Sector kinderopvang kreunt: “Nieuw informaticasysteem voor ouders én medewerkers op komst”

Er komt een nieuw informaticasysteem voor ouders en medewerkers, dat mee moet instaan voor verbetering in de sector van de kinderopvang. Dat zegt Vera Jans (CD&V), parlementslid en lid van de Commissie Welzijn, Volksgezondheid en Gezin. Dat systeem zou zowel ouders als medewerkers toestaan informatie over crèches gemakkelijk te verkrijgen.

De kinderopvangsector kraakt in zijn voegen. In Limburg was er al de heisa rond de Rheia-groep, vandaag moest een crèche in Bilzen sluiten na wantoestanden, en vorige week is ook Katrien Verhegge, de topvrouw van het agentschap Opgroeien, opgestapt. “Maar ik vind het ook heel belangrijk om duidelijk te maken dat vandaag de focus ligt op een aantal probleemgevallen, maar dat die wel de uitzondering zijn”, zegt parlementslid Vera Jans. Zij zetelt in de Commissie Welzijn, Volksgezondheid en Gezin.

Toch erkent Jans dat de problematiek ernstig is. “Het is dringend nodig om in te grijpen. Er moet geïnvesteerd en hervormd worden, dit mag niet opnieuw gebeuren.” Ze legt zelf de vinger op de wonde: “Er is een tekort aan personeel. En de arbeidsvoorwaarden in de kinderopvang zijn niet voor iedereen even interessant. Ik denk dat we daar stappen in moeten zetten.”

Hervormingen

Maar een hervorming zit er wel aan te komen. “In 2023 komen er meer dan 100 inspecteurs bij, en die zullen enkel kinderopvanginitiatieven bezoeken en bezichtigen”, aldus Jans. En er is meer. “De oubollige informaticasystemen zijn verleden tijd. Er komt een nieuw systeem, waar je als ouder en als medewerker op één plek terecht kan met al je vragen. Bovendien komen er ook meldingen van incidenten op, zodat je weet of een crèche in orde is voor je kind.”

Meest gelezen