Levensgevaarlijke trend: jongeren inhaleren lachgas tot ze flauwvallen

Steeds meer jongeren gebruiken slagroompatronen om lachgas te inhaleren. Dat geeft een korte high. Het lachgas wordt niet alleen beschouwd als een opstap naar (hard)drugs. Erg verontrustend is ook dat sommige jongeren nu ook al zo lang inademen dat ze flauwvallen. Dat soort gebruik kan leiden tot een coma, of zelfs de dood.

jfs

In Antwerpse, Mechelse en Brusselse straten liggen almaar vaker van die patronen, en jongeren pochen ermee in video’s op Snapchat. De slagroompatronen worden in supermarkten en een aantal nachtwinkels verkocht.

“Lachgas inhaleren, heeft dezelfde risico’s als het gebruik van andere vluchtige snuifmiddelen, bijvoorbeeld irritatie van ogen, neus, keel, luchtwegen en de huid, braakneigingen, misselijkheid, bewustzijnsverlies, coma en zelfs de dood”, luidt het bij de Druglijn. “Het is licht ontvlambaar en kan brandwonden veroorzaken bij gebruik. Wanneer het geïnhaleerd wordt uit een spuitbus onder druk, kan de huid ook bevroren raken.” In het West-Vlaamse Desselgem, bij Waregem, is een 19-jarig meisje vorige maand nog overleden nadat ze aanstekergas had gesnoven, in combinatie met het gebruik van drugs.

“Lachgas is legaal, maar daarom niet minder gevaarlijk”, zegt Antwerps gemeenteraadslid en jeugdwerker Karim Bachar . “De jongeren moeten daarop attent gemaakt worden. Het grootste probleem is ook dat de jongeren steeds jonger worden en dat ze gaan experimenteren.” Bachar vraagt het Antwerpse stadsbestuur om een informatiecampagne op te starten. Enkele weken geleden waarschuwde ook de lokale politie Mechelen-Willebroek al voor het fenomeen. In de Brusselse gemeente Molenbeek heeft een gemeenteraadslid onlangs ook al een voorstel gelanceerd om de verkoop van lachgascapsules aan minderjarigen te verbieden.

Geen prioriteit

Op het kabinet van Minister van Volksgezondheid Maggie De Block (Open Vld) valt te horen dat het aanpakken van inhaleren van lachgas door jongeren momenteel niet op de prioriteitenlijst staat. “We raden het ten stelligste af”, luidt het. “Maar van verenigingen die rond drugsproblemen werken, horen we dat dit een fenomeen is dat af en toe opduikt en daarna weer verdwijnt. De verenigingen vragen ons om ons vooral te concentreren op het aanpakken van harddrugs, zoals cocaïne en heroïne.”

Aangeboden door onze partners

Hoofdpunten

Aangeboden door onze partners

Beste van Plus

Lees meer

Meest Gelezen