Belgische burgemeesters zetten hun beste beentje voor in de strijd tegen muco

Onder anderen Antwerps burgemeester Bart De Wever neemt deel aan de actie. ©  Mucovereniging

De Mucovereniging lanceert maandag tijdens de Europese Mucoweek een nationale campagne om aandacht te vragen voor de ziekte mucoviscidose. Liefst 180 Belgische burgemeesters scharen zich achter de actie en helpen de campagne door mucosokken te dragen.

Bron: BELGA

In ons land strijden 1.362 mensen tegen mucoviscidose. De ziekte, ook wel muco of taaislijmziekte genoemd, is tot op de dag van vandaag ongeneeslijk. Het is de meest voorkomende levensbedreigende erfelijke ziekte in ons land.

De symptomen hebben een grote impact op het dagelijkse leven van de patiënten. De therapie om de symptomen te bestrijden, neemt dagelijks tot vier uur in beslag. De meeste personen met muco hebben een sterk verminderde longcapaciteit door aanhoudende infecties en ontstekingen in de longen. Daarnaast hebben ze ook vaak te kampen met onder andere ernstige spijsverteringsproblemen. De gemiddelde levensverwachting voor personen met muco ligt tussen de 43 en 53 jaar.

Sokken voor onderzoek

De Mucovereniging pakt opnieuw uit met een sokkencollectie voor volwassenen en kinderen. De Belgische burgemeesters scharen zich achter de actie door de mucosokken zelf ook te dragen. De integrale opbrengst van de sokkencollectie, die verkrijgbaar is via www.mucoweek.be, gaat naar wetenschappelijk onderzoek naar mucoviscidose in België.

“Met de huidige behandelingen kunnen we de symptomen van muco voorkomen, vertragen of verlichten. Maar de dagelijkse zorg kost nog steeds veel tijd, energie en geld. Wetenschappelijk onderzoek naar efficiëntere behandelingsmethodes en op termijn zelfs een manier om muco te genezen, is dus van groot belang. Onderzoek geeft hoop op een beter en langer leven voor personen met muco. Met onze sokkenverkoop steunen we het muco-onderzoek in de hoop dat we de ziekte op een dag uit de wereld kunnen helpen”, zegt Stefan Joris, directeur van de Mucovereniging.

Aangeboden door onze partners

Hoofdpunten

Aangeboden door onze partners

Beste van Plus

Lees meer

Meest Gelezen