Nicolas Maeterlinck

Staatssecretaris Nicole de Moor (CD&V) is vier maanden aan de slag, wat heeft ze naar eigen zeggen al bereikt op Asiel en Migratie en wat is ze nog van plan?

Staatssecretaris voor Asiel en Migratie Nicole de Moor is vier maanden in functie. Vanaf de start van haar functioneren als staatssecretaris heeft De Moor te kampen met een opvangcrisis van formaat. In "De afspraak op vrijdag" schetst ze wat ze al allemaal gedaan heeft om de opvangcrisis het hoofd te bieden en welke wilde plannen ze nog in het verschiet heeft. "Werken op de instroom, doorstroom en uitstroom is een vorm van crisismanagement, maar we moeten ook structureel durven te hervormen."

Eind juni werd staatssecretaris voor Asiel en Migratie Nicole de Moor (CD&V) op het schild gehesen. Sindsdien staat het beleidsdomein ononderbroken in de schijnwerpers. Een opvangcrisis van formaat teistert het land, vluchtelingen en asielzoekers slapen 's nachts op de koude Brusselse kasseien en ondertussen loopt de Europese solidariteit tussen de lidstaten mank. Nicole "warme Thatcher" de Moor moet zich beroepen op crisismanagement om de opvangcrisis de wereld uit te helpen, maar droomt tegelijkertijd van structurele maatregelen. "We werken aan een migratiewetboek om snellere en betere procedures te voorzien, met een betere opvolging", zegt De Moor. "Maar we moeten ook onze diensten durven te hervormen."

Crisismanager

De opvangcrisis in ons land tiert welig verder. Een ongezien aantal vluchtelingen en asielzoekers zoeken onze contreien op om internationale bescherming aan te vragen in ons land. Naast de 60.000 Oekraïners, "waar er elke dag meer van bijkomen", zijn er op dit moment ook 30.000 asielzoekers uit andere landen die asiel aanvragen in België. Onder meer uit Congo, waar De Moor zopas op bezoek ging om Congolezen af te raden naar België af te reizen. 

"Het is belangrijk om aan preventie te doen, want zij die geen recht hebben op internationale bescherming komen ook in ons systeem terecht", vindt De Moor. "Op dat moment moet je durven zeggen: Kom niet naar België, je zal van een kale reis terugkomen." Volgens De Moor is het namelijk zo dat slechts 1 op de 10 Congolezen daadwerkelijk aanspraak maken op Internationale bescherming. "Daar moet je écht tegen optreden. Ik vind het onbegrijpelijk dat er mensen zijn die vinden dat ik niet aan preventie mag doen."

Ik vind het onbegrijpelijk dat er mensen zijn die vinden dat ik niet aan preventie mag doen

Staatssecretaris voor Asiel- en migratie Nicole de Moor (CD&V)

Preventie is slechts één strategie waar De Moor op inzet. Tegelijkertijd moet er ook worden ingezet op het waarborgen van de doorstroom en het verhogen van de uitstroom van vluchtelingen in ons land. Op de kritiek dat er onvoldoende opvangplaatsen werden gecreëerd tijdens de opvangcrisis antwoordt De Moor zelfverzekerd. "We hebben er alles aan gedaan om extra opvangplaatsen te voorzien. Maar de instroom weegt onevenredig door op ons land." 

Zo weegt een grote groep Afghanen zwaar door op de procedures in ons land, maar eigenlijk komen zij niet in aanmerking voor Internationale bescherming, aldus De Moor. "Zij moeten niet alleen het opvangcentrum verlaten, maar ook het land verlaten. We hebben het terugkeerbeleid hervormd. Zo zetten we bijvoorbeeld meer in op individuele begeleiding bij gedwongen terugkeer."

BEKIJK - "We hebben er alles aan gedaan om extra opvangplaatsen te voorzien. Maar de instroom weegt onevenredig door op ons land", Nicole de Moor (CD&V) in "De afspraak op vrijdag":

Videospeler inladen...

15 procent van de bevolking vindt dat de grenzen volledig gesloten moeten zijn. Nog eens 15 procent pleit voor volledig open grenzen. Maar de meeste mensen zitten daar ergens tussen

Staatssecretaris voor Asiel en Migratie Nicole de Moor (CD&V)

Structureel hervormen

Volgens De Moor zijn al die gedane zaken vooral crisismaatregelen. "Maar we moeten ook structureel durven hervormen", droomt De Moor hardop. "15 procent van de bevolking vindt dat de grenzen volledig gesloten moeten zijn. Nog eens 15 procent pleit voor volledig open grenzen. Maar de meeste mensen zitten daar ergens tussen", weet De Moor. "Er is veel draagvlak voor gecontroleerde migratie. En ook voor arbeidsmigratie als het is om knelpunten in de arbeidsmarkt de wereld uit te helpen." 

Om die zaken makkelijker te laten verlopen en efficiënter te maken moeten er structurele hervormingen komen. "We zijn daar al mee bezig. Zo helpen we arbeidsmigranten door kortere procedures te voorzien." 

Er is veel draagvlak voor gecontroleerde migratie. En ook voor arbeidsmigratie als het is om knelpunten in de arbeidsmarkt de wereld uit te helpen

Staatssecretaris voor Asiel en Migratie Nicole de Moor (CD&V)

"We werken ook aan een migratiewetboek om snellere en betere procedures te voorzien. Dat is één zaak, maar we moeten ook onze diensten durven te hervormen. Ik heb vier diensten onder mijn toezicht, maar die werken eigenlijk niet goed samen." En ook Europa moet meer structureel te werk gaan. "Er is een disproportionele druk op sommige lidstaten. België ontvangt 1.000 asielaanvragen per week, in Slovakije zijn dat er slechts 17 per week", aldus De Moor. Toch moeten politici ermee oppassen om altijd met de vinger richting de EU te wijzen. "Wij zijn Europa. Als politici mogen we niet de fout maken om altijd naar Europa te wijzen." 

BEKIJK - "15 procent van de bevolking vindt dat de grenzen volledig gesloten moeten zijn. Nog eens 15 procent pleit voor volledig open grenzen. Maar de meeste mensen zitten daar ergens tussen", Nicole de Moor (CD&V):

Videospeler inladen...

Migratiebeleid is bij uitstek een christendemocratisch beleid. Onze principes betekenen dat we geen enkele mens lossen en we met elk individu rekening moeten houden

Staatssecretaris voor Asiel- en migratie Nicole de Moor (CD&V)

De C van CD&V in het migratiebeleid?

Soms werd weleens gezegd dat het beleid van staatssecretaris Sammy Mahdi hardvochtig en weinig christendemocratisch was. Nicole de Moor werd even later door Mahdi naar voren geschoven als staatssecretaris die de continuïteit moet voorzien in het migratiebeleid. "Maar is het migratiebeleid van de CD&V eigenlijk wel christendemocratisch van aard?", vragen sommigen zich af. 

De Moor antwoordt stellig, "migratiebeleid is bij uitstek een christendemocratisch beleid. Onze principes betekenen dat we geen enkele mens lossen en we met elk individu rekening moeten houden", verdedigt De Moor zich. "Zelfs in het terugkeerbeleid mag je niemand loslaten. Wij hebben ervoor gezorgd dat iedereen die het bevel krijgt om het grondgebied te verlaten zich ook kan re-integreren in eigen land."

BEKIJK - Het debat in "De afspraak op vrijdag" met Nicole de Moor (CD&V):

Videospeler inladen...

Meest gelezen