Opwarmen met een kop thee? Kies de soort verstandig: “Groene thee is in de winter geen goed idee”
Ben jij iemand die een extra trui in de buurt heeft zodra de temperatuur onder de 10 graden zakt? Dan geniet je op deze dagen ongetwijfeld ook van warme drankjes. Maar heeft het echt effect om een kop thee te drinken om jezelf op te warmen? Theesommelier Ann Vansteenkiste legt uit.
“De traditionele Chinese geneeskunde deelt voedingsmiddelen in als verkoelend, verwarmend of neutraal”, zegt Vansteenkiste. “Die indeling is niet gebaseerd op de fysieke temperatuur van het eten of de drank, maar op het effect op ons lichaam. Zo heeft een frisse gemberknol een verwarmend effect. Ze delen ziektebeelden trouwens ook in volgens koud en warm: heb je altijd last van koude voeten en vingers, dan kan het helpen om een tijd veel warme voedingsmiddelen of verwarmende kruiden zoals kaneel, gember en saffraan op je menu te zetten.”
Maar als het op thee aankomt, heeft niet elke soort hetzelfde effect. “Vooral zwarte thee drinken zal je in de winter opwarmen”, zegt de theesommelier. “Als je het altijd koud hebt, blijf je beter weg van groene thee: die koelt je net af. In warme landen drinken ze niet voor niets groene thee met munt, omdat die combinatie dubbel verkoelend werkt. Ook voor oudere mensen raad ik aan in deze koudere periode van het jaar iets anders te kiezen dan groene thee.”
Je kan het verwarmend effect van thee nog versterken, met extra ingrediënten
“Gember is een goed voorbeeld van zo’n versterkend ingrediënt”, zegt Vansteenkiste. “Dat werkt bloedverdunnend, waardoor je bloed beter gaat stromen. Wees om die reden wel voorzichtig met gember als je bloedverdunners neemt. Ook kurkuma is een warm kruid. Al moet je het altijd in combinatie met peper gebruiken, dat zorgt dat de werkzame stof in kurkuma in actie treedt.”
“Ook saffraan toevoegen is een goed idee. Het is de sterkste onder de kruiden. Je hebt er amper drie draadjes van nodig om 1,5 liter water smaak te geven. Het kruid wordt gemaakt van de stampers van saffraankrokussen en kleurt je thee zonnig geel. Dat heeft ook effect op je gemoed: ideaal als je in de winter wat neerslachtig bent.”
In de winter is een combinatie van zwarte thee met sinaasappelschil en kaneel ideaal
Ook andere specerijen die je associeert met warme, winterse stoofschotels kunnen je van binnenuit verwarmen. “Denk aan steranijs, nootmuskaat en kaneel. Van de citrusvruchten zijn de oranje vruchten het meest verwarmend, de gele het meest verfrissend. In de winter is een combinatie van zwarte thee met sinaasappelschil en kaneel dus ideaal.”
Welke zwarte thee verwarmt je het meest? “Betaal een tikje meer”
Moet je per se dure zwarte thee kopen om jezelf te verwarmen deze winter? “Absoluut niet”, geeft de sommelier mee. “Je koopt best een goede, losse, zwarte thee. In theebuiltjes worden de resten van theebladeren gebruikt en dat proef je aan de smaak. Je betaalt een tikkeltje meer voor thee van goede kwaliteit, maar zelfs dan nog blijft thee een relatief goedkope drank.”
“Een van de duurdere zwarte theesoorten, biologisch en rechtstreeks afkomstig uit China, kost 25 euro voor 50 gram. Dat lijkt misschien veel, maar je kan er wel minstens 50 liter thee mee zetten, wat neerkomt op een halve euro voor één liter thee.”
Ook moet je voor die thee niet per se veel theeblaadjes gebruiken. “Je mag er gerust zuinig mee zijn”, legt de theesommelier uit. “Je hebt maar 1 gram nodig voor een hele pot thee met ongeveer 1 liter water. Je laat die minstens een kwartier tot een halfuur erin zitten. Als je wil, kan je de theeblaadjes zelfs tot drie keer na elkaar gebruiken. Laat ze gewoon in de pot en giet er na een tijdje nieuw water over.”
Zo krijg je 3 verschillende koppen thee uit 1 portie blaadjes: “De eerste pot bevat cafeïne”
Een ander, bijkomstig voordeel van theeblaadjes hergebruiken, is dat je zo kan spelen met het cafeïnegehalte. “Bij de eerste pot zal je thee cafeïne bevatten, want cafeïne lost meteen op in water. Bij het tweede en derde zetsel is die opwekkende stof verdwenen. Wil je zwarte thee zonder cafeïne, dan spoel je de thee dus gewoon met warm water of je giet het eerste zetsel weg.”
“Zelf drink ik ‘s ochtends eerst een potje pure zwarte thee. Bij het tweede en derde zetsel voeg ik een smaak toe. Dankzij die methode kan je een hele dag lang verse thee drinken van amper één gram theeblaadjes.” Als je extra smaak wil toevoegen is een klein snufje kruiden, een stuk fruit of gember al voldoende. Ook diepvriesfruit of gedroogd fruit geeft goede resultaten. Met één aardbei of framboos geef je een hele pot thee snel smaak.”
Dit is het verschil tussen groene, zwarte en oolong thee
• Voor groene thee worden de theebladeren meteen na het plukken verhit en gedroogd. Daarom wordt groene thee vaker als gezond bestempeld: het meest krachtige antioxidant, namelijk EGCG zit hierin en blijft bewaard door het snelle verhitten en drogen van de thee.
• Zwarte thee wordt verkregen door de theebladeren volledig te laten oxideren. Door dit proces verdwijnen de antioxidanten niet, maar worden ze wel iets minder krachtig dan die in groene thee.
• Oolong-thee is een theesoort tussen groene en zwarte thee. Hiervoor laat men de bladeren gedeeltelijk oxideren om ze daarna te verhitten en te drogen.
Recept voor verwarmende Indian chai masala
Ingrediënten
• 1 lepel assamthee of andere sterke zwarte thee
• 1 liter water
• 2 lepels (vanille)suiker of iets zoals ahorn- of agavesiroop, al kan het ook zonder suiker
• 5 kardemomzaden
• 3 kruidnagels
• ¼ muskaatnoot
• stukje kaneel
• klein stukje steranijs
Zo maak je het
1. Plet of vermaal alle kruiden, uitgezonderd de thee, samen in een mortier of in een kleine blender.
2. Breng het water met de thee en de kruiden aan de kook.
3. Laat minstens 15 minuten trekken. Ik laat alles gedurende de gehele dag in het water.
4. Zet de theepot op een theelichtje om alles warm te houden.
5. De geplette kruiden zijn fijn. Gebruik daarom een zeefje in de theepot of giet de thee door een zeefje dat je boven je theeglas houdt.
Tip: Je kan variaties maken door te spelen met de hoeveelheid of de soorten kruiden en bv. foelie, gember, saffraan, vanille of venkelzaad toe te voegen.
Tip: Je kan de zwarte thee weglaten en enkel van de kruiden een infusie maken.
Lees ook:
Gratis onbeperkt toegang tot Showbytes? Dat kan!
Log in of maak een account aan en mis niks meer van de sterren.Lees Meer
-
HLN Shop
“Gekookt zijn ze vaak echt niet lekker”: Pascale Naessens verklapt hoe je groenten wél smakelijk op je bord krijgt
-
PREMIUM
Waarom je frituurolie volgens nieuwe studie beter niet heropwarmt (en hoe je ziet wanneer de olie slecht is)
Heel wat Vlaamse huishoudens zetten wekelijks frietjes op het menu. Algemeen geldt dat je zes tot acht keer in hetzelfde frituurvet kan bakken, maar volgens nieuw onderzoek vervang je dat vet best toch iets vroeger. “Want bij herhaaldelijk verhitten worden chemische verbindingen gevormd die het risico op bijvoorbeeld alzheimer kunnen verhogen”, zegt professor Yannick Vermeiren. Hij tipt wanneer het écht tijd is voor nieuwe olie en geeft een alternatief. -
Daarom eet je die zak chips altijd in één keer leeg (ook als je dat niet van plan was)
Als je jezelf ook elke keer voorneemt om één klein kommetje chips te vullen, om dan toch met een lege zak te eindigen, ben je zeker niet alleen. Hoe komt het dat chips zo onweerstaanbaar zijn en dat die zak elke keer opnieuw leeg is voor je het goed en wel beseft? -
-
PREMIUM
Luc Bellings test 10 keer balletjes in tomatensaus en deelt een 0/10 en 8/10 uit: “Lekkere vleessmaak en goed gekruide saus”
-
Dit zijn de verschillen tussen Spaanse en Belgische aardbeien (en het is niet alleen de prijs)
Het Belgische aardbeienseizoen staat in de startblokken. Alleen krijgt de Belgische teelt stevige concurrentie van de Spaanse aardbeien. De rode vruchten uit ons land kosten voorlopig tot wel drie keer meer dan de zuiderse exemplaren. Hoe komt dat juist? En zullen de prijzen van Belgische aardbeien zo hoog blijven? “Mogelijk zitten de eerste seizoenspromo’s er al aan te komen.” -
PREMIUM
“Met de juiste voeding vermijd je hoofdpijn en stijve spieren": wat eet en drink je best voor en na een loopwedstrijd?
Wanneer je morgen de Antwerp 10 miles wil lopen, denk je op voorhand al beter eens na over wat je best op je bord legt. Want jawel, je voeding kan je prestatie verbeteren. Sportdiëtiste Stephanie Scheirlynck en voedingsdeskundige Sandra Bekkari leggen uit wat je best voor, na en tijdens de wedstrijd eet. “Drie borden spaghetti ná je training hebben niet echt nut.” -
“Dit ruikt naar een Happy Meal”: McDonald's plaatst reclameborden met typische geur
-
Spaargids.be
Hoeveel geld mag er op jouw spaarrekening staan vooraleer de fiscus passeert?
-
HLN Shop
Van ballongarde tot kneedhaak: wanneer gebruik je welke klopper op je keukenrobot of handmixer?
Een keukenrobot is veel meer dan een veredelde mixer. Toch als je de diverse hulpstukken waarvan een kwalitatief toestel voorzien is juist inzet. Weet je geen raad met deze mysterieuze objecten en liggen ze maar te verstoffen in je kast? Een spijtige zaak waar HLN Shop graag verandering in brengt met een overzicht van de meest courante kloppers. Meteen aan de slag gaan? Eindigen doen we met een overheerlijk recept voor kaastaart. -
Slaapexpert tipt handig trucje om méér uit je koffie te halen: “Met een koffiedutje combineer je het beste van beide werelden”
Een kop koffie gebruiken om jezelf een energie- of mentale boost te geven, doen we allemaal weleens. Maar die koffie combineren met een dutje zou volgens wetenschappelijke studies nog méér effect kunnen hebben en je een uitgerust gevoel bezorgen. Wat is een 'koffiedutje’? Gaat dat met alle soorten koffie? En kan je wel slapen na het drinken van cafeïne? Slaapexpert Johan Verbraecken legt uit hoe het werkt. “Het beste van beide werelden.” -
Jobat
Ontslag gekregen of genomen: op welke werkloosheidsuitkering kan je dan rekenen?