Zicht op de kerncentrale van Zaporizja
AFP or licensors

Weer krachtige explosies aan kerncentrale van Zaporizja in Oekraïne, zegt Atoomagentschap 

Aan de kerncentrale van Zaporizja in Oekraïne zijn er opnieuw verscheidene krachtige explosies geweest. Dat zegt het Internationale Atoomenergieagentschap (IAEA). Experts van de VN-atoomwaakhond ter plaatse maken gewag van tientallen inslagen in de buurt en op de site van de grootste kerncentrale van Europa.

Er wordt schade gemeld aan enkele gebouwen en systemen, maar de schade brengt de nucleaire veiligheid voorlopig niet in het gedrang, luidt het. Er zijn geen gewonden.

Het Russische ministerie van Defensie beschuldigt de Oekraïense troepen ervan de kerncentrale sinds gisteren massaal met artillerie onder vuur te nemen. Volgens zegsman Igor Konasjenkov blijft het stralingsniveau in de omgeving van de kerncentrale wel "overeenkomstig de normen".

Het Oekraïense nucleaire agentschap Energoatom wijst dan weer met de beschuldigende vinger in de richting van Moskou. De Russen krijgen het verwijt "nog maar eens een nucleaire chantage te organiseren en de hele wereld in gevaar te brengen."

Veiligheidszone

IAEA-topman Rafael Grossi roept "wie er ook achter de beschietingen zit" op, "daar onmiddellijk mee op te houden". Hij riep nog maar eens beide zijdes op een veiligheidszone rond de centrale in te stellen waarin van aanvallen en gevechten wordt afgezien. Intensieve onderhandelingen daarover hebben voorlopig nog niet geleid tot een akkoord.

Rusland controleert de facto sinds begin maart de grootste kerncentrale van Europa, nadat Russische troepen na het begin van hun inval op 24 februari de controle hadden verworven over grote delen van het zuiden van Oekraïne. De centrale van Zaporizja is sindsdien geregeld onder vuur komen te liggen. Oekraïne en Rusland geven mekaar de schuld van de beschietingen en bombardementen.

Meest gelezen