Hoelang kan je eieren bewaren? En doe je dat best in of uit de koelkast?
Iedereen koopt wel eens eieren terwijl er eigenlijk nog meer dan genoeg thuis staan. Wat doe je dan met eieren die je al lang geleden gekocht hebt of die je uit het oog bent verloren? “Bewaar ze zeker niét in het frigovak in de deur”, licht levensmiddelenmicrobioloog Frank Devlieghere (UGent) toe. Hij zet op een rijtje waar je op moet letten en hoe je die eieren het best bewaart.
“Eieren kan je een lange tijd bewaren. Dat komt door de indrukwekkende beschermingsstructuur die ze hebben, wat meteen die lange houdbaarheidsdatum verklaart” legt professor Devlieghere uit. “Ze bestaan uit verschillende lagen. Die zorgen ervoor dat micro-organismen zoals schimmels en bacteriën niet tot bij de eidooier kunnen komen. “De kleine poriën van eieren laten soms nog wel indringers toe. Als bacteriën en schimmels het membraan kunnen doorbreken, krijgen ze met het eiwit te maken. Overleven de bacteriën dat? Dan komen ze uiteindelijk in het meest gevoelige deel terecht: de eidooier. Daar zullen ze beginnen te groeien.”
De meeste schimmels en bacteriën zijn ongevaarlijk: ze zullen in de eerste plaats vooral de smaak van je ei bederven.
“Dat wil daarentegen niet zeggen dat je eieren meteen slecht zullen worden”, benadrukt Devlieghere. “Alleen het risico op schadelijke bacteriën wordt groter. Denk maar aan salmonella, een bacterie die je ernstige diarree en hoge koorts kan opleveren. Groeiende schimmels kunnen in het slechtste geval weer toxines vormen, die op lange termijn en bij regelmatige blootstelling kankerverwekkend zijn. Gelukkig zijn de meeste schimmels en bacteriën ongevaarlijk: ze zullen in de eerste plaats vooral de smaak van je ei bederven.”
In of uit de koelkast?
Hoelang kan je eieren dan precies bewaren en vooral: waar bewaar je ze het best? “Je kan eieren zeker 1 maand in de koelkast bewaren – meestal is dit nog één week na de uiterste verkoopdatum”, zegt Devlieghere. “Bewaar ze wel degelijk in de koelkast, niet eruit. Dat ze in het warenhuis niét in het koelvak liggen, komt door het gevaar op condens en bijgevolg schimmelvorming. Omdat eieren zoals eerder vermeld een poreuze schaal hebben, dringt eventuele schimmel daar anders moeiteloos door. Zodra je er mee thuiskomt, zal de koelkast de eieren niet alleen langer vers houden, maar ook eventuele salmonellagroei tegengaan.”
Je kan eieren zeker 1 maand lang in de koelkast bewaren, meestal tot één week na de uiterste verkoopdatum
Een goede evenwichtige koeling in die koelkast is bovendien erg belangrijk. “Een bacterie als salmonella kan niet verder groeien bij een temperatuur van 7° C. Ook andere bacteriën zullen dan veel trager tot de eidooier kunnen doordringen. Maar pas op, want bij droge eieren kunnen bacteriën niet door de schaal dringen. Ze hebben vocht nodig. Wanneer je een ei daarentegen koel houdt, kan er wel water aan de oppervlakte komen door de temperatuurverschillen in je koelkast. Net daarom is het zo belangrijk om eieren bij een constante temperatuur te bewaren. Steek je eieren dus niet in de frigodeur die regelmatig opengaat, maar achteraan of in een lade.” Laat ze ook gerust zitten in hun kartonnen doosje, dat vormt een goede eerste buffer tegen condensatie.
Rode vlekjes en uiteenlopende dooier
Verder moet je op je reukzin en zicht vertrouwen wat de versheid van het ei betreft. “Kleurt het eiwit groen, zwart of rood? Dan mag je er zeker van zijn dat zich daar een bacterie heeft ontwikkeld. Hetzelfde geldt voor zwarte plekjes of schimmelplekjes in het eiwit of de dooier. Kleine rode vlekjes kunnen dan weer geen kwaad, die wijzen alleen maar op bloedvaatjes die bij de kip gesprongen zijn op het moment dat ze het ei legde. Begint het ei ook te stinken? Blijf er dan zeker af! Dan is het absoluut niet goed meer.”
Wat bij twijfelgevallen? “Als je eieren oké lijken, maar toch al een hele tijd in de frigo liggen, kan je ze hard koken om mogelijke micro-organismen te doden. Eieren ouder dan 2 maanden verliezen hun structuur en zou ik sowieso wegsmijten. Wanneer je zo’n ouder ei opent, zal de dooier vaak meteen uitlopen en zal het eiwit ook nog moeilijk opklopbaar zijn. Belangrijke herkenningspunten.”
Hoe weet je hoe oud een ei is?
“Als een ei vers gelegd is, heeft het een goede, compacte structuur. Na een tijdje komt er zuurstof door de poriën van de schaal naar binnen en zal het eivocht verdampen. Zo vormt er zich langzaam maar zeker een luchtbel in het ei, meteen ook de reden waarom mensen eitjes soms in water leggen: bij een vers ei zal het vrijwel meteen zinken, omdat er nauwelijks lucht in het voedingsmiddel aanwezig is. Bij een ei dat 1 tot 2 weken oud is zal er vanbinnen reeds een luchtbel gevormd zijn, waardoor het ei nog altijd gaat zinken, maar wel al rechtop zal staan. Bij een ei van 3 tot 4 weken zal die luchtbel zo groot geworden zijn dat het ei blijft drijven.”
Lees ook
Gratis onbeperkt toegang tot Showbytes? Dat kan!
Log in of maak een account aan en mis niks meer van de sterren.Lees Meer
-
PREMIUM
Na kritiek op aspartaam ligt ook deze voedingsstof onder vuur. “Bijna iedere Vlaming eet het elke dag”
-
Zoveel paaseitjes kan je gemiddeld per dag eten voor je 1 kilo bijkomt (en dat valt best mee)
Op het werk, thuis of in de supermarkt: op dit moment lijken er wel overal paaseitjes te liggen. De verleiding is dan ook groot om daar iedere dag van te smullen. Maar hoeveel van die paaseitjes kan je eten zonder dat je er extra kilo’s voor in de plek krijgt? Diëtiste Sanne Mouha maakt de rekensom. -
HLN Shop
Eerste hulp bij verveling tijdens de paasvakantie: met deze vijf uitstappen plan je je verlofdagen vol plezier
Kijken jij en de kids halsreikend uit naar de paasvakantie? Haal dan maar snel je agenda boven, want er valt die twee weken een hoop meer te beleven dan eieren rapen. HLN Shop grasduint door het lijvige aanbod en selecteert vijf toppers. Van een duizelingwekkend hoogteparcours tot een avontuur zes meter onder de grond: deze familie-uitstapjes willen jullie niet missen. -
-
Waarom sandwiches uit een plastic zak een maand lang goed blijven en die van de bakker niet
-
143 paaseitjes van 12 supermarkten en bekende merken onder de loep: welke smaak zit in welk papiertje?
Niets zo erg als dénken dat je een heerlijk paaseitje met melksmaak gekozen hebt om op te eten en vervolgens je tanden in een eitje met banaansmaak te zetten. De verpakkingen rond paaseitjes zien er leuk uit, maar ze zijn vooral misleidend. Ontdek in de grote HLN-paaseitjesgids de smaken achter de papiertjes van 143 paaseitjes van 12 verschillende supermarkten en bekende merken. -
PREMIUM
Christine kookt als alleenstaande voor 92 euro per week: hoe pakt ze dat aan? “Ik kan vaak 25 tot 30% besparen op vlees”
“Voor mij is het meerdere keren per week restjesdag.” Christine (53) is nu vier jaar ‘happy single’, een levensstijl die ze ook qua boodschappen onder de knie heeft. Ze weet welke supermarkten rekening houden met singles én op welk uur ze er moet zijn om de meeste promo’s te strikken. En zo heeft ze nog wel meer slimme eetgewoontes. “Deze truc met het invriezen van brood helpt me vaak uit de nood.” -
Mijnenergie
Benzine, diesel of elektrisch: wat is de goedkoopste brandstof?
-
PREMIUM
15% van de Belgen krijgt ooit nierstenen: hoe helpt voeding dat voorkomen? “Dit is al één heel krachtig wapen”
-
PREMIUM
Nu al Zeeuwse mosselen te koop, veel vroeger dan normaal: “Dankzij deze kweekmethode hebben we al mosselen met 27% vismassa”
Normaal gezien start het mosselseizoen eind mei, maar dit jaar vind je zelfs in maart al Zeeuwse mosselen in de rekken. Meestal krijgen we zo vroeg op het jaar eerder Deense mosselen, maar die vallen wel erg klein uit. We vroegen aan een mosselhandelaar en -kweker wat het verschil is in kwaliteit, en wat dit betekent voor de prijs en het aanbod in de supermarkt. -
Waarom moet je best een glas water drinken als je 's ochtends wakker wordt?
Een glas water drinken bij het wakker worden, zou wonderen doen voor je lichaam. Maar klopt dat ook? Wat zijn de voordelen? En is koffie dan te mijden? Diëtist Pieter Brughmans zet de feiten op een rij. “De pluspunten van ‘s ochtends water drinken, werken de hele dag door.” -
PREMIUM
“Alles wordt hier geserveerd met volle room en een flinke klont boter”: HLN-chef Jelle Beeckman test de Noorse keuken op reis