Bart Dewaele

Nieuwe staatssecretaris voor Begroting Alexia Bertrand: "Komende dagen zijn studiedagen voor mij"

De nieuwe staatssecretaris voor Begroting en Consumentenzaken Alexia Bertrand beseft dat ze voor een grote uitdaging staat. "Ik ga me nu inwerken, jullie weten allemaal hoe technisch de begroting is, de komende dagen zijn studiedagen voor mij." Volgens Open VLD-voorzitter is Bertrand "de beste vrouw op deze plaats".   

Minder dan twee uur nadat staatssecretaris Eva De Bleeker haar ontslag had aangekondigd omwille van fouten in de begroting, werd op het partijhoofdkwartier van Open VLD haar opvolger Alexia Bertrand al voorgesteld. Bertrand komt van zusterpartij MR, maar kijkt er naar eigen zeggen ook naar uit om een Open VLD-partijkaart te bezitten. 

"Ik ben zeer dankbaar voor het vertrouwen van Open VLD en Egbert Lachaert", zei ze tijdens een korte eerste verklaring. "Ik voel een grote zin voor verantwoordelijkheid. Dit is een grote uitdaging en ik ben me daarvan bewust. Ik heb ook veel sympathie en respect voor Eva De Bleeker. Ik ben dankbaar dat zij in deze moeilijke tijden die begrotingen heeft opgemaakt. Ik ga me nu inwerken, in de dossiers duiken. Jullie weten allemaal hoe technisch begroting is. Ook bij consumentenzaken is er werk aan de winkel. De komende dagen zijn zeker studiedagen voor mij." 

BEKIJK - Alexia Bertrand: "Dit is een grote uitdaging en ik ben me daarvan bewust":

Videospeler inladen...

Voor Open VLD-voorzitter Egbaert Lachaert was het belangrijk om voor deze functie op zoek te gaan naar de "beste vrouw" op deze plaats. "Je moet uit het goede hout gesneden zijn, het nodige aantal kilometers hebben in de Wetstraat en meteen kunnen instappen in een ploeg die aan crisisbeheer moet doen." 

Dat zijn partij de opvolger van De Bleeker uit een andere partij haalt, vindt hij geen probleem. "Liberalen zijn liberalen, Alexia stond al met een half been bij Open VLD. Ze was een jurylid in onze talentenacademie, er was al langer een structurele band. Hier moet je de beste vrouw zetten. Zoveel profielen zijn er niet altijd. Je hebt die ook in mijn partij, maar de keuze is op Alexia gevallen. We gaan de Franstaligen ook nodig hebben. Iemand die perfect tweetalig is en contacten heeft met de Franstalige media, is dan een gigantisch voordeel."   

BEKIJK - Alexia Bertrand: "Het lijkt me een evidentie om de liberale familie te komen versterken":

Videospeler inladen...

Lachaert benadrukte ook nog eens dat de begroting in deze tijden "een geweldige uitdaging" is. "We zitten in zeer onzekere tijden door de oorlog in Oekraïne, de energiecrisis, niet alles is vandaag accuraat te ramen, ik begrijp dat parlementsleden en oppositie dat willen, maar je weet in crisistijd niet hoe het zal lopen. We willen dat de raming accuraat en goed gebeurt, de komende dagen en weken moet er hard gewerkt worden om een duidelijk beeld te geven van wat er te verwachten is van de begroting." 

De Open VLD-voorzitter bedankte Eva De Bleeker ook nog. "Ik heb een goeie band met haar en we rekenen ook op haar naar de toekomst toe, de verkiezingen van 2024." 

BEKIJK - "Eva De Bleeker heeft mijn volledige steun om in de toekomst haar plaats in de partij op te nemen":

Videospeler inladen...

Meest gelezen