Een politiewagen bij de plaats van de schietpartij in Colorado Springs.
Copyright 2022 The Associated Press. All rights reserved

5 doden en 25 gewonden bij schietpartij in queerclub in Colorado Springs, "groeiend klimaat van anti-LGBTQ in de VS"

In Colorado Springs, in de Amerikaanse staat Colorado, zijn 5 doden en 25 gewonden gevallen bij een schietpartij in een queerclub. De schutter, een 22-jarige man, kon overmeesterd worden door twee aanwezigen. In een reactie laat president Biden weten dat er in de VS geen plaats is voor geweld, haat en onverdraagzaamheid tegenover LGBTQIA+-mensen. De schutter zou vorig jaar nog zijn moeder bedreigd hebben met een zelfgemaakte bom.

Zaterdag iets voor middernacht opende een man het vuur op de aanwezigen in Club Q in Colorado Springs, een nachtclub vooral gericht op de LGBTQIA+-gemeenschap. Vijf mensen zijn gestorven, 25 anderen raakten gewond, van wie enkelen in kritieke toestand verkeren. De schutter raakte zelf ook gewond. Hij kon worden overmeesterd door aanwezigen en is opgepakt door de politie. Hij had zeker twee vuurwapens bij.

BEKIJK - "We prijzen die mensen. Hun actie heeft levens gered", zegt burgemeester John Suthers:

Videospeler inladen...

Het motief van de dader wordt nog onderzocht. Club Q had het op sociale media alvast over een haataanval: "We zijn geschokt door deze zinloze aanval op onze gemeenschap". De Amerikaanse president Joe Biden zegt dat er er in de VS geen plaats is voor geweld, haat en onverdraagzaamheid. "De aanval in Colorado Springs herinnert eraan dat te veel LGBTQIA+-mensen in de Verenigde Staten - en over de hele wereld - nog steeds geconfronteerd worden met gewetenloze aanvallen."

BEKIJK - "Ze zijn geen werknemers van Club Q, wij zijn allemaal familie":

Videospeler inladen...

Jared Polis, de gouverneur van de staat Colorado, noemde de schietpartij een zinloze, gruwelijke daad. Hij was in 2018 de eerste openlijk homoseksuele man die verkozen werd tot gouverneur. "Ik voel dezelfde knoop in mijn maag die zovelen onder jullie vandaag voelen, een helaas al te herkenbaar gevoel" zei hij in een videoboodschap.

Net zondag was het Internationale Transgender Gedenkdag, een dag die in het teken staat van het herdenken van mensen die hun leven hebben verloren door geweld tegen transpersonen.  

Wie is de schutter?

De schutter wordt door de politie geïdentificeerd als Anderson Lee Aldrich, een man van 22 jaar. Meer officiële details zijn er niet. Volgens The New York Times kwam hij vorig jaar al in aanraking met de politie, toen hij zijn moeder dreigde aan te vallen met een huisgemaakte bom. De krant schrijft dat er toen een man met dezelfde naam en leeftijd als de schutter in Club Q is aangehouden, eveneens in Colorado Springs. De autoriteiten hebben dat nog niet officieel bevestigd.

"Het roept veel vragen op", zegt correspondent Björn Soenens in de VS. "In Colorado gelden zogenoemde red flag-wetten. Die zeggen dat het wapen moet kunnen worden afgenomen van mensen die onstabiel zijn of een gevaar geacht worden voor zichzelf of hun omgeving. Maar dat moet door de politie aangevraagd worden en dat is in zijn geval niet gebeurd. Daardoor zou hij nu een echt bloedbad hebben kunnen aanrichten."

We zien een groeiend klimaat van anti-lgbtq-wetten in de VS. Dit jaar alleen al zijn in de VS 32 transmensen gedood, een alarmerende ontwikkeling.

VS-correspondent Björn Soenens

"We zien een groeiend klimaat van anti-LGBTQ in de VS", zegt Soenens. "In Texas bijvoorbeeld kunnen ouders die met hun kind naar een een transgenderkliniek gaan aangeklaagd worden. In Florida is er de "don't say gay"-wet, die bepaalt dat er geen onderwijs over genderidentiteit mag zijn. Dit jaar alleen al zijn in de VS 32 transmensen gedood, een alarmerende ontwikkeling."

In 2016 doodde een schutter 49 mensen in een queerclub in Orlando, 53 mensen raakten gewond. Dat was een van de dodelijkste "mass shootings" in de Amerikaanse geschiedenis.

Veel wapens in Colorado Springs

In zijn verklaring herhaalde Biden ook zijn oproep voor een federaal verbod op aanvalswapens. "Wanneer besluiten we dat we er genoeg van hebben", klonk het. Maar wat is daar de afgelopen maanden aan gebeurd? "Minimaal, zeer bescheiden, zijn er de rodevlagwetten, maar wat ben je ermee als de politie zegt dat ze die wetten niet gebruikt heeft", zegt Soenens. "Hier zou dat duidelijk gebeurd moeten zijn, als hij zijn moeder eerder bedreigd heeft met een bom. Je kan de effectiviteit in vraag stellen."

"Een ander probleem is ook dat er in Colorado Springs veel wapens gestolen worden. In de laatste 5 jaar waren het er 7.000, 20 keer meer dan elders in de VS. Er worden ook veel vergunningen toegekend om wapens verborgen op je lichaam te dragen. Er zijn schooldistricten waar leerkrachten wapens mogen dragen. Er zijn veel wapens aanwezig, en dat leidt onherroepelijk tot incidenten."

Meest gelezen