©  BELGA

Leandro Trossard ziet kans op WK-basisplek slinken door blessure, Eden Hazard start tegen Egypte

Het WK dreigt met een valse noot van start te gaan voor Leandro Trossard (27). De Maaslander kon donderdag niet trainen in Koeweit en moet ook geblesseerd forfait geven voor de oefeninterland tegen Egypte.

Kristof Liberloo

Woensdagnamiddag vertelde Leandro Trossard ons in Koeweit nog goedgemutst dat hij zich dit seizoen uitstekend in zijn vel voelt en ook bij de Rode Duivels op een basisplaats hoopt. Een dag later bleef van die opgewektheid niet veel over.

Trossard moet namelijk passen voor de vriendschappelijke match tegen Egypte. “Leandro incasseerde woensdag een trap op training en kan daarom niet meetrainen”, legde Roberto Martinez uit. “Ook de wedstrijd van vrijdag komt te vroeg, maar hij zal wel speelklaar zijn voor de groepsfase.”

Woensdagnamiddag vertelde Leandro Trossard de verzamelde pers nog dat hij hoopt op een basisplaats bij de Rode Duivels. ©  BELGA

Hazard aan aftrap

Alles wees er al voor Trossards blessure op dat Eden Hazard in Koeweit opnieuw een basisstek zou krijgen van Martinez. Om hem matchritme te gunnen, na een pover seizoen bij Real Madrid. Maar ook Trossard zou sowieso minuten gemaakt hebben tegen de Farao’s.

“Het is de bedoeling dat Eden vrijdag zestig minuten speelt, of dat ook lukt zal van de intensiteit van de wedstrijd afhangen”, legde de bondscoach donderdag uit. Lees: Trossard zou zich het laatste halfuur mogen tonen hebben. Nu zal Dries Mertens meer dan waarschijnlijk de vervanger van Hazard worden.

Een heuse domper voor Trossard, die op die manier moet toekijken hoe twee van zijn rechtstreekse concurrenten de kans krijgen om zich bij Roberto Martinez in de kijker te spelen. Net ook twee spelers die de bondscoach hoog in het vaandel draagt. Zowel de oudste Hazard als Mertens liepen er gisteren tijdens de laatste oefensessie in Koeweit, die even geteisterd werd door een hevig onweer, allebei gemotiveerd bij.

De kans op een basisplek volgende week tegen Canada slinkt zo weer een beetje voor Trossard. Ook omdat de Limburger soms blessuregevoelig kan zijn, dat is in het verleden al gebleken. Vraag is dus of hij op tijd hersteld geraakt.

Door de blessure van Trossard, is Eden Hazard zeker van een basisplek tegen Egypte. ©  BELGA

Niet de eerste blessure

Want het is niet de eerste keer dat Leandro Trossard geblesseerd moet afhaken. In totaal miste hij negen interlands door een blessure. Drie jaar geleden zou hij op 9 september 2019 bij de Belgische nationale ploeg debuteren in en tegen Schotland, maar toen gooide een liesblessure roet in het eten.

De Maaslander zou zo pas een volledig jaar later zijn allereerste minuten krijgen in het shirt van de Rode Duivels. Een liesblessure hield Trossard ook eind 2020 drie interlands uit de Duivelse kern. Sindsdien was de Brighton-winger wel altijd van de partij.

Vijf goals, drie assists

Toch verzamelde de 27-jarige Limburger tot nu toe ‘maar’ 21 caps en 853 speelminuten als Rode Duivel. Bijna de helft daarvan in de jongste zeven interlands, toen hij telkens speeltijd kreeg. Acht keer stond hij de aftrap bij de Belgen, dertien keer viel hij in. Zijn debuut op een groot toernooi dateert van vorige zomer, toen Trossard op het EK tegen Finland mocht starten. Als wingback op de rechterkant nota bene.

Trossard scoorde intussen vijf keer voor de nationale ploeg en leverde drie assists. Twee keer trof hij twee keer raak in één wedstrijd. Tegen Wit-Rusland vorig jaar en afgelopen juni tegen Polen. Op een EK of WK scoorde de Maaslander nog niet.

De Rode Duivels trainden donderdag een laatste keer voor de wedstrijd tegen Egypte. ©  BELGA

Michy en Openda

Martinez heeft naast Martinez nog meer zorgen in het aanvallende compartiment. Romelu Lukaku is eveneens geblesseerd en zal er straks, zoals eerder gemeld, niet bijlopen. “De timing blijft dezelfde, Romelu zal de eerste groepswedstrijd sowieso moeten missen, maar we merken vooruitgang”, aldus Martinez. Dus start Michy Batshuayi nog eens. “Loïs Openda zal ook invallen, dat kan ik al verklappen. We hebben drie diepe spitsen mee, ik wil Michy en Loïs dus aan het werk zien. Dit is het ideale moment daarvoor.”

Koen Casteels zit tegen Egypte niet op de bank, hij sukkelt met een verkoudheid. Vertonghen en Thorgan Hazard sloten donderdag weer bij de groep aan, maar verwacht wordt dat zij uit voorzorg niet aan de bak zullen komen in Koeweit.

Aangeboden door onze partners

Hoofdpunten

Aangeboden door onze partners

Lees meer