Pedofiele turnleraar opnieuw veroordeeld voor seksueel misbruik van minderjarige nadat slachtoffer uit het leven stapt

Themabeeld. ©  IMAGEGLOBE

Buizingen -

De gewezen turnleraar uit Lot die in 2012 werd veroordeeld tot zeven jaar cel voor het seksueel misbruik van zeven kinderen, is vandaag veroordeeld tot een bijkomende gevangenisstraf van een jaar voor het seksueel misbruik van een achtste slachtoffer. De verkrachting en aanranding van de jongen kwamen pas aan het licht toen het slachtoffer uit het leven stapte en de politie op zijn gsm een afscheidsbrief aantrof.

Chris Verhaeghe

In 2011 raakte bekend dat turnleraar Luc V.P. uit Lot tussen 1997 en 2002 vijf leerlingen en zijn eigen twee kinderen jarenlang had misbruikt. Daarnaast bezat hij ook een grote collectie met beelden van seksueel misbruik van kinderen en voerde hij seksueel getinte chatgesprekken met een minderjarige Canadese jongen. De man kreeg uiteindelijk zeven jaar cel voor de feiten, maar kwam in 2014 al vrij onder voorwaarden.

LEES OOK. Achtste slachtoffer van pedoseksuele turnleraar stapte uit het leven: achtergelaten code onthulde geheim voor familie

Tijdens het onderzoek naar het seksueel misbruik van de zeven kinderen, stootte een van de politie-inspecteurs op de computer van V.P. op een map met de naam van een mogelijk achtste slachtoffer. De politie probeerde de intussen volwassen man uit Buizingen tot twee keer toe te spreken, maar die hield de boot af. Enkele maanden na de arrestatie van de turnleraar stapte de man uit Buizingen uit het leven, tot grote verrassing van zijn familie en vrienden. De politie trof op zijn lichaam een treinticket aan, waarop hij de pincode van zijn gsm had geschreven. Op het toestel werden afscheidsbrieven aangetroffen, waaruit bleek dat de man jarenlang seksueel was misbruikt tijdens zijn kindertijd.

Veel aandacht en cadeaus

De naam van de dader werd niet vermeld in de afscheidsbrieven, maar het parket van Halle-Vilvoorde vermoedde dat het ging om Luc V.P., die op het moment van het misbruik de catecheseleraar van het slachtoffer was. “In die vreselijke afscheidsbrief stond beschreven hoe hij in de kluwen van zijn misbruiker was beland”, sprak de openbaar aanklager op het proces vorige maand. “Er zijn zeer grote parallellen met de modus operandi die de beklaagde bij zijn andere slachtoffers gebruikte. Hij gaf hem veel aandacht en cadeaus en ze brachten enorm veel tijd samen door. Uit de polygraaftest blijkt bovendien dat zijn verklaringen over het slachtoffer bijzonder leugenachtig waren.”

De advocaat van Luc V.P. vroeg tijdens zijn pleidooi om de zestiger vrij te spreken. “Het seksueel misbruik van het slachtoffer staat vast, maar staat het ook vast dat mijn cliënt zonder enige twijfel hiervoor verantwoordelijk is?”, pleitte advocaat Marijn Van Nooten. “Welke bewijzen worden hiervoor naar voren gebracht? De familie heeft tijdens het onderzoek namen genoemd van enkele andere potentiële verdachten, daar is nooit grondig onderzoek naar gebeurd. Alles wordt op een zodanige manier geïnterpreteerd zodat het past in het kraam waarin Luc V.P. ook deze jongen heeft misbruikt. Mijn cliënt wordt geen enkele keer genoemd in die afscheidsbrief. Er is hier op zijn minst sprake van twijfel.”

Schadevergoedingen

De rechtbank twijfelde vrijdag echter niet aan de schuld van de inmiddels 62-jarige pedoseksueel en legde de man een bijkomende celstraf van 1 jaar op. “Uit de afscheidsbrieven blijkt duidelijk dat het slachtoffer werd verkracht en aangerand”, motiveerde de rechter het vonnis. “De redelijke termijn in dit dossier is overschreden, maar gezien de ernst van de feiten is het duidelijk dat er een bijkomende straf moet worden opgelegd.”

De ouders van het slachtoffer krijgen een schadevergoeding toegekend, net als de broers, zussen en de toenmalige vriendin van de jongeman uit Buizingen. Of de voormalige turn- en catecheseleraar in beroep gaat tegen het vonnis, is nog niet gekend.

Wie vragen heeft over zelfdoding, kan terecht bij de Zelfmoordlijn op het gratis nummer 1813 en op de site www.zelfmoord1813.be.

Aangeboden door onze partners

Hoofdpunten

Aangeboden door onze partners

Beste van Plus

Lees meer

Meest Gelezen