Straks black-out in Kyiv? Oekraïense energievoorziening gekraakt door Russisch raketvuur

De helft van de Oekraïense energievoorziening is door Russische raketten vernietigd, zo waarschuwt de overheid. In hoofdstad Kyiv wordt zelfs gevreesd voor een black-out. En dat terwijl de eerste sneeuwvlokken al zijn gevallen.

Waarom is dit belangrijk?

Rusland zet energie in als wapen: het speelt met de gas- en oliekraan naar Europa, wat er mee voor zorgde dat de energieprijzen hier explodeerden. Tegelijk voert het raketbarrages uit op Oekraïense steden en energiecentrales, waardoor de energievoorziening in het land onder druk komt te staan. Aangezien het aan het front niet verloopt zoals Rusland wil, probeert het dan zo maar de Oekraïners op de knieën te dwingen.

In het nieuws: Het gaat niet goed met de Oekraïense energievoorziening. Een precaire situatie, met de winter op komst.

  • Volgens president Volodymyr Zelensky zaten afgelopen weekend tien miljoen Oekraïners zonder elektriciteit. Ter vergelijking: België telt 11,5 miljoen inwoners, Oekraïne in totaal 44 miljoen voor de oorlog. In 17 regio’s en hoofdstad Kyiv was de energievoorziening moeilijk, en in sommige gebieden moest de overheid een tijdelijke black-out opleggen.
  • De situatie is zo dramatisch dat Oekraïners worden opgeroepen het land te verlaten indien mogelijk. Dat zegt Maxim Timchenko, de CEO van DTEK, het grootste private energiebedrijf in het land. “Als een andere woonplaats kan gevonden worden voor de komende drie/vier maanden, zou dat zeer nuttig zijn voor het systeem.” DTEK voorziet normaal gezien een vierde van Oekraïne van elektriciteit.
  • “Als je minder verbruikt, wordt de energievoorziening voor ziekenhuizen met gewonde soldaten verzekerd. Zo kan het het beste worden uitgelegd; door minder te verbruiken of tijdelijk te vertrekken, worden andere mensen geholpen”, vertelde de CEO aan BBC.

Waarom? Het lijkt erop dat Rusland de Oekraïense bevolking wil treffen als afleiding van de beschamende situatie aan het front. Het plan was om Oekraïne op drie dagen tijd op de knieën te dwingen, maar negen maanden na de start schiet er van dat plan niets meer over.

  • De eerste aanvallen op de energieinfrastructuur kwamen er na het Oekraïense tegenoffensief bij Kharkiv, begin september. Ondertussen werd in het zuiden van Oekraïne ook de stad Kherson heroverd op Rusland.
  • Sindsdien lanceert Rusland regelmatig aanvallen op het Oekraïense achterland. Met behulp van kruisraketten, afgeschoten door bommenwerpers boven de Kaspische Zee, en zelfmoorddrones worden Oekraïense steden en energiecentrales geterroriseerd.
  • De beschadigde infrastructuur herstellen wordt hoe langer hoe moeilijker. “We hebben geen materiaal en wisselstukken meer”, vertelde Timchenko. “We roepen partners, overheidsfunctionarissen, bedrijven en fabrikanten van materiaal op om ons te helpen.”

(bg)

Meer