Live Beursblog – 21 november 2022 – Business AM

22.08 – Wall Street verliest terrein

Wall Street heeft de eerste handelsdag van de week in het rood afgesloten. De Dow Jones verloor 0,15 procent en de S&P500 dook 0,4 procent lager. De Nasdaq liet 1,1 procent liggen.

Onzekerheid over de olieproductie zette de beurzen onder druk. De Wall Street Journal kondigde deze middag aan dat OPEC+ bereid zou zijn om de olieproductie met 500.000 vaten per dag te verhogen, na een onverwachte knip met 2 miljoen in oktober. Saoedi-Arabië zei achteraf dat er zoiets niet op tafel ligt (zie bericht van 19.37 uur). De olieprijs dook eerst fors lager, maar de uitspraak van het olieproducerende land gaf de prijs een boost. Die van een vat WTI-olie bedraagt nu zo’n 80 dollar terwijl een vat Brent-olie verkocht wordt voor iets meer dan 87 dollar.

Dat was het voor vandaag. Morgen zijn we er opnieuw. Dan hebben we aandacht voor het consumentenvertrouwen in de eurozone.

21.32 – Chinese coronazorgen duwen Tesla lager

Het aandeel van Tesla noteert een half uur voor het sluiten van de Amerikaanse beurzen 6,7 procent in het rood. Beleggers maken zich zorgen over opnieuw een opflakkering van het coronavirus in China. Daar zijn afgelopen weekend drie doden gevallen als gevolg van de ziekte. Het waren de eerste doden in zes maanden tijd.

China blijft een belangrijke afzetmarkt voor de producent van elektrische wagens. Die heeft onlangs zelfs nog de prijzen verlaagd om de concurrentie te kunnen aangaan met de doorgaans goedkopere Chinese spelers.

21.04 – Centraal bankier Mary Daly: “Op doordachte wijze rente verhogen”

Mary Daly, de voorzitter van het regionale Fed-kantoor in San Francisco, waarschuwt dat de Federal Reserve op een doordachte manier de rente moet verhogen. “We moeten rekening houden met het vertragende effect van de renteaanpassingen op de economie”, zegt ze. “Daarbij moeten we zoeken naar een perfect evenwicht. Een te kleine aanpassing laat de inflatie te hoog oplopen. Te fors ingrijpen kan de economie onnodig pijn doen.”

Vorige week zei Daly dat ze verwacht dat de Federal Reserve de rente met nog minstens 1 procentpunt zal verhogen. Pas daarna kunnen we overwegen om de renteverhogingen te staken”, klonk het toen.

Mary Daly – David Paul Morris/Bloomberg via Getty Images

20.56 – Chicago Fed index weer negatief

De Chicago Fed National Activity Index daalde van +0,17 in september naar -0,05 in oktober. In augustus kwam de index nog uit op +0,10.

Een positieve indexstand duidt op een groei die boven het historisch gemiddelde ligt. Is de index negatief, dan impliceert dit een groei onder de trend.

20.11 – Meer spaarboekjes die minstens 1 procent opbrengen

19.37 – Saoedi-Arabië ontkent dat er productieverhoging olie op tafel ligt

Eerder vandaag schreven we dat OPEC+ overweegt om de olieproductie met 500.000 vaten per dag te verhogen (zie bericht van 17.29 uur). Saoedi-Arabië zegt dat er momenteel geen gesprekken lopen over een productieverhoging. Resultaat: de olieprijs stijgt opnieuw, nadat die eerder vandaag wat terrein was verloren na de eerste berichten over een productieverhoging.

18.26 – GBL wil 500 miljoen euro ophalen

GBL geeft 500 miljoen euro aan obligaties uit, die omruilbaar zijn in bestaande aandelen van Pernod Ricard. De obligaties hebben een vervaldatum in 2025, met een verwachte jaarlijkse coupon van 1,875 tot 2,375 procent.

Het aanbod heeft betrekking op ongeveer 2 miljoen aandelen Pernod Ricard. De obligaties zullen naar verwachting op 29 november uitgegeven worden.

17.41 – Europese beurzen verliezen terrein

De Europese beurzen hebben de eerste handelsdag van de week in het rood afgesloten. De Bel20 verloor 0,2 procent en de Eurostoxx50 dook 0,35 procent lager.

  • Argen-X was vandaag de sterkhouder van de Belgische sterindex. Het biotechbedrijf won 2,35 procent.
  • Sofina was dan weer de hekkensluiter. De investeringsholding liet vandaag 5,3 procent liggen.

17.29 – OPEC+ wil productie met 500.000 vaten verhogen

Saoedi-Arabië en andere leden van OPEC+ overwegen een productieverhoging van maximaal 500.000 vaten per dag, voorafgaand aan de volgende bijeenkomst van OPEC+ op 4 december. Dat meldt de Wall Street Journal.

16.44 – Groei OESO-landen blijft zwak

 De economie van de OESO-landen is in het derde kwartaal met 0,4 procent gegroeid, vergeleken met een kwartaal eerder. Dat blijkt uit voorlopige cijfers van de Organisatie voor Economische Samenwerking en Ontwikkeling (OESO). In het tweede kwartaal kwam de groei nog uit 0,5 procent.

“De groei blijft voor het derde kwartaal op rij zwak”, klinkt het. In Japan en het Verenigd Koninkrijk was er een krimp, in de Verenigde Staten was er weer 0,6 procent groei na twee kwartalen van krimp, en in Duitsland trok de groei aan van 0,1 naar 0,3 procent. Lees hier meer.

16.02 – Wall Street opent in het rood

Wall Street heeft zijn start van de handelsweek gemist. Na een half uur handelen, blijft de Dow Jones ter plaatse trappelen en staat de S&P500 op een verlies van 0,3 procent. De Nasdaq laat 0,65 procent liggen.

15.28 – Duitsland en Frankrijk willen concurrentie met SpaceX aangaan

14.56 – Goldman Sachs verwacht dat de olieprijs 100 dollar per vat zal bedragen in het vierde kwartaal

De Amerikaanse bank Goldman Sachs verwacht dat de olieprijs in het laatste kwartaal van dit jaar zal stranden op 100 dollar per vat. Dat is 10 dollar minder dan bij de voorgaande prognose. De analisten van de bank verwijzen naar de coronacrisis in China, waar het virus afgelopen weekend aan drie mensen het leven heeft gekost, en de onduidelijkheid over het plan van de Groep van Zeven om de Russische olieprijzen te plafonneren.

13.33 – Duitse producentenprijzen dalen voor eerst in lange tijd

De producentenprijzen in Duitsland zijn in oktober voor het eerst in meer dan twee jaar tijd gedaald. Dat meldt Destatis, het Duitse bureau voor de statistiek.

  • Op maandbasis was er in september sprake van een prijsdaling van 4,2 procent. Dat was de eerste daling sinds mei 2020.
  • Vergeleken met een jaar eerder liepen de producentenprijzen afgelopen maand nog wel met 34,5 procent op. Dit is echter duidelijk minder dan augustus en september, toen de stijging rond de 46 procent bedroeg.
  • Dat wil zeggen dat de inflatie op het niveau van de producent aan het afvlakken is, wat hoopvol kan stemmen voor de consumentenprijzen, de eindprijzen in de winkel.

13.22 – Miljardenput bij cryptoplatform FTX

13.00 – Weer problemen met slaapapparaten Philips

Philips zakt circa 1,8 procent, nadat de technologiegroep bevestigde nieuwe problemen te hebben met zijn beademingsapparaten. De Amerikaanse autoriteit FDA en andere toezichthouders wereldwijd zijn ingelicht.

Sinds juni vorig jaar is de Nederlandse groep aan de slag om productiefouten in miljoenen slaapapneu- en beademingsapparaten te verhelpen. Maar ook sommige nieuwe toestellen blijken problemen te hebben. Philips ontving een tiental klachten over het loslaten van het schuim in de apparaten en ook een tiental klachten over vuiltjes in het systeem.

12.01 – Farmareus UCB stuwt Bel20

De Brusselse beurs doet het vandaag rustig aan, met een koersverlies van 0,5 procent voor de Bel20 bij een stand van 3.629,79 punten. In de hoofdindex trekt UCB de kop met een koerswinst van 1,5 procent. De farmaceut lijkt te profiteren van een positief analistenrapport van Morningstar.

11.54 – Disney schiet hoger

In de voorlopige handel voorafgaand aan de opening van Wall Street schiet het aandeel Disney bijna 8 procent hoger. Dat is een eerste reactie op de comeback van Bob Iger als CEO.

10.49 – Bitcoin weer richting 16.000 dollar

De koers van Bitcoin verloor 3,5 procent in de voorbije 24 uur en is zo weer rond het niveau van 16.000 dollar gedoken. Beleggers vrezen dat de crash van FTX ook andere grote cryptospelers gaat besmetten.

10.01 – Grote verschillen bij aanvullende pensioenen

De gemiddelde opgebouwde spaarpot van wie een aanvullend pensioen heeft en de pensioenleeftijd nadert bedraagt 58.635 euro. Achter dit gemiddelde gaan evenwel grote verschillen schuil. Lees verder

09.34 – Gewezen centraal bankier Jens Weidmann wordt voorzitter Commerzbank

Jens Weidmann – Getty Images

Commerzbank draagt Jens Weidmann, voormalig voorzitter van de Duitse Bundesbank, voor als toekomstig voorzitter van zijn raad van bestuur. Hij volgt in mei volgend jaar Helmut Gottschalk op.

Weidmann, die als centraal bankier bekend stond als een “havik” – een voorstander van streng monetair beleid – nam vorig jaar na meer dan tien jaar onverwacht ontslag als voorzitter van de Bundesbank.

09.20 – Brusselse beurs opent week met licht verlies

De Brusselse beurs is met een klein verlies aan de handelsweek begonnen:

  • De Bel20 daalde 0,3 procent naar 3.640,05 punten. In de sterindex ging Cofinimmo 0,4 procent hoger en daarmee aan de leiding. Proximus en VGP daalden circa 1,5 procent en zij waren daarmee de grootste dalers.
  • In de Bel Mid ging Unified Post 3,5 procent hoger en Deceuninck 2,1 procent. Melexis daalde 1,1 procent en Orange Belgium 3,2 procent.
  • Nyxoah won in de Bel Small 2,3 procent en Biocartis daalde 3,2 procent.

08.32 – HIMARS doet kassa rinkelen bij Lockheed Martin

Defensiereus Lockheed Martin ziet de bestellingen voor zijn High Mobility Artillery Rocket System (HIMARS) fors toenemen sinds de oorlog in Oekraïne. Meer details lees je hier.

08.01 – Ye (Kanye West) weer op Twitter toegelaten

Na Donald Trump is ook de controversiële rapper Kanye West, die zich nu Ye noemt, gedeblokkeerd op Twitter.

07.50 – Beurs Hongkong onder druk na nieuwe coronazorgen

De Hang Seng-index in Hong Kong laat deze ochtend verliezen tot 3 procent zien omdat de coronabesmettingen en -overlijdens in China de verkeerde kant opgaan. De COVID-cijfers doen beleggers vrezen dat Bejing de Chinese economie nog niet meteen gaat heropenen.

07.39 – Disney haalt legendarische baas terug

07.10 – Wat is sentiment bij consumenten en ondernemers?

Goeiemorgen! Dit is de beursagenda van de komende week. We krijgen vooral meer zicht op het vertrouwen bij consumenten en ondernemers:

  • Vandaag maandag opent de macroweek in Nederland met het consumentenvertrouwen en de investeringen. Meer aandacht zal echter uitgaan naar de Duitse producentenprijzen, die een idee zullen geven van de toekomstige inflatie.
  • Morgen dinsdag let de markt op het consumentenvertrouwen in de eurozone.
  • Woensdag is het druk, met de voorlopige inkoopmanagersindices op de rol, maar ook de Amerikaanse orders voor duurzame goederen en het Amerikaanse consumentenvertrouwen. Ook de notulen van de laatste rentevergadering van de Amerikaanse Federal Reserve komt uit.
  • Donderdag volgt het ondernemersvertrouwen in Duitsland en Frankrijk. De Amerikaanse beurzen houden de deuren gesloten in verband met Thanksgiving. De Europese Centrale Bank publiceert op haar beurt de notulen van de rentevergadering.
  • Thanksgiving betekent ook dat Wall Street op vrijdag na een halve handelsdag de deuren sluit, op Black Friday. Op vrijdag is er nog wel het consumentenvertrouwen in Frankrijk en Duitsland, plus en Duits groeicijfer.

Meer