Kinderboek van schrijfster uit Gits na haar dood uitgebracht

Uitgeverij Clavis brengt twee boeken van schrijfster Mieke Goethals uit Gits postuum uit. Mieke overleed in december vorig jaar en stuurde de uitgeverij net voor haar dood nog twee nieuwe zoekboeken door. Eén daarvan was zo goed als af en ligt nu in de boekhandel. Haar man Daan is heel blij dat ze op die manier voortleeft.

Mieke Goethals uit Gits was grafisch ontwerpster en interieurarchitecte, maar kinderboeken schrijven was het liefste wat ze deed. "Al van kinds af aan was ze bezig met tekenen en schrijven", vertelt haar man Daan. "Ze droomde ervan om van kinderboeken schrijven haar beroep te maken." 

Succesvolle kinderboeken

Goethals schreef al vier succesvolle kinderboeken, haar eerste twee werden vertaald in negen verschillende talen, van Denemarken tot Amerika. Net voor haar dood stuurde ze de uitgeverij Clavis nog twee nieuwe boeken door. Eén daarvan was zo goed als af, en Clavis brengt dat nu postuum uit. "Wolle leert Engels. Zoek je mee in huis?" is een zoekboek voor kinderen waarbij ze ook een woordje Engels leren. 

Ik heb er spijt van dat ik zo weinig interesse toonde voor haar kinderboeken.

Echtgenoot Daan Deman

De man van Mieke, Daan Deman, is blij dat zijn vrouw zo voortleeft. "Het is dubbel. Als ik de boeken zie, komt het verdriet terug, maar ook de mooie herinneringen. De reacties doen deugd en het is fijn dat andere mensen op die manier weer aan haar denken."

Bovendien is Daan blij dat hij dit voor zijn vrouw kan doen."Je moet van niets spijt hebben, zei ze voor ze stierf", vertelt Daan, "maar ik vind het toch jammer dat ik vroeger zo weinig interesse voor haar boeken toonde. Ik kon me moeilijk inleven in die wereld. Ik probeer dat nu goed te maken, door véél reclame te maken voor haar boeken."

Zesde boek op komst

"Wolle leert Engels" maakt deel uit van een nieuwe reeks waaraan ze werkte. Het vervolg komt uit in april volgend jaar. Dat boek was nog niet helemaal af toen ze stierf, maar de uitgeverij zal het verder afwerken. 

Meest gelezen