Brusselse jonkvrouw met Harvarddiploma: wie is de nieuwe staatssecretaris voor Begroting Alexia Bertrand?

Staatssecretaris voor Begroting en Consumentenbescherming Eva De Bleeker (Open VLD) moet baan ruimen na fouten in de begroting. MR-fractieleider in het Brussels Parlement Alexia Bertrand heeft een lidkaart van de Open VLD aanvaard en neemt het roer over van De Bleeker, maar wie is Bertrand? 

Alexia Bertrand, MR-fractieleider in het Brussels Parlement, mag de fakkel overnemen van Eva De Bleeker en zichzelf staatssecretaris van Begroting en Consumentenbescherming noemen. Bertrand, geboren in Wilrijk in Antwerpen op 30 mei 1979, is moeder van drie en vlot viertalig.

Ze is de dochter van Luc Bertrand, de voorzitter van de holding Ackermans en van Haaren. Haar familienaam prijkt zo bovenaan de lijst van "Rijkste Belgen", op de negentiende plek om precies te zijn. Zo zou het vermogen van vader Luc Bertrand zo'n 1,77 miljard euro bedragen. Ook dochter Alexia Bertrand is sinds 2013 bestuurder bij Ackermans & van Haaren.

Ze zit ook nog in de raden van bestuur van GUBERNA, The Belgian American Educational Foundation en Fondation Saint-Luc. Door de aderen van Alexia Bertrand stroomt blauw bloed. Vader Luc Jacques Léon César Bertrand kreeg bij de adelbrieven van 16 juni 2006 de titel baron toegewezen door de koninklijke familie. De adellijke status werd doorgegeven van vader op dochter, waardoor Bertrand zich "jonkvrouw" mag noemen. 

Bertrand studeerde rechten aan de Université Catholique de Louvain, gevolgd door een master rechten aan de rechtenfaculteit van Harvard in de Verenigde Staten. Na die studies gaat Bertrand in de advocatuur. Zo werkte ze onder andere voor advocatenkantoren Clifford Chance en Linklaters in Brussel. Vervolgens ging ze aan de slag als assistente handelsrecht bij haar alma mater, de UCL, en is ze wetenschappelijk medewerkster aan de Katholieke Universiteit van Leuven. 

Reynders' petekind

Pas sinds 2012 zet Bertrand haar eerste stappen in de politiek, eerst als gemeenteraadslid in Sint-Pieters-Woluwe, vervolgens als voorzitster van de lokale MR-afdeling in dezelfde gemeente. En ook achter de schermen drukt Bertrand haar stempel op de interne werking van de Brusselse en Nationale MR.

In 2012 wordt ze de persoonlijke adviseur van Didier Reynders voor de thema's Justitie en Asiel en Migratie. Vanaf 1 oktober 2015 wordt ze de kabinetschef van voormalig vicepremier en minister van Buitenlandse Zaken Didier Reynders (MR) in de regering-Michel. Ze werd toen smalend "Reynders' petekind" genoemd.  

Bij de verkiezingen in 2014 grijpt Bertrand naast een zetel in het Brussels Parlement, ondanks een goede score van 5.861 voorkeurstemmen. In mei 2019 kon ze de zetel in het Brussels Parlement wél binnenhalen. Even later wordt ze ook aangesteld als fractieleider van de Franstalige liberalen in het Brussels Parlement.

Toenadering tot de Open VLD

Hoewel ze sinds 2019 de MR-fractie in het Brussels Parlement voorzat, zocht ze tegelijkertijd toenadering tot de Brusselse Open VLD. Onder het nieuwe bewind van voorzitter Georges-Louis Bouchez bij de Franstalige liberalen zou ze onvoldoende politieke kansen gekregen hebben om haar carrière verder te ontplooien.

Toen "wit konijn" Hadja Lahbib de ministerpost van Buitenlandse Zaken, Europese Zaken en Buitenlandse Handel overnam van voormalig premier en minister Sophie Wilmès, die ontslag nam om haar zieke man te verzorgen, was Bertrand weinig gelukkig met de keuze van voorzitter Bouchez. Nu ze de fakkel overneemt van Eva De Bleeker is de toenadering tot de Open VLD compleet.

Het is hoe dan ook een merkwaardige overstap, die weinigen verwacht hadden. Onze Wetstraatwatcher Ivan De Vadder stelt zich vragen bij de achterliggende redenen van de overstap van Bertrand naar de Nederlandstalige liberalen.

Meest gelezen