©  REUTERS

Oekraïense onderminister van Defensie: “Oorlog is in lente van 2023 voorbij”

De Oekraïense strijdkrachten zouden al eind dit jaar opnieuw de dienst kunnen uitmaken op de door de Russen bezette Krim. Dat heeft de onderminister van Defensie, Volodymyr Havrilov, zaterdag gezegd in een interview met Sky News. De oorlog met Rusland zal volgens hem in de lente van 2023 voorbij zijn.

gjs
Bron: BELGA

Havrilov benadrukte dat Oekraïne nooit zal stoppen met vechten totdat de overwinning binnen is. Hij houdt daarbij zelfs rekening met de mogelijkheid van een Russische kernaanval, maar acht de kans dat het Kremlin daartoe besluit klein. “Zo’n stap zou een drama zijn. God weet welk scenario zoiets voor iedereen zou opleveren, maar het is geen dreiging die ons er van zal weerhouden door te gaan met onze strijd.”

De plaatsvervanger van Defensieminister Oleksi Reznikov herhaalde nog eens dat Kyiv pas vredesbesprekingen wil als “Russische troepen de bereidheid hebben getoond elk stukje grondgebied van Oekraïne te verlaten”. Daarbij inbegrepen zijn het in 2014 geannexeerde schiereiland de Krim en de oostelijke delen van het land, de Donbas, waar pro-Russische separatisten het de voorbije acht jaar voor het zeggen hadden.

“In de Oekraïense gemeenschap heerst een beslistheid dat we tot het uiterste zullen gaan. De mensen hebben met veel bloed en inspanningen betaald voor wat we tot dusver hebben bereikt. Iedereen weet dat elke vertraging of bevriezing van het conflict alleen een verlenging betekent van de oorlog tegen het bestaan van Oekraïne als natie”, aldus Havrilov.

Aangeboden door onze partners

Hoofdpunten

Aangeboden door onze partners

MEER OVER