Videospeler inladen...

Het winterplan van Poetin treedt in werking: 10 miljoen Oekraïners in de kou bij eerste sneeuwval 

In Oekraïne hebben zeker 10 miljoen mensen geen toegang tot stroom na de Russische raketaanvallen van de afgelopen week. Dat zegt de Oekraïense president Volodomir Zelenski. Rusland richt zijn raketten op de zogenoemde "kritieke infrastructuur" van Oekraïne, vaak gas- en elektriciteitscentrales. In Kiev worden de komende dagen temperaturen onder het vriespunt verwacht. Zet president Poetin bewust Oekraïense burgers in de kou?

Vandaag viel de eerste sneeuw in de Oekraïense hoofdstad Kiev. Dat zou voor de inwoners van Oekraïne wel eens het begin kunnen betekenen van een lange, erg koude winter. Het Russische leger heeft het de laatste tijd immers gemunt op de kritieke infrastructuur van het land. Tientallen, soms zelfs honderden raketten worden per dag vanuit Rusland afgevuurd op gascentrales, elektriciteitslijnen, dammen, ... 

Op sommige plaatsen in het land moesten lokale autoriteiten daardoor noodgedwongen overgaan tot stroomonderbrekingen. Volgens de Oekraïense president Zelenski zitten nu zeker 10 miljoen inwoners zonder stroom. Als de toestand niet snel onder controle raakt, dreigt een humanitaire catastrofe voor de regio.

BEKIJK - Diana Zhytko uit Kiev: "Er staan ons nog harde tijden te wachten":

Videospeler inladen...

Het winterplan van Poetin

Met de winter in het vooruitzicht, is de frontlinie wat gestabiliseerd. Op bepaalde plaatsen wordt wel nog hevig gevochten, zoals in de regio rond Cherson, maar toch ligt de focus nu vooral op luchtaanvallen. Wanneer de sneeuw op de grond ontdooit, zullen we mogelijk weer grotere veranderingen op het strijdtoneel zien. 

De Russische aanvallen op de Oekraïense energie-infrastructuur komen er dus niet toevallig. Ze maken deel uit van de doordachte strategie van Poetin, het zogenoemde winterplan. "Rusland is een of zelfs twee trappen omhooggeklommen op de escalatieladder", zei Roger Housen, oud-kolonel in het Belgische leger en defensiespecialist, over het winterplan. Het neemt na militaire doelwitten nu steeds meer burgerdoelwitten onder vuur, met name de energie-infrastructuur, maar ook economische en transportinfrastructuur. Zo wil het Russische leger proberen Oekraïne op de knieën te dwingen.

Oekraïense experts in Polen

Ondertussen zijn Oekraïense experts aangekomen in het Poolse grensdorp waar eerder deze week een raket insloeg. Daarbij kwamen twee mensen om het leven. Aanvankelijk wees Oekraïne met de vinger naar Rusland. Later bleek het dan toch te gaan om een ongeluk. Een Oekraïense luchtafweerraket zou een inkomende Russische raket geprobeerd hebben te onderscheppen, maar dat zou mislukt zijn. Onderzoek moet nu uitwijzen wat er exact is fout gelopen.

Oekraïense experts zijn nu ter plaatse aangekomen en willen uitsluitsel brengen over wat er exact gebeurd is. De Oekraïense minister Dimitro Kuleba schreef op Twitter dat hij hoopt op een "open en constructieve" samenwerking met Polen. 

De site in Polen na de raketinslag.

Meest gelezen