Staatssecretaris voor Begroting Alexia Bertrand (Open Vld) volgt partijgenote Eva De Bleeker op, en zal direct de handen uit de mouwen moeten steken.
Volledig scherm
PREMIUM
Staatssecretaris voor Begroting Alexia Bertrand (Open Vld) volgt partijgenote Eva De Bleeker op, en zal direct de handen uit de mouwen moeten steken. © Photonews

Verplicht snoeien in pensioenen, een miljard euro waar we mogelijk naast grijpen: zo dreigen we slechte begroting te voelen

PolitiekDe EU dreigt ermee om één miljard euro beloofde relancesteun niet uit te keren. En steeds meer van ons belastinggeld gaat naar steeds duurdere overheidsleningen. De bloedrode begrotingscijfers van België dreigen niet zonder gevolgen te blijven. Dinsdag al krijgen we Europa over ons heen omdat we het vandaag zelfs slechter doen dan veel Zuid-Europese landen die smalend ‘Club Med’ worden genoemd. Hoe hakt die slechte begroting erin? Professor openbare financiën Herman Matthijs (UGent) legt uit hoe hard we dit dreigen te voelen.

486 reacties

  • Polutnik Ronald

    1 jaar geleden
    Rita Prosse , wie heeft er 1900 € of meer pensioengeld . Ja juist ambtenaren en politiekers Bij de gewone werkmensen heeft niemand 1900 € pensioengeld , en dan gaan ze dat nog verminderen . Goeiemorgen dan zal er nog meer armoede bij komen en meer rijken , waarom niet het geïnde huurgeld belasten met tien procent het zou thans miljarden opbrengen en nu zijn de huurgelden niet belast omdat alleen de rijke meerdere huizen en appartementen bezitten.
  • Carina Goedertier

    1 jaar geleden
    Europa zou er moeten op aandringen om slechts één regering te behouden en het aantal ministers en parlementsleden te ontslaan zonder extreme uittredingsvergoeding, De meesten oefenen toch nog een of meerdere jobs uit. Dat zou al een grote besparing zijn. Hebben ze eigenlijk al het beloofde percentage van hun loon afgestaan ?
  • Bjorn Azou

    1 jaar geleden
    Waarom tikt Europa Belgie niet op de vingers met het aantal ministerpostjes en regeringen hier wel niet zijn . Dat is het grote probleem hier niets anders
  • Argus Vercauteren

    1 jaar geleden
    Sparen is haast onmogelijk geworden, zeker voor alleenstaanden. Ze dragen meer dan de helft van hun loon af aan de overheid. Vervolgens zijn er de hoge huurprijzen, energiekosten... Ze worden ook gediscrimineerd doordat ze extra betalen voor de vaste kosten op de energiefactuur: per kilowattuur betalen de singles meer dan gezinnen. Belastingvoordelen zijn er enkel voor de gezinnen. Politici denken alleen aan de gezinnen, terwijl de groep van alleenstaanden alleen maar toeneemt.
  • Marc De Craene

    1 jaar geleden
    De liberalen hebben in de regering Michel de pensioenen van de zelfstandigen opgetrokken tot hetzelfde minimum als de werknemers. Mensen die bijna al hun onkosten (huis,auto, voeding, kledij enz… ) aftrokken van belasting. Werknemers hadden die onkosten ook om naar werk te kunnen gaan. Dus hier zit een enorme meerkost van de pensioenen die de liberalen met minister Bacquelaine veroorzaakte.