“Zeer dankbaar voor vertrouwen”: Alexia Bertrand voorgesteld als nieuwe staatssecretaris voor Begroting

Staatssecretaris voor Begroting Eva De Bleeker (Open Vld) neemt ontslag. Dat wordt bevestigd aan onze redactie. De Bleeker was de afgelopen dagen in opspraak gekomen na fouten in de begrotingscijfers. Haar opvolger is al bekend: dat wordt Alexia Bertrand (MR). Open Vld-voorzitter

jvh

Premier Alexander De Croo was begin deze week al bijzonder ontstemd nadat De Bleeker een “materiële” fout had gemaakt, waardoor de begroting plots 1,7 miljard dieper in het rood ging. De Bleeker werd publiekelijk te kijk gezet, en moest de fout zo snel mogelijk rechtzetten. Een nieuw document zou de “correcte” cijfers vermelden. Maar ook in die nieuwe toelichting stonden bizarre rekenfouten, stelde Kamerlid Sander Loones (N-VA) vrijdag vast.

Hoewel de vergissingen ditmaal kleiner waren en vooral op slordigheden leken, was de frustratie achter de schermen over de gênante gang van zaken erg groot. De top van Open Vld – premier De Croo en voorzitter Egbert Lachaert – zaten vrijdagmiddag op het hoofdkwartier van de partij samen met De Bleeker. Daar werd duidelijk dat haar positie onhoudbaar was, waarop De Bleeker ontslag nam.

    Aangeboden door onze partners

    Hoofdpunten

    Aangeboden door onze partners

    MEER OVER