Eieren fors duurder geworden, sector vreest voor tekorten

Een ei is het afgelopen jaar fors duurder geworden. De gemiddelde groothandelsprijzen zijn bijna voor alle eieren verdubbeld. Door de oorlog in OekraĆÆne zijn de energie- en voederkosten voor pluimveehouders gestegen, maar ook een lager aanbod, de vogelgriep en de stijgende vraag naar eieren leidt tot hogere prijzen. In de supermarkten valt de prijsstijging voorlopig nog mee, maar volgens Ellen Vaneynde van Landsbond Pluimvee is het einde nog niet in zicht, ze vreest voor tekorten en nog hogere prijzen.

De gemiddelde groothandelsprijzen voor eieren zijn het afgelopen jaar sterk gestegen. Dat blijkt uit cijfers van het departement Landbouw & Visserij. Sinds november vorig jaar zijn de groothandelsprijzen bijna voor alle eieren (vrije uitloop, scharrel en verrijkte kooi) verdubbeld. De prijzen voor biologische eieren zijn niet gestegen omdat daar veelal gewerkt wordt met contracten die vastliggen voor een langere periode.

Bron: departement Landbouw & Visserij

Ook in de supermarkten is een ei het afgelopen jaar duurder geworden, al is de prijsstijging daar een stuk minder hoog. "Supermarkten hebben vaak vaste contracten en weigeren de gestegen onkosten van leghennenbedrijven te compenseren", verduidelijkt Ellen Vaneynde, sectorverantwoordelijke bij Landsbond Pluimvee.Ā 

Vogelgriep

De grootste oorzaak voor de prijsstijgingen zijn de hogere kosten voor leghennenhouders. "Door de oorlog in OekraĆÆne zijn niet alleen onze energiekosten, maar vooral de voederkosten enorm gestegen en dat weegt enorm op onze bedrijven", verduidelijkt Vaneynde, die zelf ook een leghennenbedrijf heeft. Als de ondernemers willen overleven, kunnen ze vaak niet anders dan die kosten door te rekenen.

Ook het aanbod is op dit moment beperkt. Er zijn heel wat bedrijven die er begin dit jaar voor gekozen hebben om minder hennen uit te zetten. Ze deden dat uit onzekerheid over het huidige landbouwbeleid en omwille van de lage prijzen van de voorbije jaren.Ā Tot slot heerst er ook al maanden een wereldwijde vogelgriep, waardoor heel wat leghennen, ook in Vlaanderen, afgemaakt werden.

Het departement Landbouw & Visserij merkt ook dat de vraag naar eieren gestegen is. Consumenten grijpen inĀ tijden van hoge inflatie sneller terug naar eieren als een alternatieve betaalbare, eiwitbron.

Sector vreest voor tekorten

Het departement is licht optimistisch dat er beterschap op komst is.Ā "Momenteel is er de verwachting dat de vraag naar eieren voor de verwerkende industrie zal stabiliseren waardoor de prijzen ook eerder zullen stabiliseren in plaats van verder te stijgen", luidt het. "Deze stabilisatie richting de kerstperiode is een jaarlijks terugkerend effect en zal ook een effect hebben op de prijzen voor tafeleieren.Ā 

Het is echter onzeker hoe het aanbod zich verder zal ontwikkelen. Indien de wereldwijde vogelgriepepidemie blijft aanhouden, vreest Vaneynde voor een tekort aan eieren de komende maanden. "Als morgen een bedrijf wordt getroffen door vogelgriep, moet al het pluimvee daar afgemaakt worden en duurt het gemiddeld 6 maanden voor het bedrijf opnieuw bevoorraad kan worden met kippen. Dat leidt tot tekorten en hoe groter het tekort, hoe meer de prijzen zullen stijgen, ook in de supermarkten", waarschuwt ze.Ā 

Meest gelezen