Archieffoto ter illustratie: het is nog niet duidelijk of Trump zijn Twitteraccount opnieuw gaat gebruiken
Copyright 2020 The Associated Press. All rights reserved.

"Het volk heeft gesproken": Elon Musk laat Donald Trump opnieuw toe op Twitter na poll

Elon Musk, de nieuwe baas van Twitter, heeft voormalig Amerikaans president Donald Trump weer toegelaten op het sociaalnetwerkplatform.Ā "Het volk heeft gesproken. Trump zal opnieuw worden toegelaten", twitterde de miljardair na afloop van een peiling onder de Twitteraars.Ā Meer dan 15 miljoen gebruikers van de berichtendienst vulden de peiling in en daarvan stemde uiteindelijk 51,8 procent voor de terugkeer van de ex-president op het platform.

Enkele minuten na de boodschap van Musk was het account van Trump opnieuw zichtbaar. Het laatste bericht dateert van 8 januari 2021 waarin Trump schreef dat hij niet naar de eedaflegging van de toen nieuw verkozen Amerikaanse president Joe Biden zou gaan.

De Republikein werd van het sociale medium verbannen nadat zijn aanhangers op 6 januari 2021 het Capitool bestormden. Die probeerden te voorkomen dat de uitslag van de presidentsverkiezingen, die door Joe Biden waren gewonnen, werd bekrachtigd. In mei dit jaar verwierp een rechter in San Francisco nog de claim van zijn advocaten dat het verbod in strijd was met de vrijheid van meningsuiting.

Trump had meer dan 80 miljoen volgers op Twitter.Ā De teller van het aantal volgers van Trump lijkt te zijn gereset, maar intussen worden zijn volgers toch weer automatisch toegevoegd. Wie het account vroeger al volgde, doet dat dus nu automatisch ook weer. De teller stond rond de middag al op meer dan 50 miljoen volgers.

Al is het nog de vraag of Trump echt opnieuw Twitter gaat gebruiken. "Hij liet zelf eerder weten dat dat niet het geval zou zijn", zegt journalist Tim Verheyden, expert sociale media voor VRT NWS. "Trump heeft intussen zijn eigen sociale netwerk "Truth Social" opgericht. Daar had hij opvallend genoeg wel opgeroepen om te stemmen op de Twitterpoll van Musk."

Musk was altijd al van plan om Trump opnieuw toe te laten, dankzij die internetpoll heeft hij nu een middel om dat te verantwoorden

Tim Verheyden, expert sociale media VRT NWS

"Een internetpeiling is doorgaans waardeloos omdat je geen controle hebt over wie stemt", zegt Verheyden. "Iedereen kan zijn stem achterlaten, je kan verschillende keren stemmen met verschillende accounts, je kan er ook bots op loslaten, geautomatiseerde netwerken... Musk was altijd al van plan om Trump opnieuw toe te laten, het lijkt alsof hij die peiling nu gebruikt heeft als middel om dat te verantwoorden."Ā 

"Het zou ook kunnen dat Musk de poll heeft georganiseerd om een zicht te krijgen op de bots die actief zijn op Twitter. Hij heeft in het verleden gezegd dat hij uit de deal met Twitter wilde stappen, omdat hij eerst wilde weten hoeveel valse accounts en bots actief zijn op Twitter. Maar zo'n internetpoll is natuurlijk wetenschappelijk waardeloos."

Meest gelezen