JOHANNA GERON

Kilometerslange erehaag na begrafenisceremonie en een minuut stilte in heel België: laatste eerbetoon van de politie voor overleden agent

Deze voormiddag vond in Borgworm in de provincie Luik de begrafenisplechtigheid plaats voor Thomas Monjoie, de politieagent die vorige week werd doodgestoken tijdens zijn dienst in Schaarbeek. Bij de start van de ceremonie hielden politiemensen in heel België een minuut stilte en achteraf vormden meer dan 2.000 agenten die de begrafenis op grote schermen aan het uitvaartcentrum hadden gevolgd een erehaag. 

De ceremonie in het uitvaartcentrum zelf vond plaats in intieme kring, enkel de familie en vrienden van de overleden agent woonden die bij. Buiten stonden wel twee grote schermen zodat iedereen de plechtigheid zou kunnen volgen. 

De hele ochtend lang stroomden politiemensen in groten getale toe in Borgworm. Uiteindelijk volgden meer dan 2.000 agenten de plechtigheid op de grote schermen aan het uitvaartcentrum. 

Na de ceremonie trok de rouwstoet onder politiebegeleiding naar de begraafplaats van Limont in Donceel waar Thomas Monjoie in familiale kring begraven wordt. De aanwezige agenten vormden een indrukwekkende erehaag als laatste eerbetoon.

BEKIJK - Meer dan 2.000 agenten nemen afscheid van hun overleden collega:

Videospeler inladen...
JOHANNA GERON

Tijdens de ceremonie legde de vader van Thomas Monjoie een aangrijpende getuigenis af: "We zeiden vaak tegen je: 'Papa en mama zijn hier, wees niet bang'. Sinds donderdag 10 november zijn mama en papa bang. Bang voor het leven zonder jou." Ook de partner van de overleden agent nam het woord: "Mijn leven is alle smaak kwijt", zei ze, nadat ze vele gelukkige momenten in hun leven had opgesomd. 

De ceremonie eindigde met getuigenissen van bevriende collega's: "Jou aanvallen is ons allemaal aanvallen", klonk het bij een van hen. Een andere collega eindigde zijn verhaal met het citaat: "We rijden samen, we sterven samen, we staan samen terug op: brigade 6 en vrienden voor het leven?"

JOHANNA GERON

Minuut stilte

Bij de start van de begrafenisceremonie om 11 uur hebben politiemensen over het hele land één minuut stilte gehouden. De vlaggen aan de politiegebouwen hingen ook halfstok.  

BEKIJK - Op tal van plaatsen hielden politiekorpsen een minuut stilte:

Videospeler inladen...
Brussel
Nicolas Maeterlinck
Brussel
Gent
Leuven

Meest gelezen