minister vandaag tegen VRT NWS.
Lees verder onder de video.
Strenge voorwaarden
Al hoort bij zo’n erkenning ook verantwoordelijkheid. Door de Europese registratie zal de benaming ‘Limburgse vlaai’ alleen gebruikt mogen worden onder een paar strenge voorwaarden. Allereerst moet een Limburgse vlaai gebakken worden binnen de grenzen van Belgisch of Nederlands Limburg. De ingrediënten mogen wel van ergens anders komen, maar de bakplaats moet effectief in Limburg zijn.
Verder is het belangrijk dat het gebruikte fruit wordt meegebakken in de taart. Aardbeientaart kan daardoor dus geen Limburgse vlaai zijn. Ook ananas is geen optie, want dat fruit werd vroeger niet gebruikt in vlaaien. Daarnaast is het ook essentieel dat je na het bakken niets aan de vlaai toevoegt. Extra suiker strooien of extra gelatine gebruiken is dus niet toegelaten. Tot slot is het ook verboden om de vlaai in te vriezen na het bakken.
KORT. Wat is een Limburgse vlaai?
Als we spreken over een Limburgse vlaai, hebben we het over een verse, goudbruine ronde taart met een diameter van minimum 10 cm en maximum 30 cm. De bodem is gemaakt van gistdeeg en is maximaal 1 cm dik. De bodem moet sterk genoeg zijn, zodat je een taartpunt uit de hand kan eten. Verder kan de taart gevuld zijn met fruit, rijstpap, crème, griesmeelpap, verse kaas, suiker/ei vulling of een combinatie hiervan.
Lees ook:
Gratis onbeperkt toegang tot Showbytes? Dat kan!
Log in of maak een account aan en mis niks meer van de sterren.Lees Meer
-
Livios
Is een architect verplicht als je je woning wil renoveren?
-
EU verspilt elk jaar drie miljoen ton kippenveren: zouden we ze misschien kunnen opeten?
Europeanen zijn dol op kippenvlees. Dat zien we aan de drie ton veren die er elk jaar overblijven door de productie van kippenvlees. Maar wat gebeurt er eigenlijk met deze veren? De meeste belanden wellicht op de afvalhoop, of worden verbrand, maar eigenlijk kunnen we zo ook opeten – en het is nog lekker ook. -
Exclusief: al het smakelijke nieuws van HLN Eten elke week in je mailbox
HLN Eten bundelt alle nieuwtjes uit foodie-land op één pagina. Wil je graag als eerste op de hoogte blijven van al dat lekkers? Schrijf je dan hieronder in voor de nieuwsbrief waarin al het smakelijke nieuws verzameld staat. -
-
PREMIUM
“We rijden er speciaal van Aalter naar Oostende voor”: 10 BV’s verklappen hun weloverwogen bestelling bij de frituur
-
Nieuwe ‘Orri-mandarijnen’ in de supermarkt en die smaken anders: “Plus, ze hebben amper pitjes”
Wie aan mandarijnen denkt, denkt aan Sinterklaas. Die zijn dus pas vanaf de late herfst in het seizoen. En toch blijkt net nu een nieuwe mandarijnensoort in de rekken van Albert Heijn te verschijnen. De Orri-mandarijnen zouden zoeter zijn dan de klassieke mandarijnen. Waar komt die nieuwe soort vandaan? Wat is het verschil? En hoe komt het dat deze soort buiten het seizoen verschijnt? -
HLN Shop
Op safari in de Benelux: vijf zinderende ervaringen om na te jagen
Hou je van natuur en avontuur, staat een safari vermoedelijk hoog op je bucketlist. Geen tijd/budget om af te reizen naar Afrika? Het perfecte plan B bevindt zich net over de grens, in Hilvarenbeek: in de Beekse Bergen onderneem je een safari met alles erop en eraan zonder op het vliegtuig te moeten stappen. HLN Shop geeft een checklist mee van wat je niet mag missen op je Nederlandse dan wel Afrikaanse safaritocht. -
PREMIUM
Luc Bellings test 10 keer balletjes in tomatensaus en deelt een 0/10 en 8/10 uit: “Lekkere vleessmaak en goed gekruide saus”
-
Jobat
Hoeveel werknemers krijgen maaltijdcheques? En wie mag op een dertiende maand of smartphone van het werk rekenen?
-
PREMIUM
Waarom je frituurolie volgens nieuwe studie beter niet heropwarmt (en hoe je ziet wanneer de olie slecht is)
Heel wat Vlaamse huishoudens zetten wekelijks frietjes op het menu. Algemeen geldt dat je zes tot acht keer in hetzelfde frituurvet kan bakken, maar volgens nieuw onderzoek vervang je dat vet best toch iets vroeger. “Want bij herhaaldelijk verhitten worden chemische verbindingen gevormd die het risico op bijvoorbeeld alzheimer kunnen verhogen”, zegt professor Yannick Vermeiren. Hij tipt wanneer het écht tijd is voor nieuwe olie en geeft een alternatief. -
PREMIUM
Van Heinz tot Boni: welke ketchup is lekker én gezond? Diëtist Michaël Sels test er 10 en buist er 2: “Dit is meer gelei dan saus”
Ketchup is lekker bij frietjes, burgers, hotdogs en croques. En het is volgens velen gezonder dan mayonaise. Maar klopt dat ook? Welke fles uit de winkel is goed van smaak, maar ook relatief gezond qua ingrediënten? Diëtist Michaël Sels (UZA) proeft tien merken en schrikt van de suikergehaltes, behalve bij drie flessen: “Een dérde van deze ketchup is suiker. Het is bijna een karamelsaus.” -
PREMIUM
Welke granola bevat het minste suiker? Diëtiste proeft er 10 en geeft 5/10 en 9/10: “Voor 1,99 euro is dit een topproduct”