© Anneke Janssen

Presentator Matthijs van Nieuwkerk onder vuur in Nederland: "Structureel grensoverschrijdend gedrag bij "De wereld draait door" maakte medewerkers ziek"

Achter de schermen van de populaire Nederlandse talkshow "De wereld draait door" heerste er jarenlang een angstcultuur als gevolg van structureel grensoverschrijdend gedrag. Dat blijkt uit een onderzoek van de Nederlandse krant De Volkskrant. De bekende presentator Matthijs van Nieuwkerk zou regelmatig extreme woede-aanvallen gekregen hebben en collega's vernederd hebben. Tientallen medewerkers vielen hierdoor ziek uit. 

Volgens de Volkskrant, die maanden bezig zou geweest zijn met het artikel, zijn tientallen medewerkers als gevolg van extreme woede-uitbarstingen en publieke vernederingen tussen 2005 en 2020 ziek uitgevallen. Volgens de getuigen heerste er op de redactie een echte angstcultuur. "Het gevoel was: de zeis kan altijd onverwacht vallen", zegt een redacteur. "Zonder dat je wist waarom. Lang bij "De wereld draait door" werken was het ultieme recept voor een burn-out."

Lang bij "De wereld draait door" werken was het ultieme recept voor een burn-out

Redacteur "De wereld draait door"

Ruim 50 van de 70 oud-medewerkers die met de Volkskrant in gesprek gingen omschrijven het gedrag van presentator Matthijs van Nieuwkerk en enkele eindredacteuren als grensoverschrijdend. Medewerkers kregen hierdoor mentale problemen, vertoonden symptomen van posttraumatische stressstoornis of verlieten de media volledig. 

In de loop der jaren is de directie van de VARA en later BNNVARA verschillende keren gewaarschuwd door de eigen personeelsdienst over het ongewenste gedrag op de redactie. Eén van de eindredacteuren zou de toenmalige directeur ook tevergeefs gevraagd hebben om haar te helpen om de woede-aanvallen van Van Nieuwkerk in te tomen.  

"Zeer indringende gesprekken met Van Nieuwkerk"

De huidige directie van BNNVARA geeft tegenover de Volkskrant toe dat er sprake is geweest van grensoverschrijdend gedrag. "De eindredactie en presentator hadden op hun gedrag en de cultuur op de redactie aangesproken moeten worden. Dat dit destijds niet is gebeurd, is pijnlijk voor de (oud-)collega's die dit aangaat", aldus de directie.

De directie heeft de voorbije maanden naar eigen zeggen "zeer indringende" gesprekken gevoerd met de 62-jarige presentator, die momenteel nog andere programma's voor de zender presenteert. In die gesprekken zou Van Nieuwkerk erkend hebben dat hij over grenzen gegaan is op de vloer van het programma, dat hij van 2005 tot en met 2020 presenteerde.  

In 2021 presenteerde Van Nieuwkerk in Vlaanderen op de commerciële zender VTM het muziekprogramma "Popquiz". Het bleef bij één seizoen. 

Twee reacties van Van Nieuwkerk

Pas na het lezen van de reconstructie reageerde Van Nieuwkerk vanmiddag ook bij De Volkskrant. In zijn eerste reactie betuigde hij geen spijt en reageerde hij ook niet op het feit dat zo veel medewerkers ziek uitvielen. BNNVARA liet daarop weten: "De reactie van Matthijs stelt ons teleur en dwingt ons tot beraad."

Dat we kennelijk toch niet iedereen een veilig en prettig gevoel hebben kunnen geven en dat het zelfs collega's ziek heeft gemaakt, dat spijt me enorm

Presentator Matthijs van Nieuwkerk in een tweede reactie aan de Volkskrant

Iets meer dan een uur later kwam Van Nieuwkerk met een nieuwe verklaring. "Dat we kennelijk toch niet iedereen een veilig en prettig gevoel hebben kunnen geven en dat het zelfs collega’s ziek heeft gemaakt, dat spijt me enorm." Ook zegt hij: "Nu zitten we met een aantal ongemakkelijke gedane zaken. Die nemen helaas geen keer, maar stemmen wel tot nadenken. Deze spiegel blijft in mijn kamer hangen." 

"Het nieuwe statement nemen we mee in ons beraad en in de gesprekken die we met Matthijs voeren", laat BNNVARA nog weten. De zender stelt voorlopig geen onafhankelijk onderzoek in. Wel wordt aan (oud-)medewerkers gevraagd hun verhaal te delen. Hiervoor wordt een extern meldpunt geopend. 

Meest gelezen