©  Canvas

Canvas zendt iconische ‘In de gloria’ opnieuw uit: 9 fragmenten die tot het collectieve geheugen behoren

Canvas zendt de komende twee weken de beste afleveringen van In de gloria uit. Een enkeling noemt het een besparing van de VRT, een minder cynisch persoon ziet het als een eerbetoon aan een iconisch tv-programma.

edb

In de gloria was in 2000 niet meteen een groot succes te noemen. Volgens maker Jan Eelen haalde de satirische sketchshow destijds zo’n 150.000 kijkers. “Het heeft zijn tijd nodig gehad”, aldus Eelen. Het internet heeft de reeks onsterfelijk gemaakt. Meer dan twintig jaar na datum zie je de sketches nog steeds op het web opduiken. Zelfs op TikTok, een app die grotendeels gebruikt wordt door een generatie die aan het begin van het millennium nog geboren moest worden.

Canvas zendt de komende twee weken elke weekavond een aflevering van In de gloria uit. In die acht geselecteerde afleveringen kom je enkele van de meest legendarische sketches tegen, de rest vind je terug op VRT MAX en Streamz.

1. Gerrit Callewaert uit Bavikhove

©  Canvas

Wim Opbrouck speelde al heel wat mooie rollen, maar Gerrit Callewaert uit Bavikhove is het personage dat hem het meest achtervolgt, zegt hij. Callewaert verschijnt voor het eerst aan het einde van aflevering 1 van In de gloria. In de rubriek Videopost klaagt hij aan dat West-Vlamingen altijd ondertiteld worden op tv. Ten onrechte, vindt hij, maar de programmamakers zijn het niet eens. De klaagzang van Callewaerts krijgt ondertiteling, tot zijn grote frustratie. De West-Vlaming keert nog een paar keer terug in latere afleveringen. Je raadt het: elke keer wordt hij ondertiteld.

Leuk weetje: Wim Opbrouck woont echt in Bavikhove. Toen Jan Eelen met het idee van een sketch over een boze West-Vlaming kwam en aan Opbrouck vroeg een West-Vlaams dorp te noemen, zei hij zonder na te denken het zijne.

 

2. Erik Hartman in ‘Boemerang’

©  Canvas

Ook in de eerste aflevering zit een sketch die jaren na de eerste uitzending een Amerikaanse talkshow zou halen. Erik Hartman, gespeeld door Tom Van Dyck, vertelt daarin hoe zijn tv-carrière ten einde kwam. In een aflevering van zijn programma Boemerang nodigde Hartman een man uit die door een medische dwaling een hoog stemmetje kreeg. De presentator kreeg de slappe lach tijdens de uitzending en mocht dag met het handje zeggen tegen zijn job.

In 2007, toen YouTube opkwam, ging het In de gloria-fragment het wereldwijde web rond. Alleen had niet iedereen door dat het om satire ging. Jay Leno, destijds één van de grootste Amerikaanse talkshowhosts, voerde het fragment op in een videosegment in zijn show. Hij en zijn kijkers geloofden dat het om een waargebeurd verhaal ging.

Hier staat ingevoegde content uit een social media netwerk dat cookies wil schrijven of uitlezen. U heeft hiervoor geen toestemming gegeven.

 

3. De pauw van Luc

©  Canvas

Sien Eggers en Wim Opbrouck zijn geniaal als moeder en zoon Luc. Hun meest memorabele fragment is zonder meer de Videpost-oproep waarin Luc, onder aanmoediging van zijn ma, zijn “talent” toont: een pauw-imitatie. “Je weet nooit, misschien kunnen ze het gebruiken in de cinema of het theater.”

 

4. Den draad

©  Canvas

Een draad was gewoon een draad, tot Jan Eelen er een sketch over verzon. Sindsdien is de draad - of beter: den droad - een begrip dat zowat elke Vlaming kent. De draad komt uit het achtereind van “ons Liliane” en is niet zichtbaar voor het blote oog. Het levert hilarische taferelen op.

Jaren later, in 2010, zou Vlaanderen leren dat het syndroom van de draad niet ontsproten is aan de fantasie van Eelen, maar echt bestaat. Thuis-actrice Viv ‘Veronique’ Van Dingenen geeft in een interview met Humo toe dat zij er ook jarenlang last van had. Al kwam haar draad uit haar navel, niet uit haar poep. “Toen ik Frank Focketyn voor het eerst ‘den draad’ zag doen, dacht ik meteen: oef, ik ben niet de enige!”, zei ze toen daarover.

 

5. BIR, broek in reet!

©  Canvas

Bir, oftewel “broek in reet”: nog zo’n term die onlosmakelijk verbonden is met In de gloria, dankzij de sketch De klasreünie. Drie gepeste klasgenoten besluiten een valse reünie op te zetten voor hun vroegere pestkop. Van Dessel, de kwelduivel in kwestie, was een gigantische fan van “birren”. “We gaan hem vernederen!”, klinkt het aanvankelijk enthousiast, tot blijkt dat de man intussen in een rolstoel zit. Al verleert een oude vos zijn streken niet.

  

6. “In mijn poep”

©  Canvas

Sien Eggers en Lukas Van den Eynde spelen een koppel dat een weekendje Parijs kan winnen. Het enige wat ze moeten doen, is apart antwoorden op dezelfde ietwat pikante vragen. Wanneer hen gevraagd wordt waar ze laatst seks hadden, wordt het ongemakkelijk. Eggers levert de punchline op geniale wijze af.

In 2007 vroeg Radio 1 aan zijn luisteraars om te stemmen voor de beste sketch van In de gloria. In mijn poep werd de verdiende winnaar.

 

7. Dag trippers!

De dagtrippers in ‘Callboys’. ©  Play4

Dagtrippers Hilde (Tania Van der Sanden) en Geert (Lucas Van den Eynde) toonden de kijker met tenenkrommend enthousiasme hoe je een daguitstap in eigen land “spannend” maakt. Het stel was zo legendarisch, dat Eelen hen vijftien jaar later liet terugkomen in Callboys. Keep on tripping!

 

8. De ontploffing

Het begin van het millennium was de tijd van Zillion, Buffallo’s en moeilijk dansbare muziek. Eelen speelde daarop in met een sketch over twee ongemakkelijke mannen die met behulp van een danslerares op zoek gaan naar “de ontploffing”.

Hier staat ingevoegde content uit een social media netwerk dat cookies wil schrijven of uitlezen. U heeft hiervoor geen toestemming gegeven.

 

9. Hallo, televisie!

In de rubriek Hallo, televisie! gaat een opdringerige reporter - een mix van Jambers en Alloo - op bezoek bij nietsvermoedende Vlamingen. Tijdens één van de meest memorabele bezoeken veroorzaakt de tv-presentator een burenruzie die volledig uit de hand loopt. Grappig feitje: de tuinkabouter die het begin is van het dispuut, was een verjaardagscadeau van Jan Eelen voor Frank Focketyn.

 

‘In de gloria’, van maandag tot donderdag op Canvas. Alle afleveringen zijn te bekijken via VRT MAX of de streamingdienst Streamz.

Aangeboden door onze partners

Hoofdpunten

Aangeboden door onze partners

MEER OVER