Regie der Gebouwen

Brandweer houdt geslaagde oefening in nieuwe gevangenis van Dendermonde

De brandweer heeft een eerste keer kunnen oefenen in de nieuwe gevangenis van Dendermonde. Een 60-tal brandweermensen kon kennismaken met de gloednieuwe infrastructuur voordat de eerste gevangenen er hun intrek nemen. Postoverste Frank Van Droogenbroeck: "We spreken hier toch over meer dan 30.000 m². Het is dus interessant voor de manschappen om zich een duidelijk beeld te kunnen vormen van hoe die locatie in elkaar zit."

De nieuwe gevangenis van Dendermonde is klaar maar staat voorlopig nog leeg. Het ideale moment voor de brandweer om te oefenen, vonden zowel de brandweer als de directie van de gevangenis. Een dergelijk groot nieuw gebouw moet sowieso eens bezocht worden om het te leren kennen. Een gevangenis is ook niet zomaar een groot gebouw, maar kent zijn specifieke veiligheidsproblemen. Postoverste Frank Van Droogenbroeck: "We zitten altijd met dat veiligheidsaspect. Een deel van de gevangenis moet gesloten blijven, maar de plannen zijn heel goed voorbereid. Wij kunnen steeds opereren in een veilige zone terwijl de bewaking van de gevangenen kan gegarandeerd blijven."

Al bij het ontwerp is er rekening gehouden met mogelijke brandweerinterventies

"Het concept van de gevangenis is zo opgebouwd dat wij volledig rondom het gebouw kunnen en telkens op een veilige plaats de gebouwen kunnen betreden", verduidelijkt de postoverste. "De gevangenis bestaat uit twee wandelingen waardoor ze steeds de mensen kunnen opdelen. En er zijn ook tuinen binnen het complex waar mensen naar geëvacueerd kunnen worden. Wij kunnen dus overal in het gebouw komen, zonder dat er gevangenen aanwezig zijn."

Oefening geslaagd

Een oefening moet net aantonen dat de plannen ook in realiteit kunnen omgezet worden. Maar dat was het geval, bevestigt Van Droogenbroeck: "Het is allemaal vrij vlot verlopen. Wij hebben ook uitgeprobeerd waar we de voertuigen best konden plaatsen en hoe we best aanrijden. Maar ook hoeveel slangen we bijvoorbeeld nodig hebben om tot aan de verste cel te geraken en dergelijke. En met de informatie die we ingezameld hebben, kunnen we nu interventieplannen opmaken." 

Dit is de eerste keer dat de brandweer kon oefenen in de nieuwe gevangenis, maar dergelijke oefeningen moeten regelmatig herhaald worden om ook nieuwe brandweermensen het gebouw te laten kennen en om de opgedane ervaring fris te houden. 

Meest gelezen