De kleine stipjes zijn amper te zien op de beelden, maar het gaat wel degelijk om twee sterrenstelsels.
Public

Miljarden jaren oud: James Webb-ruimtetelescoop vindt oudste sterrenstelsels ooit gezien

De ruimtetelescoop James Webb heeft twee sterrenstelsels gevonden die nooit eerder te zien waren. Dat meldt de NASA. Een van de twee is mogelijk al 350 miljoen jaar na de oerknal gevormd.Ā 

James Webb laat alweer zijn kracht zien. Op beelden van de ruimtetelescoop van de NASA, de ESA en het Canadese ruimteagentschap CSA zijn twee kleine lichtstipjes te zien, die voor voorganger Hubble onzichtbaar waren. Het zou gaan om de verste en oudste sterrenstelsels ooit gezien. Een van de twee zou al 350 miljoen jaar na de oerknal gevormd zijn. Ter herinnering, die vond zo'n 13,8 miljard jaar geleden plaats. De ontdekking komt een dag na een spectaculair beeld van ruimtelijke chaos ontstaan door een pasgeboren ster.

Voordat de twee sterrenstelsels in de recordtabellen verschijnen, moeten de resultaten nog geverifieerd worden. Volgens onderzoeksleider Rohan Naidu van het Harvard-Smithsonian Center voor Astrophysica zijn er meer waarnemingen nodig. Maar als dat gebeurt, geeft dit beeld mogelijk aan dat sterrenstelsels eerder gevormd zijn dan gedacht.

Jane Rigby, een van de NASA-wetenschappers achter James Webb, schreef dat de sterrenstelsels zich net onder de capaciteiten van Hubble verstopten. "Ze waren daar op ons aan het wachten. Het is dus een aangename verrassing dat er veel zulke sterrenstelsels zijn om te bestuderen." Wanneer en hoe sterrenstelsels ontstaan zijn, is volgens de wetenschappers "een van de intrigerendste vragen".

De James Webb-ruimtetelescoop is de grootste en krachtigste ooit in de ruimte gestuurd. Eind vorig jaar werd hij gelanceerd en sinds juli is hij volledig operationeel. Intussen is hij 1,6 miljoen kilometer verwijderd van de aarde en volgt hij een baan om de zon. In totaal heeft het project zo'n 10 miljard dollar gekost. Sinds zijn lancering heeft de telescoop al enkele spectaculaire beelden gemaakt.Ā 

BEKIJK - Enkele van James Webb's meest spectaculaire beelden:Ā 

"Kosmische zandloper". Een beeld van James Webb toont kosmische chaos die ontstaan is door een pasgeboren ster.
NASA
NASA
De eerste "diep field" foto van de James Webb telescoop.
Stocktrek Images
Een nieuwe foto van de Carinanevel geeft meer details weer.
Stocktrek Images
Een groep sterrenstelsels, genaamd "Stephan's Quintet",  van het sterrenbeeld Pegasus.
Stocktrek Images

Meest gelezen