"De Kakdichters" vragen meer, gratis en propere publieke toiletten met ludieke actie aan station Temse 

In Temse heeft het collectief "de Kakdichters" een protestactie gehouden aan het station. Aan de hand van poëzie vroegen ze meer, gratis en proper onderhouden publiek sanitair voor mensen die er nood aan hebben, maar met die nood vaak onder de de radar blijven. Het gaat bijvoorbeeld om mensen met een hevige menstruatie, die lijden aan de ziekte van Crohn of colitis hebben. Het protest kwam er naar aanleiding van de Wereld Toiletdag. 

"Ongemakkelijk je kak binnendarms houden is niet zo plezant. Dus eisen wij schijtluizen, openbare schijthuizen!"

Het is een van de "kakgedichten" dat vandaag aan het station van Temse werd voorgedragen door een collectief dat zich "de Kakdichters" noemt. Naar aanleiding van Wereld Toiletdag wilden ze aandacht vragen voor het probleem van de openbare toiletten. 

"We eisen meer, gratis en propere openbare toiletten in alle gemeenten en steden van België", legt gemeenteraadslid (Tesamen) en kakdichter Alec Lamberts uit. "Het probleem stelt zich vaak. Neem nu hier in het station van Temse: geen toilet te bespeuren. En dat is vooral een probleem voor mensen met bijvoorbeeld de ziekte van Crohn of mensen die lijden aan colitis of vrouwen met hevige maandstonden", zegt hij. "Die zijn beperkt in hun vrijheid en mobiliteit om naar buiten te komen omdat er geen of te weinig publieke toiletten zijn."

Malmö als voorbeeld

Vroeger waren er meer openbare toiletten, maar dat aantal is verminderd. En de toiletten die er zijn, zijn vaak vuil en vies. Nochtans kan het anders, weet Lamberts: "Zweden bewijst bijvoorbeeld dat het wel kan. Neem nu Malmö, niet de meest propere havenstad daar. Maar die bewijzen wel dat er een toiletcultuur kan zijn, met mensen die daar respect voor hebben. Het kan dus wel werken." 

Tom Driesen, Nederlands kampioen poetryslam uit Turnhout, die meewerkt aan de actie, gaat verder: "Als we naar grote festivals kijken, zijn er toiletzones die wel proper zijn. Dat zijn toiletten die je met een hoge drukreiniger kunt afspuiten, heel veel werk is dat toch niet."

Alec Lamberts vult hun eisenpakket aan: "Naast meer, gratis en proper onderhouden publieke toiletten, willen we ook dat die op strategische locaties staan. Op locaties waar veel reizigers komen zoals stations. Of waar veel mensen gaan ontspannen. Aan natuurgebieden zoals de Schelde- en Durmedijken. Eigenlijk vragen we een toiletplan voor de gemeente, ook voor het Waasland." Maar daar zal het niet bij blijven, weet Driesen. "We vragen dat voor Temse, later voor Antwerpen en bij uitbreiding heel Vlaanderen. Maar Temse is een goed begin", lacht hij. "Als het hier werkt, dan zal het ook in heel Vlaanderen werken."

Zij die de toiletten broodnodig hebben, zitten letterlijk in de shit

Alec Lamberts, kakdichter uit Temse

Maar vanwaar het idee om een actie met gedichten te houden? "We willen eigenlijk een beetje een spinoff van de klimaatdichters zijn. We zijn ludiek en broodnodig", legt kakdichter Lamberts uit. "Want vergeet niet: zij die de toiletten nodig hebben, zitten letterlijk met de shit." Dichters vinden om mee te werken, bleek niet moeilijk. "In de poëziecommunity kent iedereen mekaar", zegt Driesen. "Alec en ik hebben een oproep gelanceerd en we kregen meteen veel respons. Veel kakgedichten dus, die we vandaag hier -en binnenkort op nog andere plaatsen- brengen." 

Het "kakgezelschap" bracht voor de gelegenheid ook een toilet mee. Klein detail: het is geen bruikbaar toilet. "Dus als we dringend moeten, moeten we toch nog een bosje zoeken", knipoogt Alec Lamberts. 

Meest gelezen