Copyright 2018 The Associated Press. All rights reserved.

"Thriller" bestaat 40 jaar, grootste succes van Michael Jackson krijgt heruitgave: "Je kan hem niet wissen uit de muziekgeschiedenis"

"Thriller" van Michael Jackson bestaat 40 jaar. Om dat te vieren brengt Sony Music een deluxe versie van het album uit, inclusief nieuwe liedjes én nieuwe albumhoes. Hoe kunnen we het iconische werk van de King of Pop vieren, drie jaar na de ernstige beschuldigingen van kindermisbruik? "Michael Jackson, de persoon, en Michael Jackson, de artiest, zijn twee verschillende dingen", vindt muzikant en grote fan Jef Neve.

Het succes van Jacksons zesde studioalbum is ongezien. Wereldwijd werd "Thriller" meer dan 100 miljoen keer verkocht, het album haalde als eerste album ooit dertig keer platina, en maar liefst zeven van de negen nummers belandden in de top 10. Vandaag verschijnt "Thriller 40", een heruitgave van deze legendarische plaat. Naast klassiekers als "Billie Jean" en "Beat it", zullen enkele nieuwe nummers te horen zijn.

Hoe vier je het wereldberoemde werk van de King of Pop, drie jaar na de schokkende onthullingen van kindermisbruik? VRT NWS vraagt het aan Jef Neve, pianist, componist en vooral Michael Jacksonfan van het eerste uur.

Jef Neve
Ymke Dirikx

In 2019, tien jaar na de dood van Michael Jackson, verscheen de controversiële HBO-documentaire "Leaving Neverland". Twee mannen, Wade Robson en James Safechuck, getuigden daarin over hoe ze als kind door Jackson seksueel misbruikt werden. De vier uur durende docu werd druk besproken en liet weinig kijkers onberoerd. De openbare omroep besloot toen om omzichtiger om te springen met zijn muziek, door te verwijzen naar de controverse en voldoende context te voorzien.

BEKIJK - "Het is moeilijk om die twee heren niet te geloven", vertelde radiomaker Ilse Liebens op 31 januari 2019 in "De afspraak" nadat ze "Leaving Neverland" had bekeken:

Videospeler inladen...

Michael Jackson heeft zo'n fantastische hits geschreven, je kan hem gewoon niet uit de muziekgeschiedenis wissen

Neve vertelde vlak na het verschijnen van de documentaire dat hij niet zeker was Jacksons muziek ooit nog te zullen spelen. "Ik moet die uitspraken van toen herzien", vertelt hij nu. "Ik bekijk de artiest en zijn werk als twee aparte zaken. Ik vrees dat je vandaag de dag anders nog maar van weinig kunstwerken zal kunnen genieten, of het nu over muziek of over een schilderij gaat."

"Michael Jackson heeft zo'n fantastische hits geschreven, je kan hem gewoon niet uit de muziekgeschiedenis wissen. Bij mij thuis klinkt muziek van de King of Pop regelmatig door de luidsprekers", vult Neve aan.

“Wanna be startin’ somethin’”, "Baby be mine”, “The girl is mine”, “Thriller”, “Beat it”, “Billie Jean”, “Human nature”, “P.Y.T. (Pretty young thing)” en “The lady in my life”. Deze negen nummers verschenen veertig jaar geleden op de originele versie van "Thriller". Stuk voor stuk lieten ze een diepe indruk na op Neve, die de plaat als kleine jongen leerde kennen. "Het album kwam uit toen ik vijf jaar oud was, zijn muziek speelde toen overal", vertelt hij. "Onbewust ben ik van zijn muziek gaan houden."

BEKIJK - Michael Jackson als zombie in de legendarische videoclip van "Thriller":

Neves allereerste herinnering aan het nummer "Thriller"? "Wekelijks kwamen mijn neefjes, nichtjes en ik samen bij mijn oma om er Koning Arthur te spelen. Om ridder te worden moest je dan enkele proeven uitvoeren. Eén van de proeven ging als volgt: ga helemaal alleen naar de donkere kelder en beluister er "Thriller" volledig. Griezelig was dat, maar ik was meteen verkocht. De bijbehorende videoclip was trouwens echt revolutionair. De choreografie, de outfits, het idee. Spectaculair was het toen, en nu nog steeds."

Onbewust ben ik van zijn muziek gaan houden

"Naast "Thriller" waren "Beat it" en "Wanna be startin' somethin'" mijn ultieme favorieten. Vooral dat laatste nummer vond ik ongelofelijk intrigerend." Of het album Neve als muzikant geïnspireerd heeft? "Het nummer "Human nature" vond ik fantastisch en dan vooral de jazzversie van de grote Miles Davis. Zijn versie heb ik vroeger regelmatig gespeeld, samen met mijn band. Prachtig klonk dat nummer, op de synthesizer en het hammondorgel."

BELUISTER - De jazzversie van "Human nature", gebracht door Miles Davis:

"Eigenlijk vormt het volledige "Thriller"-album een leidraad doorheen mijn leven. Als ik een dinner party organiseer, zal de plaat gegarandeerd minstens een keer afgespeeld worden", besluit Neve.

De albumhoes van "Thriller 40" © Dick Zimmerman

Naar aanleiding van de nieuwe uitgave viert ook Radio 2 het jubileum van "Thriller", dit weekend is er extra veel muziek van Michael Jackson te horen op de zender.

Meest gelezen