Asielen waarschuwen voor onhandelbare honden uit het buitenland: "Adopteer nooit alleen op basis van een foto" 

Bij verschillende asielen in de provincie Antwerpen komen mensen aankloppen met een hond die ze in het buitenland geadopteerd hebben. Eens in België blijkt die moeilijk handelbaar of zelfs agressief. Het gaat vaak om straathonden die niet geschikt zijn als huisdier. Dat schrijft Gazet van Antwerpen. "Vzw's die zulke adopties organiseren schieten als paddenstoelen uit de grond, maar geven geen ondersteuning meer achteraf", klinkt het bij Dierenbescherming Mechelen. 

Het asiel van Dierenbescherming Mechelen zit overvol. "Hier zitten voortdurend 50 à 60 honden", zegt Lyssa Bosiers in Radio 2 Middag in Antwerpen. "We hebben al meer dan een jaar wachtlijsten omdat er een plaatstekort is. Tegelijkertijd zien we steeds meer honden die uit het buitenland komen. Mensen adopteren de dieren uit het buitenland maar dan duiken er gedragsproblemen op. Die mensen kunnen vaak niet meer terecht bij de organisatie die de honden naar hier heeft gebracht."

Controleer hoe groot een organisatie is en hoe lang die bestaat, luister naar de ervaringen van mensen die er eerder een hond adopteerden

Lyssa Bosiers, Dierenbescherming Mechelen

Het aantal adopties van honden via vzw's stijgt volgens de asielen zienderogen. "Je hebt er geen vergunning voor nodig. Al zijn er ook organisaties die het wel goed doen." Hoe weet je dan of je met een betrouwbare vzw in zee gaat? "Dat is heel moeilijk. Ik denk dat je best al eens nagaat hoe groot de organisatie is en hoe lang die bestaat. Hoor eens bij mensen die er al een hond geadopteerd hebben, wat hun ervaringen zijn. Maar voor mij is het belangrijkste dat je de hond eerst in levende lijve ziet. Laat nooit zomaar een hond naar hier komen enkel op basis van een foto."

Screenings

De honden- en kattenasielen in ons land zitten al langer eivol. Toch halen mensen blijkbaar liever honden uit het buitenland naar hier. "Het is vaak makkelijker en sneller.  Het gaat ook dikwijls om puppy's of jonge hondjes, terwijl asielen meer oudere honden hebben. Heel veel van die organisaties doen ook geen screenings of matchings. Ze gaan niet na of de hond past bij de mensen die hem willen adopteren. De honden worden ook nog eens aan de voordeur afgezet soms. Maar als er dan problemen zijn, zijn de organisaties niet meer bereikbaar. Wij krijgen soms te horen dat we te streng zijn. Maar we willen dan ook dat de honden goed terechtkomen."

Meest gelezen