Katrien Verhegge stapt op als topvrouw Vlaams Agentschap Opgroeien na aanhoudende wantoestanden in de kinderopvang 

Katrien Verhegge, de administrateur-generaal van het Vlaams Agentschap Opgroeien, stapt op. Ze legt in onderling overleg met haar voogdijminister Hilde Crevits (CD&V) met onmiddellijke ingang haar mandaat neer. Haar ontslag volgt op de aanhoudende berichten over wantoestanden bij verschillende Vlaamse crèches.

De heisa van de voorbije week over wantoestanden in verschillende crèches heeft het lot van Katrien Verhegge, de topvrouw van het Agentschap Opgroeien, bezegeld. Afgelopen week raakte bekend dat opnieuw twee crèches de deuren moesten sluiten omdat de veiligheid van de kinderen in gevaar zou zijn. Daarbij kwam veel kritiek op de manier waarop het Agentschap Opgroeien de crèches opvolgt.

Sommige parlementsleden hadden het ontslag van Verhegge gevraagd. Na overleg met Vlaams minister van Welzijn Hilde Crevits (CD&V) legt ze nu haar mandaat neer. In afwachting van haar definitieve opvolger zal algemeen directeur Bruno Vanobbergen - bij het brede publiek misschien nog bekend als de voormalige Vlaamse kinderrechtencommissaris - de rol van waarnemend administrateur-generaal op zich nemen.

"Ik heb heel veel respect voor mevrouw Verhegge, maar haar positie was onhoudbaar geworden", zegt Vlaams minister van Welzijn en Gezondheid Hilde Crevits.

Videospeler inladen...

"Positie onhoudbaar"

Crevits zegt dat ze gisteravond en vanochtend lang gesproken heeft met Verhegge, al wil ze daar niet te veel details over kwijt. "Er is deze week een moeilijk debat geweest in het parlement. Ze had zelf ook de indruk dat door de omstandigheden haar positie onhoudbaar was. Ik was het daarmee eens, daarom heb ik dat gesteund. Ook binnen de regering was ook iedereen akkoord. Je bent leider van een heel belangrijk beleidsdomein in Vlaanderen. Als je beseft dat je positie onhoudbaar is, is het heel goed dat je ook zelf beslist om je mandaat neer te leggen."

Ik wou blijven vechten omdat ik het zo oneerlijk vind ten aanzien van al de inzet die ik dagelijks zie binnen ons agentschap, maar dit is nu niet meer mogelijk

Topvrouw van het Agentschap Opgroeien Katrien Verhegge in een mail aan haar medewerkers

Het was ook niet voor het eerst dat Verhegge onder vuur lag. Deze zomer bleek nog dat het eindrapport van de onderzoekscommissie in het Vlaams parlement over de kinderopvang bijzonder scherp was voor het management en het organisatiebeleid van het Agentschap Opgroeien. Zo werd het dossierbeheer "een puinhoop" genoemd. Vlaams minister van Welzijn Hilde Crevits (CD&V) besliste toen al om een crisismanager en extra ICT-manager aan te stellen om Verhegge te ondersteunen en het beheer van de overheidsdienst te verbeteren.

"Persoonlijke aanval"

In een mail aan het personeel stelt Verhegge dat ze haar "droomjob" met "pijn in hart" neerlegt. "Het tragisch overlijden van een kindje in de kinderopvang, dat mij van de eerste dag heel sterk heeft aangegrepen, heeft geleid tot een ongelooflijke storm voor de kinderopvang. Deze storm is uitgemond in een heel persoonlijk aanval op mij als leidende ambtenaar van ons agentschap", schrijft ze. "Ik wou blijven vechten omdat ik het zo oneerlijk vind ten aanzien van al de inzet die ik dagelijks zie binnen ons agentschap, maar dit is nu niet meer mogelijk."

Verhegge zegt te hopen dat die beslissing toch nog "positieve vruchten nalaat". "Hopelijk leidt deze crisis tot een versterkte waardering en loutering voor de sector (van de kinderopvang, red.)." Haar persoonlijke professionele toekomst noemt ze op dit moment "volledig onduidelijk". "Maar als het kan, onder welke vorm ook, zal ik proberen het positieve uit deze beslissing te halen voor elk van jullie, voor elk kind, voor elke jongere."

BEKIJK - In VRT NWS Live wordt meer aandacht besteed aan het vertrek:

Videospeler inladen...

Meest gelezen