© RTV

Wendy wint National Geographic Fotowedstrijd met foto van Waalse pastoor na watersnood

ARENDONK -

Met een sprekende foto van een pastoor in een door de watersnood getroffen dorp in Wallonië heeft fotografe Wendy Leyten (37) uit Arendonk de National Geographic Fotowedstrijd 2022 gewonnen. Op de foto zit de gepensioneerde pastoor met gekruiste handen aan een tafeltje tussen vier beschimmelde muren.

Eddy Meulemans

De National Geographic Fotowedstrijd is internationaal een van de meest prestigieuze prijskampen in zijn soort. Uit de vele duizenden inzendingen worden ieder jaar drie winnaars gekozen: in de categorieën mens, dier en landschap. Wendy Leyten uit de Valken in Arendonk won de juryprijs in de categorie ‘mens’.

Aan de prestigieuze National Geographic Fotowedstrijd is geen geldprijs verbonden, wel een glazen award. © Wendy Leyten

Lieve Blancquaert

Volgens de vakjury, waar ook de bekende topfotografe Lieve Blancquaert deel van uitmaakt, stak de foto van Wendy er bovenuit. “Het is een beeld dat een verhaal vertelt”, zegt het juryrapport. “Op het eerste gezicht is het een klassieke fotografiestijl. Het duurt even voordat je beseft wat er aan de hand is. Dat zie je vanaf het moment dat je de stippen goed bekijkt. Er zit een sterke compositie in, de lijnen zijn krachtig, het verhaal heeft impact.”

De ‘stippen’ waarvan sprake in het juryrapport zijn schimmels die zich enkele weken na de overstromingen aftekenen op de muren. “Ik heb de foto genomen vier weken na de watersnood”, zegt Wendy. “Ik heb vroeger nog gewerkt als spoedverpleegkundige. Toen ik op televisie de beelden van de overstromingen zag en de hulpacties maar traag op gang kwamen, ben ik mijn gevoel gevolgd en ben ik onmiddellijk een eigen inzamelactie gestart. Met een koffer vol schoonmaakgerief, groenten en ravioli in blik, bokalen met aardappelen en vele kilo’s pasta ben ik naar Wallonië gereden om de mensen te helpen. Wat ik daar zag, heeft me diep geraakt. Die mensen zaten daar wekenlang zonder elektriciteit en stromend water, terwijl het elke dag kouder en kouder werd. Het was schrijnend.”

Emotie, liefde en solidariteit

Een van de slachtoffers aan wie de Arendonkse fotografe in augustus 2021 hulp bood, was pastoor Michel Minon in het kerkdorp Prayon, deelgemeente van Trooz in de provincie Luik. Wendy fotografeerde hem terwijl hij in zijn huis op een stoel aan een tafeltje zat. “Je ziet de schimmels op de muren, maar tegelijk lees je er veel emotie, liefde en solidariteit in. Dit beeld spreekt boekdelen voor mij. Intussen zijn we vijftien maanden later. Toch zijn er nog altijd hulpacties aan de gang en zijn mensen in de weer om elkaar te helpen. Dat is echt wel hartverwarmend.”

Glazen award

Sinds 2000 combineert Wendy haar job als zelfstandig coach met professionele fotografie. “Ik maak portretten en reportages voor zowel particulieren als bedrijven”, zegt ze. De prestigieuze National Geographic Fotowedstrijd levert haar geen geldprijs op, wel een glazen award, een publicatie van haar winnende foto in het eerstvolgende nummer van het National Geographic Magazine en een jaarabonnement op het tijdschrift.

www.wendyleyten.be

Wendy nam de winnende foto vier weken na de watersnood. “Je ziet de schimmels op de muren, maar tegelijk lees je er veel emotie, liefde en solidariteit in”, zegt ze zelf. © Wendy Leyten

Aangeboden door onze partners

Hoofdpunten

Aangeboden door onze partners

MEER OVER Blikvangers Kempen