Alex Segre

IN KAART - 25 versus 23.200 inwoners per vierkante kilometer: wat is de bevolkingsdichtheid van jouw gemeente?

De bevolkingsdichtheid in België gaat dan wel al jaren in stijgende lijn, maar de verschillen tussen de dichtst bevolkte en dunst bevolkte gemeenten blijven opmerkelijk. Zo wonen meer dan 23.000 mensen per vierkante kilometer in de Brusselse gemeente Sint-Joost-Ten-Node, maar zijn dat er maar 25 in de Waalse gemeente Daverdisse. Ga hier na wat de bevolkingsdichtheid is in jouw gemeente.

De bevolkingsdichtheid in België gaat al jaren in stijgende lijn. In 2019 woonden er 372 mensen per vierkante kilometer. Ondertussen zijn dat er al 377. Dat blijkt uit gegevens van het statistiekbureau Statbel.

Het Vlaams Gewest heeft een bevolkingsdichtheid van 492 inwoners per vierkante kilometer, het Waals Gewest van 217 inwoners per vierkante kilometer en het Brussels Hoofdstedelijk Gewest van 7.528 inwoners per vierkante kilometer.

Ontdek op de kaart hieronder hoe het met de bevolkingsdichtheid in jouw gemeente zit: 

De vijf dunst bevolkte liggen allemaal in Wallonië. De vijf dichtst bevolkte gemeenten van het land maken allemaal deel uit van het Brussels gewest. 18 van de 19 Brusselse gemeenten behoren tot de dichtst bevolkte gemeenten van België, met het Waalse Saint-Nicolas en het Vlaamse Mortsel als enige vertegenwoordigers van hun respectievelijke gewesten in de top 20.

De verschillen tussen gemeentes zijn enorm: tegenover de meer dan 23.234 inwoners per vierkante kilometer in de Brusselse gemeente Sint-Joost-Ten-Node staat de gemeente Daverdisse in Luxemburg met maar 25 inwoners per vierkante kilometer.

Opmerkelijk: Sint-Joost-Ten-Node en Koekelberg zijn met elk 1,2 vierkante kilometer de kleinste gemeentes van België. Het Waalse Doornik is met 215 vierkante kilometer de grootste gemeente.

Meest gelezen