© VRT

"Thuis" wordt vanaf volgend jaar gemaakt door productiehuis Eyeworks

VRT heeft gekozen voor productiehuis Eyeworks om vanaf begin 2023 de dagelijkse fictiereeks "Thuis" te produceren. Eyeworks is als beste uit de gesprekken met verschillende productiehuizen gekomen. Het productiehuis maakt al sinds 1995 fictiereeksen voor VRT, waaronder "Flikken", "De Twaalf", "Eigen Kweek" en recent nog "Chantal".

Het was al bekend dat "Thuis" in het kader van de besparingen niet meer door de VRT zelf gemaakt zou worden. Maar nu is de kogel door de kerk: "Thuis" wordt vanaf volgend jaar door het externe productiehuis Eyeworks gemaakt. Het productiehuis heeft concrete plannen om te investeren in de verdere groei van de dagelijkse fictiereeks, met daarin een centrale rol voor de huidige ploeg die "Thuis" maakt.

Eyeworks is de Vlaamse fictieafdeling van Warner Bros. International Television Production België (WBITVP). Het productiehuis maakt al meer dan 40 jaar Vlaamse fictie en is daarmee één van de oudste bedrijven die film en televisieproducties maakt in ons land. 

VRT en Eyeworks zitten op korte termijn samen om de afspraken te finaliseren en vast te leggen in een samenwerkingscontract. Eyeworks garandeert dat "Thuis" zal worden opgenomen in nieuwe studio's die meer voldoen aan de hedendaagse productienoden.

"Deze stap is het beste bewijs dat we de lat hoog blijven leggen voor ons meest succesvolle dagelijkse programma. "Thuis" is dé referentie voor onze televisieavond; daarom willen we een beroep doen op de knowhow van een gedegen productiehuis dat de polsslag van Vlaanderen voelt", zegt Frederik Delaplace, CEO van VRT over deze keuze. "Eyeworks geeft ons de garanties dat het kan investeren in de inhoud, de verhaallijnen, de productiefaciliteiten, de vormgeving, … en het belangrijkste: de acteurs en de productiemedewerkers bij "Thuis"".

Vorige week zijn er bij de cast en crew van "Thuis" nog werkonderbrekingen geweest, omdat ze op dat moment nog niet wisten welk productiehuis het team van de dagelijkse fictiereeks zou overnemen, en volgens welke arbeidsvoorwaarden. De vaste ploeg die het programma al jarenlang maakt voor en achter de schermen vreest dat ze dit bij hun nieuwe werkgever niet aan dezelfde voorwaarden zullen kunnen doen.

ACOD-VRT en ACV-VRT zijn van plan om volgende maandag naar het kabinet van Vlaams minister van Media Benjamin Dalle (CD&V) te trekken. Ze willen aan het Brusselse Martelaarsplein de petitie "Laatthuisthuisblijven" aan Dalle overhandigen.

Meest gelezen