Zonnebankcentra blijven almaar vaker in de fout gaan

Het aantal inbreuken op de wetgeving in zonnebankcentra is de laatste jaren fel toegenomen. Werden er in 2015 nog 357 inbreuken vastgesteld door de Economische Inspectie, dan was dat aantal in 2016 gestegen tot 1.214. Dat blijkt uit cijfers van minister van Consumentenzaken Kris Peeters (CD&V). Een nieuw onderzoek van consumentenorganisatie Test-Aankoop bevestigt opnieuw dat vele zonnebankcentra de wet niet respecteren.

“De zonnebank verhoogt de kans op een melanoom (huidkanker) met 20 procent en elk jaar overlijden zo’n 800 Europeanen aan de gevolgen van zonnebankgebruik”, zo zegt Test-Aankoop in de marge van zijn jongste onderzoek, dat op zich een update is van eerdere gelijkaardige onderzoeken.

Medewerksters van Test-Aankoop gingen bij het recente onderzoek undercover langs op 117 plaatsen met zonnebanken. Niet enkel 57 bemande, maar ook 14 geautomatiseerde evenals schoonheidsinstituten (29) en fitness- en wellnesscentra (17), werden onder de loep genomen. Twee van de zeven medewerksters van Test-Aankoop hadden een zeer licht huidtype. De wet verbiedt dat dergelijke mensen de zonnebank zouden gebruiken. Toch kregen zij in 36 van de 40 centra die zij bezochten, probleemloos toegang tot de zonnebank. Een derde van de bezochte centra gaf geen of weinig informatie over het verhoogde risico van huidkanker. Sommige centra lieten de medewerksters van Test-Aankoop langer onder de zonnebank dan eigenlijk mag.

Uit de cijfers van minister Peeters blijkt dat 65 zonnebankcentra in 2015 werden gecontroleerd. In 2016 waren het er 199. Ook het aantal vastgestelde inbreuken nam toe: van 357 naar 1.214.

“De controles en de sancties zijn systematisch opgevoerd en dit zal ook zo zijn voor 2017”, laat het kabinet-Peeters weten. De minister wijst er ook op dat er op 1 maart 2017 een nieuw registratiesysteem, de Nacebel-code, werd ingevoerd, waardoor een beter zicht verkregen wordt op het aantal ondernemingen dat zonnebanken uitbaat.

Ten slotte vraagt minister Peeters aan zijn collega Maggie De Block (Open Vld) om bij de Hoge Raad voor de Gezondheid aan te dringen op het op korte termijn publiceren van een advies over het gebruik van zonnebanken, “zodat de nodige maatregelen kunnen genomen worden.”

Aangeboden door onze partners

Hoofdpunten

Aangeboden door onze partners

Beste van Plus

Lees meer