November Boekenmaand: welke auteurs inspireren ex-topbasketbalspeelster Ann Wauters

In haar autobiografie "The game of life" blikt voormalig topbasketbalspeelster Ann Wauters niet alleen terug op haar roemrijke carriĆØre bij de Belgian Cats, maar zoomt ze ook in op haar jeugd als verlegen meisje uit het Waasland Ć©n trekt ze belangrijke levenslessen uit haar topsportcarriĆØre. "Dit is geen sportboek, de inzichten die ik geleerd heb, zijn universeel."

Sporten, bewegen, actief zijn. Al op jonge leeftijd is stilzitten niks voor Ann Wauters. "Lezen en studeren hoorden er allemaal niet bij", vertelt Wauters. "Maar het kan verkeren: sinds enkele jaren kan ik echt wel genieten van een goed boek. Toch wil ik altijd iets bijleren wanneer ik lees. Pure fictie lees ik bijna nooit." Dat haar autobiografie "The game of life" heel wat levenslessen bevat, is dan ook geen toeval.

1. Het eigen werk: "The game of life"

Enkele weken geleden was Ann Wauters te gast in "De afspraak" op Canvas, om het te hebben over haar autobiografie "The game of life". Tijdens het interview vertelde de ex-basketbalspeelster dat de vraag om een boek uit te brengen haar 10 jaar geleden al gesteld werd. Toch wachtte ze, tot nu.Ā "Het voelde juist aan om aan het einde van mijn eerste grote professionele carriĆØre een boek uit te brengen met alle lessen die ik heb geleerd", vertelt Wauters aan VRT NWS. "Toch wilde ik niet al te belerend overkomen, ik hoop dat mensen op een impliciete manier iets bijleren uit mijn boek."

Ik wil absoluut niet belerend overkomen

"Ik heb enorm lang nagedacht over de structuur van het boek. Mijn persoonlijke ervaringen en de lessen die ik geleerd heb, wilde ik op een samenhangende manier weergeven. Het resultaat? Het boek bestaat uit vier grote delen die telkens een levensles belichten, vanĀ het belang van veerkracht en mentale weerbaarheid tot positieveĀ self-talkĀ en flexibiliteit."

BEKIJK - Ann Wauters over haar boek "The game of life" in De Afspraak op 26 oktober:

Videospeler inladen...

Wauters werkte samen met een ghostwriterĀ (een anonieme schrijver die op verzoek iets schrijft voor iemand anders, red.) bij het schrijven van deze autobiografie, en dat was niet altijd even gemakkelijk. "De ghostwriter waarmee ik samenwerkte, wist niet zo veel van basketbal af, wat mij forceerde goed na te denken over wat ik allemaal vertelde. Het forceerde mij om dieper te graven."

Ik heb ongegeneerd kunnen terugblikken op de afgelopen 30 jaar

"Een verhaal dat volledig in je hoofd zit, is vaak moeilijk na te vertellen. Of het eindresultaat geslaagd is? Het is een prachtig samenspel geworden tussen ons waardoor ik mezelf helemaal kon blootgeven. Ik heb ongegeneerd kunnen terugblikken op de afgelopen 30 jaar."Ā 

2. De recentste vondst: "Ronduit" van Caroline Pauwels

Ook al kende Ann Wauters VUB-rector Caroline Pauwels, die deze zomer overleed aan de gevolgen van maag- en slokdarmkanker, niet persoonlijk, haar laatste boek "Ronduit" raakte haar enorm.

"Dit boek heeft me diep ontroerd. Ik weet niet of het ligt aan het feit dat Caroline Pauwels nog niet zo lang geleden overleden is, maar de lessen die ik uit haar boek gehaald heb, zullen me nog heel lang bijblijven", stelt Wauters. "Het is sprekend hoe posifitief en hoopvol ze bleef tot het allerlaatste moment. In dit boek vind je geen spoor van doemdenken terug."

Onbewust heeft "Ronduit" van Caroline Pauwels me inspiratie gegeven voor mijn eigen boek

Het is vooral de wetenschappelijke invalshoek die Ann Wauters zo fascineert. "Het boek gaat over de possibilist, iemand die gelooft dat we van de wereld een betere plek kunnen maken, iemand die gelooft in de wetenschap. Pauwels vertelde dat ze door haar ziekte nog meer een possibilist was geworden: ze heeft namelijk zelf ervaren wat de wetenschap allemaal kan doen. Die ingesteldheid en de lessen uit dit boek hebben me onbewust inspiratie gegeven voor mijn eigen autobiografie."

3. De ultieme inspiratie: "Sapiens" van Yuval Noah Harari

Opnieuw een boek vol levenslessen en wetenschappelijk verklaringen: "Sapiens" van de IsraĆ«lische auteurĀ Yuval Noah Harari over de geschiedenis van de mensheid is een van Ann Wauters' absolute favorieten. "Ik las het boek een aantal jaar geleden en denk er nog regelmatig aan terug. Net als Caroline Pauwels, biedt Harari je een unieke kijk op het leven. Ik ben een grote fan, ik luister regelmatig naar zijn lezingen en hoop hem ooit live aan het werk te kunnen zien."

BrenƩ Brown bespreekt thema's als leiderschap, kwetsbaarheid en moed, allemaal vanuit een wetenschappelijke invalshoek

"Een gelijkaardige figuur die me enorm inspireert is BrenĆ© Brown, een Amerikaanse sociologe. Net als Harari schrijft ze boeken en geeft ze lezingen die je iets waardevols bijleren. Brown bespreekt thema's als leiderschap, kwetsbaarheid en moed, allemaal vanuit een wetenschappelijke invalshoek. Ook haar lezingen beluister ik bijna wekelijks en naar haar boek, 'Dare to lead',Ā keer ik regelmatig terug."

"The game of life" van Ann Wauters wordt uitgegeven door uitgeverijĀ Pelckmans.Ā 

Meest gelezen