Direct naar artikelinhoud
NieuwsAntwerpen

Antwerpse districten Deurne en Berchem opnieuw opgeschrikt door explosies

Explosie in de Deken de Winterstraat in het district Berchem.Beeld Marc De Roeck

In Antwerpen hebben in de nacht van donderdag op vrijdag opnieuw twee explosies plaatsgevonden. Dat gebeurde bij al eerder geviseerde huizen in Deurne en Berchem, bevestigt de politie van Antwerpen.

De eerste explosie vond omstreeks 1.15 uur plaats in de Deken de Winterstraat in het district Berchem, de tweede een uur later in de Van Lissumstraat in het district Deurne. Het Antwerpse parket laat ook nog weten dat de daders waarschijnlijk een soort vuurwerk gebruikten. De schade bleef beperkt en er vielen geen gewonden.

Voorlopig zijn er nog geen arrestaties gebeurd. Het onderzoek zal zoals steeds moeten uitwijzen of er een link is met het drugsmilieu. Volgens VRT NWS vonden de incidenten plaats aan twee woningen waar al mobiele bewakingscamera’s geplaatst werden door de politie, wegens eerdere aanvallen.

Sinds afgelopen zomer vonden er tientallen soortgelijke explosies plaats in Antwerpen, vermoedelijk met een link met het drugsmilieu. De Federale Gerechtelijke Politie (FGP) Antwerpen meldde eerder al dat er twee soorten daders zijn. Of een tussenpersoon zoekt wat jongeren die de opdracht willen uitvoeren, ook wel de ‘klungelaars’ genoemd – dit zijn degenen die zich vergissen van adres, of zichzelf verwonden bij het gooien van een brandbom. En dan zijn er zijn de professionele uitvoerders. Die komen meestal uit Nederland en zijn professioneler in hun uitvoering.

Lees ook

Criminoloog Cyrille Fijnaut: ‘De meest voor de hand liggende oplossingen tegen de drugsindustrie worden niet ingezet. Raadselachtig’

Antwerpse politiebaas bezorgd om drugsgeweld: ‘Het volume neemt niet alleen toe, maar ook het soort feiten is aan het verergeren’

‘Gasten van 20 jaar weten al heel goed: ik leg geen verklaringen af’: advocaten over drugsgeweld