Cijferblunder doet staatssecretaris De Bleeker de das om: het parcours van de "iron lady van de begroting"

Staatssecretaris voor Begroting Eva De Bleeker (Open VLD) heeft ontslag genomen. Slordige fouten in de begrotingstabellen hebben haar uiteindelijk haar politieke kop gekost, maar De Bleeker kwam eerder al onder vuur te liggen. Het vertrek van de "iron lady van de begroting" bleek uiteindelijk onvermijdelijk. 

Toen de Vivaldiregering een dikke twee jaar geleden werd voorgesteld, toverden de liberalen Eva De Bleeker als "wit konijn" uit hun hoed. De tot dan toe onbekende schepen uit Hoeilaart werd staatssecretaris voor Begroting en Consumentenbescherming. Voor ze in de regering stapte, werkte ze voor de Europese Commissie aan handelsakkoorden. Voor Open VLD stond ze de afgelopen jaren op verschillende lijsten, onder meer die voor de Senaat en die voor het Europees Parlement, maar op een federale lijst werd ze nooit verkozen.

Haar carrière als staatssecretaris kende een bewogen start. Pas de avond voor de eedaflegging werd De Bleeker op de hoogte gebracht van het feit dat ze deel zou uitmaken van de regering. Op de eedaflegging zelf kwam ze bijna te laat, naar eigen zeggen om haar gps haar naar "het verkeerde paleis" had gestuurd.

BEKIJK - Hoe het allemaal begon voor Eva De Bleeker. Haar eerste interview bij aankomst aan het Koninkelijk Paleis voor de eedaflegging:

Videospeler inladen...

Geheime vaccinprijzen publiek gemaakt

Amper drie maanden na haar aantreden belandde De Bleeker in het oog van de storm door een ongelukkige tweet. Haar communicatieteam zette via haar persoonlijke account de prijzen van de coronavaccins die ons land besteld had online, terwijl de contracten met de vaccinproducenten gebonden waren aan heel strenge geheimhoudingsclausules. De tweet werd gauw verwijderd, maar het kwaad was al geschied en het voorval haalde zelfs de internationale pers. 

De Bleeker werd heel hard aangepakt, vooral door de oppositie, maar kon wel aanblijven. In het parlement verdedigde ze zich door erop te wijzen dat de vaccinleveringen voor ons land niet in het gedrang kwamen. De storm kalmeerde relatief snel, maar de geloofwaardigheid van de staatssecretaris kreeg toen wel een flinke knauw.

In interviews profileerde De Bleeker zich graag als een "iron lady" die beloofde om de begroting zeer streng te bewaken, maar in die rol kwam ze nooit echt uit de verf. Opeenvolgende crisissen - eerst was er corona, daarna de Oekraïnecrisis en de ontspoorde energieprijzen - dwongen de federale begroting keer op keer diep in het rood.

Fouten in begrotingstabellen

Het is die begroting die haar uiteindelijk definitief de das om heeft gedaan. Eerder deze week was er heisa ontstaan over de begrotingstabellen die De Bleeker had bezorgd aan het parlement. Daarin bleek het gat in de begroting plots zo'n anderhalf miljard euro groter te zijn dan eerst was aangekondigd. Een "materiële fout" volgens premier De Croo, die zijn partijgenote op het matje riep en eiste dat ze de fout zou rechtzetten. Maar de kwestie zette de federale regering en vooral de premier in zijn hemd. Volgens de oppositie had De Bleeker "de waarheid aan het licht gebracht" en werd ze onder druk gezet door de premier.

De premier gezichtsverlies bezorgen, daar kom je niet ongestraft mee weg. Door de kwestie belandde De Bleeker in een lastige positie binnen de regering en vooral ook binnen haar eigen partij, maar aanvankelijk leek van ontslag nog geen sprake. Dat veranderde toen de oppositie ook in de nieuwe, herziene begrotingstabellen fouten ontdekte. Die bleken verschillende slordige rekenfouten te bevatten en de cijfers in de teksten kwamen niet altijd overeen met wat er in de tabellen stond. 

Het bleek de druppel die de emmer deed overlopen. De top van Open VLD werd samengeroepen en vrijdagnamiddag, om iets na vier uur, kwam het bericht dat de staatssecretaris haar ontslag zou aanbieden.

"Ik had graag verder meegewerkt aan de uitdagingen waar ons land vandaag voor staat, maar ik moet op dit ogenblik helaas concluderen dat het onmogelijk is geworden om te blijven functioneren. Ik besef dat daardoor mijn werk zelf in gevaar zou komen en dat wil ik niet", laat De Bleeker zelf weten in een mededeling.

De Bleeker wordt opgevolgd door de Brusselse Alexia Bertrand, die vanuit de Franstalige MR de overstap maakt naar de Vlaamse liberale partij. 

BEKIJK - Het parcours van Eva De Bleeker als staatssecretaris voor Begroting:

Videospeler inladen...

Meest gelezen