Nieuwe regenzone trekt over het land

De nieuwe regenzone trekt vanaf de kust het land binnen. ©  belga

Het is zondagochtend, na het oplossen van het ochtendgrijs over het centrum van het land en op de hoogste toppen, meestal betrokken met enkele buitjes over het zuiden van het land. In de voormiddag kan er al wat lichte regen vallen over het westen. Stilaan trekt een nieuwe regenzone vanaf de kust het land binnen, meldt het KMI.

Belga

In de Ardennen kan er, vooral tijdens wat intensere neerslag, ook wat smeltende sneeuw vallen. In de late namiddag volgen er enkele opklaringen vanuit het westen, maar ook enkele buien, aan de achterzijde van de storing. De maxima liggen tussen 4 graden in de Hoge Venen en 10 of 11 graden aan zee. De wind is eerst zwak tot matig uit het zuiden, maar wordt matig tot lokaal vrij krachtig en draait naar het westen met rukwinden van 50 tot 60 km/uur.

Zondagavond en -nacht verlaat de neerslagzone ons land via het oosten. Het wordt dan vrij wisselvallig met opklaringen, maar ook nog enkele buien, mogelijk onweerachtig aan de kust. In Hoog-België kan er winterse neerslag vallen. Tijdens het tweede deel van de nacht wordt het droger vanaf het westen. Ten zuiden van Samber en Maas blijft het zwaarbewolkt met mogelijk vorming van mist. De minima liggen tussen 2 graden in de Hoge Venen en 6 graden aan zee. De wind waait matig en aan zee eerst nog vrij krachtig uit het westen, later zuidwesten. Op het einde van de nacht neemt de wind af.

Maandagochtend komen er vooral over het westen en het centrum van het land brede opklaringen voor, in de Ardennen daarentegen is er kans op mist. Stilaan neemt de hoge en middelhoge bewolking toe, waardoor de zon het moeilijk krijgt. In de late namiddag of avond trekt een nieuwe neerslagzone vanaf de Franse grens ons land binnen. De maxima schommelen tussen 5 of 6 graden op het Ardense plateau en 8 graden in het centrum en over het uiterste zuiden. De wind is eerst matig uit het zuiden tot zuidwesten, daarna matig tot vrij krachtig uit het zuiden tot zuidoosten met op het einde van de dag rukwinden tot 50 of 60 km/uur en aan zee tot 75 km/uur.