Zweeds onderzoek bevestigt sabotage van Nord Stream-gaspijpleiding: "Sporen van explosieven aangetroffen"

Er zijn sporen van explosieven aangetroffen op de plaats waar de gaspijpleidingen Nord Stream 1 en 2 enkele weken geleden beschadigd raakten na verschillende ontploffingen. Dat bevestigen de Zweedse autoriteiten. Al het bewijsmateriaal wijst daarmee in de richting van sabotage. 

Zweedse onderzoekers hebben sporen van explosieven gevonden op de plaats waar eind september de lekken in de gaspijpleidingen Nord Stream 1 en 2 ontstonden. "De analyses die zijn uitgevoerd, tonen overblijfselen van explosieven op verschillende vreemde voorwerpen die we er ontdekten", zei aanklager Mats Ljungqvist in een verklaring. Volgens de Zweedse autoriteiten wordt daarmee het vermoeden van sabotage bevestigd. Eerder bewijsmateriaal wees ook al in die richting.

Eind september werden vier grote gaslekken ontdekt in de Nord Stream gaspijpleidingen tussen Rusland en Duitsland. Na seismologisch onderzoek bleek dat die lekken veroorzaakt waren door krachtige explosies nabij het eiland Bornholm in de Baltische Zee. De pijpleiding zou over een lengte van 250 meter verwoest zijn. 

De twee gaspijpleidingen waren op het moment van de gebeurtenissen buiten gebruik, maar bevatten niettemin grote hoeveelheden methaan. Volgens Franse onderzoekers zou in totaal zo'n 70.000 ton methaangas zijn vrijgekomen. Uit Nord Stream 1 ontsnapt intussen geen methaan meer. Aan Nord Stream 2 is er wel nog altijd een klein lek. 

Waarom zat er gas in de pijpleidingen?

Hoewel de Nord Stream 2 nog niet officieel in gebruik was, zat de pijpleiding wel vol met gas. Volgens de woordvoerder van Nord Stream werd de pijpleiding in gereedheid gebracht om gas naar Duitsland te transporteren. Het was volgens hem pas na het uitbreken van de oorlog in Oekraïne dat beslist werd de pijpleiding niet in gebruik te nemen. Maar het gas dat de Russen wilden leveren, bevond zich wel al in de leidingen. 

Veroorzaakt het lek milieuschade?

Aardgas bestaat hoofdzakelijk uit methaan, een gas dat gedeeltelijk oplost in het water. Wat niet oplost, stijgt op en komt in grote bellen aan het wateroppervlak. Methaangas is niet giftig, maar is wel erg slecht voor het klimaat. Het is een zeer krachtig broeikasgas.

Is de schade te herstellen?

Het ziet er niet erg goed uit voor de Nord Stream gaspijpleiding. Hoewel de pijpen gemaakt zijn uit staal van 3 tot 4 centimeter dik dat bekleed is met gewapend beton van 6 tot 11 centimeter, is de schade bijzonder groot, zo bleek uit beelden van onder het wateroppervlak. Als ook de binnenkant van de leiding is aangetast door het zeewater, kunnen de herstellingswerken bijzonder duur worden.

Meest gelezen