Spelen de Rode Duivels geen 90 maar 85 minuten tegen Canada? Belgen krijgen beruchte scheidsrechter voor WK-opener

De Wereldvoetbalbond FIFA heeft maandag de Zambiaan Janny Sikazwe aangeduid als scheidsrechter voor de eerste groepswedstrijd van de Rode Duivels tegen Canada, woensdagavond om 20 uur Belgische tijd. Sikazwe krijgt de Angolees Jerson dos Santos en de Mozambikaan Arsenio Marengula als assistenten. De Japanner Yoshima Yamashita is de vierde ref.

Vincent Van Genechten

De 43-jarige Sikazwe is een ervaren scheidsrechter. Hij is sinds 2007 aangesloten bij de FIFA en begint woensdag aan zijn tweede WK. Vier jaar geleden in Rusland leidde hij ook al de eerste match van de Rode Duivels, de 3-0-overwinning tegen Panama. Later dat toernooi was hij nog de ref bij Japan-Polen (0-1). Hij was ook de scheidsrechter in de finale van de Afrika Cup in 2017 tussen Egypte en Kameroen (1-2).

Op de Afrika Cup van 2021 baarde hij echter opzien door de wedstrijd Tunesië-Mali tot twee keer toe te vroeg af te fluiten. Niemand wist precies wat er destijds gebeurde in de 85ste minuut, terwijl de Tunesische bank woest richting vierde ref liep.

Een foutje, blijkbaar, waarna de partij opnieuw begon. Een minuut later kreeg El Bilal Touré rood van Sikazwe, die vervolgens het VAR-advies negeerde dat die straf eigenlijk te streng was. Door alle oponthoud zouden er wel heel wat extra minuten bijkomen, maar na 89 minuten en 40 seconden blies de scheidsrechter opnieuw op zijn fluitje. Match gedaan, en deze keer voorgoed.

In de tweede helft was de bal ook amper 17 minuten en 28 seconden in het spel. Een ongezien dieptepunt voor een Afrika Cup-wedstrijd. Komt daar nog bij dat Janny Sikazwe in 2018 geschorst werd op verdachting van corruptie tijdens een Afrikaanse Champions League-wedstrijd. Datzelfde jaar floot hij wel het WK-duel tussen de Rode Duivels en Panama.